A COVID-19 és a menstruációs ciklusod

Tartalomjegyzék

Észrevettél változást a menstruációs ciklusodban az elmúlt évben vagy az utóbbi időben, és elgondolkodtál azon, hogy ez csak veled történik? Nos, röviden: nem te vagy az egyetlen. A hosszabb vagy rövidebb ciklusoktól kezdve a több görcsön és erős vérzésen át a fokozott PMS-tünetekig, a nők jelentős része számol be a szokásos menstruációs ciklusok változásáról. Sokan pedig próbálják megérteni és alkalmazkodni, és azon tűnődnek, vajon mi okozhatja, hogy ciklusuk hirtelen szabálytalanná vagy kellemetlenebbé vált.

Nézzük meg a világjárvány e váratlan mellékhatását, mit jelent, és mit tehetünk azért, hogy menstruációs ciklusunk visszatérjen a régi kerékvágásba, vagy éppen abban maradjon.

A járvány és a menstruációs ciklus változásai

Úgy tűnik, minden nap megtudunk valami újat arról, hogy a COVID-19 vírus hogyan hathat ránk, de az egyik terület, amely csak most kerül a figyelem középpontjába, az az, hogy mind a világjárvány – és maga a COVID-fertőzés – hogyan okozhat menstruációs ciklus változásokat. Az egész a közösségi médiában kezdődött, ahol nők számoltak be a menstruációs ciklus rendellenességeiről és változásairól a COVID-19 vírusfertőzés után. Csak egy példaként a Salon bemutatta Alexandra Plazas-Herrera profilját, aki 2020 márciusában lett COVID-19 beteg, és nem sokkal később váratlan menstruációs ciklus-rendellenességeket tapasztalt. Maga a fertőzés alatt két menstruációja volt mindössze egy hónap alatt, a második két teljes hétig tartott. A vizsgálatok olyan hormonális egyensúlyhiányt mutattak ki, amely néhány hónappal korábban még nem voltak.

Ez a történet sem egyedi eset. A kínai Wuhanban dolgozó kutatók 177 kórházi beteget vizsgáló tanulmánya szerint a COVID-19 betegek körülbelül 25 százalékánál volt menstruációs mennyiségi változás, 28 százalékuknál pedig a menstruációs ciklus változott, a leggyakoribb a menstruáció mennyiségének csökkenése vagy a ciklus meghosszabbodása volt. Dr. Natalie Lambert kutató által végzett nem hivatalos felmérés szerint a COVID-19-ben szenvedő 3292 nő közül 9,1 százalék számolt be arról, hogy menstruációs ciklusuk erősebb, könnyebb vagy egyszerűen csak más volt, és becslések szerint 10,1 százalékuk számolt be arról, hogy a menstruációs ciklusuk rendszertelen volt vagy kimaradt.

Úgy döntöttem, hogy felmérést készítek az Instagramon, és a felmérést megtekintő több mint 15 000 ember 38%-a tapasztalt menstruációs ciklusváltozást a járvány során. Közülük 56%-uk tapasztalt erősebb menstruációt, 44%-uk könnyebbet, 58%-uknak kimaradt a menstruációja, 42%-uknak pedig gyakoribb volt a menstruációja. (Hasonló eredményeket kaptunk mi is a saját kis instagram felmérésünkön – szerk.)

Vajon mi magyarázza ezeket a tüneteket? A wuhani tanulmány szerzői szerint a nemi hormonok változásainak következményei, amelyeket a „petefészek működésének elnyomása okoz, ami a gyógyulás után gyorsan újraindul”. Más szóval, vagy a fertőzés – vagy esetleg a betegséggel/járvány helyzettel járó stressz – okoz átmeneti változásokat az ösztrogénben, a progeszteronban, az FSH-ban és más, a menstruációs ciklust szabályozó nemi hormonokban. A hormonális változások mértéke azonban továbbra is tisztázatlan, és nem minden tanulmány talált hormonális változásokat.

Klinikai szempontból ez a mellékhatás nem annyira meglepő. Régóta tudjuk, hogy akár a közönséges megfázás vagy influenza is okozhatja a menstruáció késését vagy a PMS-tünetek súlyosbodását. Logikus, hogy egy újszerű vírus leküzdése a menstruációs ciklusban is változásokat okozhat. Lehet, hogy a COVID-19 megbetegedés már csak azért is megterheli a szervezetünket, mert egyszerűen csak egy ijesztő élmény, de a SARS-CoV-2 vírus is olyan módon hathat ránk, amit még csak most kezdünk felismerni. A menstruációs ciklus és a hormonális egyensúlyhiány egyéb tünetei pedig egy újabb lehet a „hosszútávú” tünetek egyre növekvő listáján. Ami azonban zavarba ejtő, az az, hogy a menstruációs ciklus változásával küzdő nők közül sokaknak soha nem volt COVID-19 betegsége. Mi magyarázza ezt? Erre a válasz valószínűleg: a stressz.

A stressz és a menstruációs ciklusunk

Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy egy igen stresszeses időszak áll mögöttünk. Mindannyiunkra hatalmas nyomás nehezedett – beleértve az új munka modelleket, a pénz kérdéseket, a munka, a gyerekek, és az otthontanulás közötti egyensúlyozást, valamint a tipikusan végeláthatatlan „tennivaló” listáinkat – plusz az alattomosabb stresszfaktor, hogy megpróbáljuk nem kitenni magunkat egy potenciálisan halálos vírusnak – nem csoda tehát, hogy a nők stressz-szintje (is) rosszabb lett. Aggódtunk szüleink és nagyszüleink, gyermekeink, valamint saját testi és lelki egészségünk biztonságáért. Sokan közülünk emellett teljes munkaidőben dolgoztak, és megpróbálták megtanulni újra a matekot, hogy segíthessék a gyerekeiket az iskolában. Ha mindezt összeadjuk, ez pont a hormon- és menstruációs cikluszavarok tökéletes receptje, még akkor is, ha néhányunk (de nem mindenki!) számára az némi könnyebbséget jelentett, hogy nem kellett ugyanúgy rohanni a munkahelyre, vagy hogy élvezhettük a komfortos melegítő nadrágban dolgozás előnyeit.

Azt már tudjuk, hogy a stressz súlyosbíthatja a PMS-t és a fájdalmas menstruációt, mind magát a fájdalmat, mind a fájdalom érzékelését. Egy több mint 250 nőn végzett tanulmány például kimutatta, hogy a magas stressz-szintet megélő nőknél több mint hétszer nagyobb a kockázata annak, hogy „közepes” PMS-tünetekről számolnak be, mint azoknál, akiknek alacsonyabb a stressz-szintjük. A magas stressz szint és a „súlyos” tünetek esetében az esély körülbelül 2,5-szer nagyobb volt. Ezt a tanulmányt 2009-ben végezték – képzeljük el nemcsak azt, hogy most mennyivel több nő számolna be „magas” stressz szintről, hanem azt is, hogy ez a stressz valószínűleg mennyivel súlyosabb is lett.

Az idén tapasztalt állandó stressz „üss-vagy-fuss” üzemmódban hagyhat minket, és túlterhelheti a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelyt, azt a pályát a szervezetünkben, amely összeköti az agyunkat a mellékvesékkel, a „stresszhormont” – a kortizolt – és adrenalint termelő mirigyekkel. Amikor a testünk folyamatosan kortizolt pumpál a HPA tengelyen keresztül, az a reproduktív hormonok szintjének csökkenéséhez vezethet a szervezetben, és elnyomhatja az ovulációt. Kutatások kimutatták, hogy a krónikusan emelkedett kortizol szabálytalan vagy kihagyott menstruációt, az ovuláció hiányát és hipotalamikus amenorrheát okozhat. Egy 166 főiskolai hallgató részvételével végzett vizsgálat során megállapították, hogy a stressz drámaian megnöveli a menstruációs ciklus hosszát akár 43 napra, vagy annál is hosszabbra. Azok a nők, akik olyan gyakori tényezők miatt, mint az új munkahely, házasságkötés vagy jelentősebb családi kötelezettségek, magas stresszről számolnak be, kétszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak hosszú menstruációs ciklusokat. Ha ehhez hozzáadunk egy világjárványt, egyáltalán nem meglepő, hogy sok nő küzd a menstruációs ciklusával.

Azt is tudjuk, hogy a COVID-19 fertőzésnek van némi hatása a pajzsmirigyműködésre, és van kapcsolat a pajzsmirigy és a menstruációs ciklusok között, erről ebben a cikkben olvashatsz.

Egy tanulmány szerzői megállapították, hogy a COVID-19-fertőzött betegeknél gyakori a kóros pajzsmirigyfunkció – különösen az alacsony TSH. (Valójában a kórházba került COVID-19-es betegek körülbelül 15-30%-ánál kimutatható újonnan jelentkező pajzsmirigy-probléma). Arra a következtetésre jutottak, hogy bár további kutatásokra van szükség, lehetséges, hogy a COVID szisztémás immunaktivációt vált ki, amely gyulladást okozhat a pajzsmirigyben, szubakut pajzsmirigy túlműködést vagy akut pajzsmirigy alulműködést. Az ehhez hasonló pajzsmirigybetegségek közismerten hozzájárulnak a menstruációs ciklus problémáihoz. A pajzsmirigy nemcsak az anyagcserét és a testsúlyt befolyásolja, hanem más hormonok, köztük az ösztrogén és a progeszteron termelését is zavarja, és meddőséget, vetélést, szabálytalan ciklusokat, kihagyott menstruációt, erős menstruációt, kognitív problémákat és még sok mást is okozhat.

A COVID-19 oltás befolyásolhatja a menstruációs ciklusodat? 

A rendelkezésre álló COVID vakcinák olyan mellékhatásokkal járhatnak, mint a láz, hidegrázás, fejfájás és emésztési zavarok – ez az immunrendszer stimulációjának várható velejárója, amely segít az immunitás kialakításában. Így feltételezhetjük, hogy a vakcina enyhe és átmeneti változásokat okozhat a menstruációs ciklusban, mivel a szervezet antitesteket termel a COVID-19 vírus ellen. Néhány nő beszámolt a menstruációs ciklus megváltozásáról a vakcina beadását követően, főként erős menstruációs vérzésről. Miután Kate Clancy, az Illinois-i Egyetem docense Twitter-bejegyzést tett közzé ebben a témában, a nők gyorsan csatlakoztak a közösségi médiában, hogy hasonló mellékhatásokról számoljanak be, beleértve a ciklus közepén jelentkező vérzést, korai menstruációt, fájdalmas görcsöket vagy késői menstruációt, és a bejegyzés vírusszerűen terjedt. Még mindig nem tudjuk, hogy mi lehet ennek a magyarázata, vagy egyáltalán, hogy az anekdotikus beszámolókon túl van-e jelentős kapcsolat, de ahogy egyre több ember kapja meg az oltást, remélhetőleg többet fogunk megtudni – feltéve, hogy a kutatók elismerik és komolyan veszik ezt a jelenséget. Ezzel kapcsolatban már indult egy vizsgálat, amelyben jelenleg is folyik az adatok gyűjtése, ha te is szeretnéd kitölteni, ezen a linken megtalálod.

Itt pedig egy nagyon jó összefoglalót találhatsz arról, amit eddig tudunk:

The COVID-19 vaccine and menstrual irregularities. Exploring potential mechanisms.

Hogyan lehet a menstruációs ciklust újra a helyes útra terelni?

Ha a világjárvány okozta menstruációs ciklus zavarokat tapasztalsz, a jó hír az, hogy vannak egyszerű módszerek, hogy újra szinkronba kerülj, és visszaálljon a rendszer a régi kerékvágásba. Próbáld meg követni az alábbi lépéseket:

Lépj kapcsolatba a ciklusoddal

Ha még nem követed a ciklusod – akár papíron, akár egy alkalmazás segítségével -, akkor most van itt az ideje, hogy elkezdd. Ez segíthet abban, hogy jobban tisztában legyél azzal, hogyan változik a tested a ciklusod során, és pontosan meghatározhatod, mennyit változott a ciklusod idén.  Sokkal többet is megtudhatsz arról, hogyan tudsz kapcsolatba kerülni a menstruációs ciklusoddal, itt.

Állandó ritmus az életedben

A karantén létet sokan úgy írják le, mint egy mókuskereket, ami sohasem ér véget, amikor egyik nap a másikba folyik, különösebb élmény, változatosság nélkül. Sokan közülünk messze eltérnek a normális ritmustól, rendszertelenül és sokat dolgozunk, sokkal több időt töltünk a képernyők előtt, beleértve a Netflixet vagy az HBO maratonokat késő estig, csak azért, hogy egy kis lopott saját időnk legyen a nap végén. Sajnos ez megzavarhatja a belső óránkat, amely segít szabályozni testünk számos funkcióját, beleértve a menstruációs ciklusunkat is. Mind a belső óránk, mind a menstruációs ciklusunk – az infradián ritmusunk – akkor működik a legjobban, ha az életünkben következetes ritmus van – ami azt jelenti, hogy minden nap nagyjából ugyanabban az időben eszünk, alszunk és ébredünk. Ha nem így van, úgy érezhetjük, mintha örökös jetlagben élnénk; rosszkor vagyunk fáradtak, állandóan éhesek vagyunk, fájdalmasan nehezen tudunk koncentrálni. Az egyik nagyszerű módja annak, hogy egyenletesebb ritmust tartsunk az életünkben, ha kerüljük a technológiát és a kék fényt az esti órákban. Ez segíthet abban, hogy korábban feküdj le, és fenntartsd az egészséges alvás-ébrenlét ciklust.

Adj magadnak engedélyt a pihenésre

Csodálatos pillanat, amikor rájössz, hogy a világ nélküled is forog tovább, ha leteszel néhányat a levegőben lévő labdák közül, és feltöltődsz. Bármilyen módon szünetet tarthatsz, ami jólesik. Ez lehet egy séta a természetben a telefonod nélkül, egy hosszú epsom sós fürdő, telefonálhatsz egy barátoddal, vagy főzheted a kedvenc ételedet, miközben a kedvenc dalodra táncolsz. A pihenés célja, hogy csökkentse a krónikusan magas kortizol szintet, és segítsen a szervezetednek kilépni az „üss vagy fuss” üzemmódból. A meditáció és a jóga két másik nagyszerű módja a stressz csökkentésének. Sőt, mindkettő bizonyítottan javítja a PMS tüneteit. Egy tanulmány kimutatta, hogy a jóga javította a fizikai funkciókat, a testi fájdalmat, a puffadást, a mell érzékenységét, a hasi görcsöket és az izzadást; egy másik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a mindfulness alapú stresszcsökkentés ígéretes terápia a PMDD kezelésére.

Táplálkozz az optimális hormonális egyensúly érdekében

Az optimális hormonális egyensúly érdekében történő táplálkozás segíthet a menstruációs ciklus rendellenességeit kiváltó okok megszűntetésében. A hormonegyensúly étrend alapszabályai:

 • Teljes értékű friss élelmiszerek
 • Rengeteg zöldség és gyümölcs (napi 5-8 adag)
 • Jó minőségű fehérje, különösen hal, tojás és vegán források, például hüvelyesek
 • Egészséges olajok és zsírok, különösen olívaolaj és avokádó
 • Diófélék és magvak
 • Lassan felszívódó szénhidrátok mértékkel – a ciklusod során, és különösen a menstruáció előtti héten, amikor támogatják az egészséges szerotoninszintet (ami kevesebb PMS-t is jelent).

Megpróbálhatod visszaszorítani a gyakori hormonzavaró anyagokat is, mint az alkohol, a koffein és a cukor. Ez további stresszttől szabadítja meg a szervezeted, és több teret ad neki a regenerálódásra és az újrarendeződésre. Ehelyett, ha élvezetre vágysz, próbálj meg kis mennyiségű jó minőségű étcsokoládét enni a nap folyamán. Egy tanulmány kimutatta, hogy napi 40 gramm étcsokoládé fogyasztása – fele reggel, fele délután – két héten keresztül csökkentette a stresszhormonok szintjét azoknál, akik erősen stresszesnek érezték magukat, és a napi étcsokoládé fogyasztása csökkentette a stresszhormonok szintjét azoknál, akiknek magas volt a szorongás szintjük. Az étcsokoládé édes élvezet, és kis mennyiségű koffeint is tartalmaz, így tökéletes, kielégítő élvezet! Csak tartsd a mértéket.

Használj adaptogéneket

Az adaptogének a gyógynövények egy olyan csoportja, amely a stresszre adott válaszreakció szabályozására való képességükről híres. Az egyik kedvenc adaptogénem az ashwagandha, amit Indiában már több mint 4000 éve használnak a stressz és a hozzá kapcsolódó tünetek gyógyítására, beleértve a kimerültséget, a rossz alvást, a szorongást és a memória problémákat. Az ashwagandha használata után a kortizolszint akár 30%-kal is csökkenhet az egyébként egészséges, de stresszes embereknél, ami lényegesen nagyobb, mint sok más étrend-kiegészítő esetében. Javaslom, hogy naponta 3-6 gramm szárított gyógynövénnyel kezdjünk egy kapszulában, vagy napi háromszor 1-4 ml (20-80 csepp) tinktúrával vízben.

Ha szükséges, vizsgáltasd ki magad

Egy korai tanulmány szerint a COVID-19 fertőzés nem hozható összefüggésbe a női hormonszintek számottevő változásával. Ha azonban biztos vagy benne, hogy valami nincs rendben a ciklusoddal, és nem vagy benne biztos, hogy „csak” a járvány miatt van, a laborvizsgálat segíthet azonosítani, hogy valóban hormonális egyensúly hiányról vagy esetleg pajzsmirigy problémáról van-e szó. Általában a következő laborvizsgálatokra lehet szükség, de bízd ezt a nőgyógyászodra, endokrinológusodra.

 • Ösztradiol
 • FSH és LH (a legjobb, ha a menstruációs ciklus 3. napján vizsgálja)
 • Progeszteron (a legjobb a menstruációs ciklus 19-22. napján vizsgálni – csúcsnap utáni 7. napon)
 • Szexhormon-kötő globulin – SHBG
 • Szabad tesztoszteron
 • Pajzsmirigy panel: TSH, szabad T4, szabad T3, reverz T3, anti-TPO és antithyroglobulin antitestek
 • 24 órás nyál kortizol, vagy kortizol vérből
 • Prolaktin

Ezek a tesztek együttesen jó képet adnak az általános hormonális egészségéről, és arról, hogy hova érdemes irányítani a figyelmet.

Egy utolsó gondolat a pandémiás menstruációs ciklus változásokról

A jövőre nézve nem az a legnagyobb aggodalmam, hogy a rendszertelen vagy elmaradó menstruációval, fokozott PMS-szel vagy erős vérzéssel küzdő nők menstruációs ciklusa nem fog helyreállni; hanem az, hogy a COVID-19 világjárvány e fontos mellékhatása nem kapja meg a megérdemelt figyelmet. Azt már megtudtuk, hogy a COVID-19 egyes tünetei gyakrabban jelentkeznek nőknél, mint férfiaknál. Egy felmérés például kimutatta, hogy a nők 36,4 százaléka számolt be hajhullásról, míg a férfiaknak csak 8,3 százaléka. Befektetünk-e időt, pénzt és energiát annak kiderítésére, hogy a nőket hogyan érinti egyedülálló módon ez a vírus?

Segít a nőknek az egészséges hormonszint és az ovuláció a Covid-19 legyőzésében? Egy nemrégiben készült tanulmány szerint igen.

Sajnos a nőkre jellemző, egyedi problémákkal kapcsolatos kutatásokat általában alulfinanszírozzák vagy teljesen háttérbe szorulnak. Ugyanakkor a nőket sztoikus magatartásra tanítják, azt mondják nekik, hogy ne vegyenek tudomást a szenvedéseikről, és azt tanítják, hogy mindenki más egészségét helyezzük a sajátunk fölé. Ha pedig nem ezt tesszük, azt kockáztatjuk, hogy hisztisnek vagy elégedetlennek bélyegeznek minket.

Ha menstruációs ciklus problémákkal küzdesz – akár volt már COVID-19-ed, akár nem -, győződj meg róla, hogy az orvosi rendelőben kiállsz saját magadért. Máskülönben nem biztos, hogy megkapod a megérdemelt figyelmet. Íme néhány dolog, amire emlékezhetünk:

 • Nem kell udvariaskodni akkor is, amikor azt tapasztalod, hogy az orvosod lekezelően beszél veled, gyerekként kezel.
 • Bízzunk a testünkben, az érzékelésünkben és az ösztöneinkben.
 • Használjuk erőnket és jogainkat arra, hogy kiálljunk magunkért, kérdezzünk, és kérjünk más véleményt.
 • Legyünk határozottak – tegyük meg, amit kell, hogy meghallgassanak minket, és megfelelő vizsgálatokat, kezelést és ellátást kapjunk.

Ezekhez természetesen szükség van arra is, hogy te figyeld a tested jelzéseit, tanulj a tested működéséről, hogy így kompetens páciensként legyél jelen az egészségügyben.

Miközben átvészeljük, és hamarosan remélhetőleg túljutunk ezen a stresszes időszakon, ne feledd, adj a testednek egy kis időt és teret a regenerálódásra. Mindannyian sok változáson mentünk keresztül az elmúlt évben. Bármilyen változás azt jelenti, hogy a tested jelzi, hogy nehéz dolgok történtek, és egy kis extra gondoskodásra és figyelemre van szüksége ahhoz, hogy visszazökkenjen a „normális” kerékvágásba.

Image 1 for category Női ciklus

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!