PCOS tizenéveseknél és serdülőkorban

PCOS tizenéveseknél és serdülőkorban – Funkcionális orvoslás

Tartalomjegyzék

– Eredeti cikk: Dr. Fiona McCulloch –

A PCOS-szerű hormonális változások a normális pubertás részei. Ebben az átmeneti időszakban igen gyakori a hiperandrogenémia (az androgén hormonok – például a tesztoszteron – magasabb szintje). Mindez ebben az életszakaszban tulajdonképpen az érési folyamat normális velejárója: a pattanások és a rendszertelen menstruáció a fejlődés természetes része.

Sok kamaszlány, akinél tévesen PCOS-t diagnosztizálnak, valójában csak a normális pubertáskorban van, és később teljesen normális hormonszintekkel rendelkezik, ezzel szemben a spektrum másik végén sok lányt még mindig nem diagnosztizálnak időben – egyértelmű jelek esetén sem. Ez annak köszönhető, hogy óriási a zűrzavar azzal kapcsolatban, hogy ebben a fejlődési periódusban mi a normális és mi nem. A PCOS esetében jobb, ha korábban beavatkozunk, mert ez óriási különbséget jelenthet az általános egészségi állapotukban egész életükre nézve. A kérdés az  tehát, hogy hol húzódik a határ PCOS és pubertás között?  

PCOS? Vagy csak normális pubertás?

A hirsutizmus (fokozott szőrnövekedés) gyakori tünet a tizenévesek körében. Ha azonban a szőrzet vastag és sötét, akkor a jelenléte valószínűleg az androgén felesleggel függ össze, és nem a pubertás normális velejárója. FIgyelemfelhívó emellet, ha az arc- és testszőrzet a férfiaknál jellemzően megfigyelhető mintázat szerint oszlik el – az áll alatt, az állkapocs vonalban, vagy a köldök alatt lefelé egy vonalban.

Egy másik fontos jelenség a szeméremszőrzet korai – 8 éves kor előtti – megjelenése.  Egyes tanulmányok szerint ez nagyon gyakran jár együtt a PCOS-sel, különösen, ha inzulinrezisztencia is kíséri. [1]

A pattanások szintén gyakori problémát jelentenek a legtöbb tinédzsernél. Ez azonban jellemzően átmeneti, és többnyire semmi mással nem függ össze, mint az ezekben az években teljesen szokásos hormonális ingadozásokkal. A pattanások általában a tinédzserkorban tapasztalható magasabb tesztoszteron szint miatt jelentkeznek.

Ha azonban az akné nem reagál a helyi kezelésre, az androgének szintjének meghatározása fontos lehet.

A kamaszok PCOS vizsgálata során mindenképpen ki kell zárni a nem-klasszikus CAH-t (Congenitalis adrenalis hyperplasiat) ACTH-stimulációs vizsgálattal, ha indokolt, valamint a Cushing-szindrómát. 

Mi tehát a legfontosabb üzenet mindebből? A legtöbb kamasz lánynál az első menstruációt követő 2 évben nagyon gyakori a rendszertelen menstruáció. Ennek következtében fontos, hogy ebben az időszakban ezt ne tekintsük diagnosztikus kritériumnak.

A téves diagnózis lehetősége

Egyes nőknél akár az első menstruációt követő 5. évig is előfordulhat rendszertelen menstruáció, anélkül, hogy PCOS alakulna ki.

Jellemzően azonban a 45 napnál hosszabb ciklusok, 2 évvel az első menstruáció megjelenése után arra utalnak, hogy a PCOS vizsgálata indokolt lehet. 

Ebben a cikkben elolvashatod milyen az a “normális” menstruáció.

A PCOS-szel összefüggő peteérési zavar tizenéveseknél is jelentkezhet primer amenorrhoeaként (nem jön meg az első menstruáció). A 21 napnál rövidebb ciklusokkal járó vérzés vagy a 7 napnál hosszabb ideig tartó, elhúzódó vérzés szintén tünet. Ezt a peteérés folyamatát gátló androgén többlet okozhatja.

Az ultrahang fontos diagnosztikus eszköz PCOS esetén, kamaszok körében azonban ez is nagyon ingoványos terület. A szabálytalan peteérés és a sok apró tüsző nagyon gyakori serdülőkorban, ezért a cisztikus szerkezetű petefészkek kamaszoknál nagyon gyakoriak lehetnek PCOS nélkül is.

Fogamzásgátló tabletták és hormonvizsgálat

Sajnos sok szabálytalanul menstruáló lánynak, akinél az ultrahangon PCO-t mutatnak ki, fogamzásgátló tablettát adnak, mielőtt a HPA tengelynek lehetősége lenne teljesen kifejlődni. Ennek eredményeként nehéz lehet tudni, hogy ezeknek a tizenéveseknek valóban PCOS-ük volt-e, vagy a hipotalamusz és az agyalapi mirigy közötti kommunikáció soha nem kapott esélyt arra, hogy megfelelően kialakuljon.

Az a tapasztalat, hogy ezeknek a nőknek sokkal nehezebb dolguk van a ciklusuk helyreállításával, amikor leállnak a fogamzásgátló szedésével. Némelyiküknél ekkor valóban PCOS alakul ki, de némelyiküknél soha nem lesz szó erről!

Amikor a serdülőkori PCOS-ről van szó, valójában fontosabb annak megerősítése, hogy magas-e az androgén szintje a vérben. A legtöbb nőnél az életkor előrehaladtával csökken az androgénszint. A tini lányoknál azonban az androgénszintek gyakran magasak.

Így azoknál a lányoknál, akiknél PCOS gyanúja merül fel, gyakran emelkedett a teljes tesztoszteronszint. Ha lehetséges, érdemes tömegspektrometriás tesztoszteron tesztet végezni, vagy jó minőségű RIA-vizsgálatot, ha nincs más lehetőség. Az egyik tanulmány a follikuláris fázisban a hiperandrogenizmust >42 ng/dl (1,45 nmol/l) folyadékkromatográfiás tömegspektrometriás össztesztoszteron-koncentrációként határozta meg.

Más rendelkezésre álló irányelvek szerint a >55 ng/dl (1,91 nmol/l) össztesztoszteron-koncentráció valószínűsíti  a hiperandrogenizmus diagnózisát.

Ugyanazok a gyulladásos elváltozások, amelyeket a PCOS-ben szenvedő felnőtteknél látunk, gyakran megtalálhatók a PCOS-ben szenvedő tizenéveseknél is, még akkor is, ha nincsen túlsúlyuk. [2] A fibrinogén és a hs-crp magas szintje alacsony fokú gyulladást jelez. Ezenkívül a PCOS-sel összefüggő zsírsejt markereket azoknál a gyerekeknél is kimutatták, akiknél később kialakult a betegség (beleértve az adiponektint is). [3]

Gyulladás és mentális egészség PCOS-ben szenvedő tizenéveseknél

A mentális egészség szintén fontos szempont a PCOS-ben szenvedő tizenévesek esetében. Bár a tizenévesek hangulatzavarai multifaktoriálisak, fontos figyelembe venni az alábbi szempontokat:

 • A PCOS-hez kapcsolódó depresszió és szorongás. Egyre több a bizonyíték arra, hogy a gyulladás központi szerepet játszik a hangulatzavarok kialakulásában, és a PCOS krónikus, alacsony fokú gyulladással járó állapot [4, 5].
 • A hormonális diszreguláció szintén hozzájárulhat a tizenévesek depressziójához és szorongásához.
 • A PCOS-ben szenvedő tizenéveseknél eltéréseket találtak az idegrendszeri szimpatikus tónusban. Ez hozzájárulhat a rendszertelen ciklusokhoz, de a fokozott szorongáshoz, az üss vagy fuss reakciókhoz és az alvászavarokhoz is.
 • Társadalmi nyomás – hatalmas stresszt jelenthet a gyors súlygyarapodás, a nem kívánt szőrnövekedés és a pattanások.
 • Az evészavarok gyakoribbak a serdülő lányoknál, de még gyakoribbak a PCOS-ben szenvedő lányoknál. Különösen gyakori a bulimia. Ezek azért fordulnak elő, mert a PCOS számos módon befolyásolja a vércukorszintet és az étvágyat szabályozó hormonok (például a leptin) szintjét. 

Fontos megjegyezni:

 1. A serdülőkori helyes táplálkozás megelőzheti a súlyosabb PCOS-fenotípusok kialakulását. Mivel az endokrin rendszer ekkor még fejlődésben van, minden erőfeszítés pótolhatatlan, amely a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás életmódba építésére irányul.
 2. A PCOS-gyanús tizenéveseknél érdemes megvizsgálni az anyagcserét. Ennek a vizsgálatnak tartalmaznia kell a trigliceridek szintjétt, a fibrinogént, a lipidpanelt, az ALT-t, az éhgyomri inzulint, a D-vitamint, a HBA1C-t és a hs-CRP-t.
 3. Az átmeneti PCOS-szerű állapot a normális pubertáskori fejlődés része. Csak akkor válik PCOS-vá, ha idővel nem szűnik meg.
 4. A stresszkezelés és a mentális egészség kulcsfontosságú minden PCOS-ben szenvedő tizenéves számára. Egy jó pszichológus, a meditáció vagy a mindfulness technikák elsajátítása segíthet a kamaszoknak abban, hogy jobban tudják kezelni az állapotukat
 5. A fiatal lányok számára fontos egy szakképzett, PCOS-ben jártas orvossal, táplálkozási szakemberrel vagy dietetikussal való együttműködés, hogy elsajátítsák a vércukorszint egyensúlyát szolgáló táplálkozással kapcsolatos készségeket.
 6. Sok PCOS-ben szenvedő serdülő kiváló sportoló, mivel az átlagosnál magasabb androgén szintjük segíthet az izomerő és a mozgékonyság kialakításában. A sport és a testmozgás nagyszerű módja annak, hogy a PCOS-val élő tizenévesek önbizalmat építsenek, megelőzzék az anyagcsere-betegségeket, és egészséges szokásokat alakítsanak ki, amelyek egy életen át tartanak.
Image 1 for category PCOS

 • McCartney, C. R., Blank, S. K., Prendergast, K. A., Chhabra, S., Eagleson, C. A., Helm, K. D., … Marshall, J. C.Obesity and Sex Steroid Changes across Puberty: Evidence for Marked Hyperandrogenemia in Pre- and Early Pubertal Obese GirlsThe Journal of Clinical Endocrinology Metabolism2007;92(2):430-436.https://doi.org/10.1210/jc.2006-2002

 • Mažibrada, I., Djukić, T., Perović, S., Plješa-Ercegovac, M., Plavšić, L., Bojanin, D., … Macut, D.The association of hs-CRP and fibrinogen with anthropometric and lipid parameters in non-obese adolescent girls with polycystic ovary syndromeJournal of Pediatric Endocrinology and Metabolism2018;0(0):1213-1220.https://doi.org/10.1515/jpem-2017-0511

 • Toulis, K. A., Goulis, D. G., Farmakiotis, D., Georgopoulos, N. A., Katsikis, I., Tarlatzis, B. C., … Panidis, D.Adiponectin levels in women with polycystic ovary syndrome: a systematic review and a meta-analysisHuman Reproduction Update15(3);297-307.https://doi.org/10.1093/humupd/dmp006

 • Ouakinin, S. R. S., Barreira, D. P., Gois, C. J.Depression and Obesity: Integrating the Role of Stress, Neuroendocrine Dysfunction and Inflammatory PathwaysFrontiers in Endocrinology9;:431.https://doi.org/10.3389/fendo.2018.00431

 • Dooley, L. N., Kuhlman, K. R., Robles, T. F., Eisenberger, N. I., Craske, M. G., Bower, J. E.The role of inflammation in core features of depression: Insights from paradigms using exogenously-induced inflammationNeuroscience Biobehavioral Reviews94;:219-237.https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2018.09.006

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!