A kontaminált vékonybél szindróma étrenddel való kezelése és tünetei

Kontaminált vékonybél szindróma - Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

Az utóbbi években egyre gyakoribb a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), illetve egyre több helyen fogadják el ennek létezését, részben a viszonylag gyakori kockázati tényezők szélesebb körű elismerése miatt. Például az alacsony gyomorsav (akár a PPI – proton pumpa gátlók – szedés miatt), hasnyálmirigy-elégtelenség, irritábilis bél szindróma (IBS), Crohn-betegség, cöliákia és cukorbetegség egyaránt növelik a SIBO kockázatát. 

Prevalenciája ellenére a SIBO diagnosztizálása nehéz lehet. A kontaminált vékonybél szindróma étrenddel is hatékonyan kezelhető. 

A SIBO tünetei

A SIBO-betegek gyakran fájdalmas gyomor-bélrendszeri tünetek széles skáláját írják le. Leggyakrabban a következők a kontaminált vékonybél szindróma tünetei: 

  • Hasi fájdalom
  • Puffadás
  • Görcsök
  • Hasmenés
  • Székrekedés

A SIBO miatt kialakulhatnak nemcsak gasztrointesztinális, szisztémás tünetek, mint pl. tompaság, dekoncentráltság, fejfájás, fáradtság, bőrbetegségek és ízületi fájdalmak.

Az intervenciók az elsődleges patofiziológiára összpontosítanak, amely magában foglalja a dysbiosist – azaz a bélflóra egyensúlyának felborulását, a megváltozott gasztrointesztinális motilitást, a hypochlorhydriát – kevés gyomorsav, az emésztő enzimek csökkent termelését, az ozmotikus nyomást, a fermentációt és a malabszorpció és emésztési elégtelenség miatt kialakult tápanyaghiányt, valamint a megváltozott helyi és / vagy szisztémás immunitást és a bélpermeabilitást.

A SIBO-kezelés alapvető eleme az antimikrobiális kezelés (vényköteles és gyógynövényes), bár egy vizsgálat arra utal, hogy a visszafertőződés igen gyakori. Ezenkívül, önmagában alkalmazott antibiotikumok nem elegendőek az problémát okozó patogének teljes spektrumának kezeléséhez.

Eliminációs étrend és egyéb táplálkozási megfontolások

Hangsúlyozandó a biztonságos, tápanyagban gazdag, gyógyhatású ételeket, amelyek gyulladásgátló, antioxidáns tápanyagokat és fitonutrienseket tartalmaznak. Az eliminációs étrend esetén kiiktatjuk a problémás ételeket, amelyek hozzájárulhatnak a helyi gyulladáshoz, miközben csökkentjük az étel FODMAP – Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok – tartalmát, a keményítőket és a cukrokat, amelyek súlyosbítják a gasztrointesztinális tüneteket.

Az eliminációs étrend kapcsán speciális ételek segíthetnek ezeknek a betegeknek. A terápia szempontjából előnyös, egészséges zsírokat ki kell használni, ideértve a közepes láncú triglicerideket (MCT-ket), omega-3 forrásokat, valamint vajsavban és A-vitaminban gazdag ghee-t. Az L-glutaminban gazdag csontleves értékes ásványi anyagokat és kollagént biztosíthat a hiperpermeabilitás gyógyulásához. 

A patofiziológia jellegéből adódóan szükség van kiegészítésre a mikro- / makroelemek állapotának javításához, és gyakran használjuk a következőket: :

  • Emésztőenzimek
  • Betain HCL titrálása
  • Multivitamin, különös tekintettel a zsírban oldódó vitaminokra és a B12-re

Bizonyos prebiotikum források hasznosnak bizonyultak; a tolerancia azonban változó az egyes pácienseknél. Ezért a prebiotikumokat óvatosan adagoljuk, mivel ezek hozzájárulhatnak az emésztőszervrendszeri panaszokhoz, a gyulladásos reakció aktiválásához és emiatt a terápiás ajánlások be nem tartásához. Ugyanezen okokból a páciensek a fermentált ételeket és a probiotikumokat általában nem tolerálják. 

A frukto-oligoszacharidok (FOS) és az inulin gyakori prebiotikumok, amelyek azonban nehezen tolerálhatóak, de az alacsony FODMAP-tartalmú gyümölcsök, zöldségek és a hidrolizált guargumi vagy az utifűmaghéj jobban tolerálhatók, és hozzájárulnak az antimikrobiális hatékonyság javításához.

Migráló motoros komplex támogatása

Alapvető fontosságú a migráló motoros komplex (MMC) támogatása; ezért fontos a tudatos étkezés, az alapos rágás, a meditáció, valamint az étkezés előtti légzőgyakorlatok és a hála gyakorlatának beépítése. Ezen felül, az éneklés és a gargalizálás gyakorlatok segítik az MMC aktivációját.

Az étkezési időzítése is fontos szerepet játszhat a gasztrointesztinális diszkomfort enyhítésére. Az étkezések közötti szünetek betartása és az időszakos böjt hasznos lehet azoknak, akiknek lassú a bélmozgása. Ezenkívül hasznosak lehetnek olyan gyógynövények is, mint például a svéd keserű, keserű zöldek, gyömbér és édeskömény magok.

Záró megfontolások

A bonyolultsága és kockázata miatt az eliminációs étrendet orvos vagy dietetikus gondos felügyelete mellett kell végezni. Ezenkívül ezt átmeneti beavatkozásnak kell tekinteni, amelyet az ételek gondos újbóli bevezetése követ, amint az biztonságosan tolerálható a táplálkozás diverzifikálása érdekében, valamint a szükségtelen korlátozások és a lehetséges hiperaktivitás megelőzése érdekében. A tünetek nyomon követése az óvatos visszavezetés során segíthet a klinikusnak a protokoll sikerének felmérésében, és útmutatást adhat a kezelés következő lépéseihez.

Végül, makacs SIBO-esetekben, elemi diéta önmagában történő alkalmazása, vagy néhány gondosan kiválasztott, jól tolerálható étel hasznos lehet első lépésként vagy időszakos beavatkozásként a tünetek gyors enyhítéséhez. Emelkedés tapasztalható azon SIBO-kezelésben részesülő betegek számában, akiknél az antibiotikum monoterápia sikertelen volt, vagy ennek eredményeként relapszus következett be. Az antibiotikus terápia kiegészítése olyan táplálkozási stratégiával, amely az összes mögöttes problémát segít megoldani, nagymértékben javíthatja az eredményeket, megakadályozhatja a tünetek visszatérést és helyreállítja az egészséget.

Dr Varga Zsuzsanna

Image 1 for category SIBO

Eredeti cikkből átvéve olvasható itt

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!