Pajzsmirigy-menstruáció kapcsolata: Hogyan befolyásolja a pajzsmirigy a menstruációs ciklusomat?

Pajzsmirigy-menstruáció - Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

A pajzsmirigy fontos szerepet játszik a reproduktív egészségben, közvetlenül befolyásolja a petefészkek működését és közvetett módon hat a nemi hormonokat kötő globulinra – SHBG. Mindezek alapján a rendellenesen működő pajzsmirigy menstruációs rendellenességeket is eredményezhet – bár a menstruációs problémák általában gyakoribbak azoknál, akik súlyos pajzsmirigy-betegségben szenvednek, szemben az enyhe vagy közepes mértékű pajzsmirigy-betegekkel.

Ha a menstruációs ciklus során szokatlan tüneteket tapasztalnál, érdemes lehet elgondolkozni a pajzsmirigy probléma lehetőségéről.

A hipotireózis és a ciklusod 

Számos menstruációs rendellenesség kapcsolódik a pajzsmirigy alulműködéshez, kezdve a súlyos, gyakori menstruációs vérzéstől a ritka, vagy akár hiányzó menstruációs ciklusokig.

Erős vérzés

Ne feledd, hogy míg a hipotireózis az egyik lehetséges oka az erős menstruációs vérzésnek, számos egyéb lehetséges diagnózis is létezik, ideértve a miómákat, a policisztás petefészek szindrómát (PCOS), a gyógyszerek mellékhatásait, esetleg daganatos betegségeket és bizonyos fertőzéseket is. Ezért feltétlenül vedd fel a nőgyógyászoddal a kapcsolatot, és kérd a tanácsát, ha túl erős vérzést tapasztalnál.  

Kimaradó vagy ritka menstruáció 

A spektrum másik végén hipotireózis esetén a kimaradó ciklusok (amenorrhea) vagy ritka ciklusok (oligomenorrhea) állnak. A ritka menstruációk gyakoribbak.

Amenorrhoea vagy oligomenorrhea kialakulhat a  tireotropinfelszabadító hormon (TRH) szint emelkedéséből. A magas TRH szint kiváltja a prolaktin felszabadulását az agyalapi mirigyben (az agy alapjában található borsó méretű szerv). Ez pedig megakadályozhatja az ovulációt.

A prolaktin zavarja a petefészekben az ösztrogén termelését, ritka vagy hiányzó ciklusokat eredményezhet, valamint egyéb tüneteket, például meddőség, menopauza tüneteit, például hőhullámok és hüvelyi szárazság.

Csökkent termékenység

Mivel a pajzsmirigy hormon hiánya gátolhatja az ovulációt, a pajzsmirigy-megbetegedés megnehezítheti a teherbeesést. Ezenkívül a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő terhes nők esetében az első trimeszterben fokozott a vetélés kockázata.

A kezelés hatására javulhat a termékenység, és csökken a vetélés kockázata. Azonban sok nő tapasztal a gyógyszeres kezelés mellett továbbra is rendellenes menstruációs ciklusokat.

A hipertireózis és a ciklusod

A kimaradó vagy ritka menstruációk a leggyakoribb rendellenességek, amelyeket súlyos hipertireózis esetén észleltek. Ennek oka az, hogy a pajzsmirigy hormon mennyiségének emelkedése közvetett módon növeli a nemi hormonokat kötő globulin (SHBG) mennyiségét, amelynek következtében az ovuláció elmaradhat.

Ahogyan a hipotireózisnál, a hipertireózisnál is a kimaradó ovuláció és ciklusok termékenységi problémákhoz vezethetnek. Ezenkívül a pajzsmirigy hormon túlzott termelődése a terhesség alatt növeli a vetélés kockázatát.

A pajzsmirigyünk óriási szerepet játszik nemcsak energiánk és anyagcserénk, hanem reproduktív egészségünk szabályozásában is. Amikor egy nő menstruációs / hormonális / termékenységi kérdéseivel fordul orvosához, a pajzsmirigyet gyakran nem ellenőrzik – pedig ez feltétlenül szükséges lenne! Különleges párbeszéd zajlik a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és az endokrin mirigyek (mellékvesék, pajzsmirigy és petefészek) között.

Minden tengelyek sorozatában működik – a HPA tengely (hipotalamo hipofízis mellékvese tengelye), az OAT (petefészek mellékvese pajzsmirigy tengelye) és a HPO (hipotalamusz hipofízis petefészek tengelye) -, ami azt jelenti, hogy amikor az egyik mirigy nem működik megfelelően, a többi mirigy meg fogja érezni a különbséget. Ez pedig az idő előrehaladtával bizony jelentős problémákat okozhat a hormonális működésünkben, megjelenhetnek a tünetek. 

A pajzsmirigy-menstruációs ciklus kapcsolata

Menstruáció és ciklus – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Miért okozhat egy rosszul működő pajzsmirigy ilyen sokféle menstruációs rendellenességet és termékenységi problémát? Természetesen a test egész hormonális párbeszéde miatt! Több módon közvetlenül befolyásolja a pajzsmirigy a menstruációs ciklust.

  • A pajzsmirigybetegség (mindkét típus – alul- és túlműködés is) megszakítja az ovulációt, ami progeszteron hiányt eredményez. Hogyan történik ez? Mind a hipotireózis, mind a hipertireózis megzavarja az agyalapi hormonok (különösen a prolaktin, FSH, LH) termelését, és ezzel zavarja az agyban kezdődő ovulációs folyamatot. Ezenkívül a petefészekben fejlődő tüszőknek is szüksége lenne a pajzsmirigy hormonokra a kifejlődésükhöz.  
  • A hipotireózis csökkenti a test inzulinérzékenységét, ami az egyik oka annak, hogy a pajzsmirigy betegség policisztás petefészek szindrómával járhat, és súlyosbíthatja a PCOS tüneteit. Ez tovább súlyosbíthatja az ösztrogén dominanciát és a progeszteron hiányát.
  • A pajzsmirigy-alulműködés csökkenti a nemi hormonokat kötő globulin szintjét (SHBG), ami magasabb keringő ösztrogén szintet eredményezhet a testben, és ezért erősebb menstruációkat okozhat. A másik oldalon viszont, a hipertireózis fokozza az SHBG-t, ami enyhébb ciklusokhoz vezethet.
  • A pajzsmirigy-alulműködés csökkenti a szervezet azon képességét, hogy hatékonyan méregtelenítse az ösztrogént, ami növeli az ösztrogén szintet, és így erősebb menstruációkat eredményezhet. 
  • A pajzsmirigy alulműködés csökkenti a véralvadási faktorokat, így erősebb menstruációkat okozva. Ezzel szemben a hipertireózis fokozza a véralvadási faktorokat, így enyhébb menstruációkat eredményezve.
  • A pajzsmirigy-alulműködés a gyomorsav (HCl) termelésének csökkenésével jár, csökkentve a tápanyagok felszívódását – különösen a vasét -, amelyek hasznosak lennének a hormonok előállítására és a petesejtjeink táplálására.

Általánosságban elmondható, hogy az alulműködő pajzsmirigy “elrabolja” az energiát az egész testtől, beleértve azt az energiát is, amely a reproduktív rendszer működéséhez és hibátlan termékenységhez is szükséges lenne. 

 Ne felejtsd, hogy a test minden sejtjén vannak pajzsmirigy hormon receptorok, tehát az egész testünk függ a megfelelő pajzsmirigy-hormon ellátottságtól. Érthető, hogy a test nem tudja az energiát ovulációra fordítani, amikor energiahiány van, és úgy érzi, mintha küzdenie kellene az életben maradásért.

Image 1 for category Női ciklusImage 1 for category Pajzsmirigy

Jacobson MH, Howards PP, Darrow LA, et al. Thyroid hormones and menstrual cycle function in a longitudinal cohort of premenopausal women. Paediatr Perinat Epidemiol. 2018;32(3):225‐234. doi:10.1111/ppe.12462

Gude D. Thyroid and its indispensability in fertility. J Hum Reprod Sci. 2011;4(1):59‐60. doi:10.4103/0974-1208.82368

Krassas GE, Pontikides N, Kaltsas T, Papadopoulou P, Batrinos M. Menstrual disturbances in thyrotoxicosis. Clin Endocrinol1994;40:641–4.

Tanaka T, Tamai H, Kuma K, Matsuzuka F, Hidaka H. Gonadotropin response to luteinizing hormone releasing hormone in hyperthyroid patients with menstrual disturbances. Metabolism 1981;30:323–6.

Akande EO, Hockaday TD. Plasma oestrogen and luteinizing hormone concentrations in thyrotoxic menstrual disturbance. Proc R Soc Med 1972;65:789–90.

Kakuno Y, Amino N, Kanoh M, Kawai M, Fujiwara M, Kimura M, et al. Menstrual disturbances in various thyroid diseases. Endocr J 2010;57:1017–22.

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!