A 21. századi női biohacking: ciklusszinkronizálás

Női biohacking - Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

Ciklusunk havi tánca

Ha megismered a ciklusod hátterében zajló folyamatokat, megérted végre tested működését, végre összhangba kerülhetsz vele, és kihasználhatod az egyes szakaszok nyújtotta előnyöket, így úgymond egy tervrajzot kapsz a kezedbe, amivel egyszerűbb lesz boldogulni, és végre életre keltheted és használhatod a női szupererődet.

Kiegyensúlyozottan működő hormonjaink csodaszép koreográfiájára táncot lejtenek csakhogy sokunk számára ez korántsem ilyen egyszerű, és még nem látják a harmóniát, a táncot a ciklusukban, és így talán az életükben sem. Ennek a táncnak, a ciklusunknak az a célja, hogy minden egyes ciklusban felkészítse a testünket egy lehetséges terhességre. Ha megismerjük a ciklusunkat és segítünk, hogy egyensúlyba kerüljön, harmóniába kerülhetünk, és végre elkezdhetjük élvezni ezt a táncot.

Ciklusszinkronizálás

A ciklusunk egyes szakaszaiban négy hormon szintje állandóan változik. Ez a csodálatos tánc, ami segít felkészülni egy esetleges terhességre. Az eltérő hormonális változások minden egyes szakaszban máshogyan hatnak a testedre, az agyadra. Ezért is működhet a ciklus szinkronizálás, hiszen ennek pont az a lényege, hogy megpróbálunk igazodni ezekhez a változásokhoz, és kihasználni ezt az előnyünkre.

Női biohacking

A női biohackelés egy olyan optimalizálás, amelynek során az egészségünket és életminőségünket javítjuk a biológiai és természetes eszközökhöz kapcsolódó tudományos eredmények gyakorlatban történő felhasználásával.

A biohacker célja saját biológiájának és működésének megértése tesztek és mérések segítségével, és ezen eredmények felhasználása életminőségének javítására.

A legfontosabb különbség a férfi és a női biohacker közt, hogy a férfiak megpróbálják maximalizálni az energiájukat, a koncentrációs képességüket, és az állóképességüket nagyon rövid, 24 órás cirkadián hormonális ritmusuk során. Míg Te, Nőként egy tökéletesen hatékonyra tervezett ciklikus mintázattal rendelkezel, ami nem cirkadián, hanem infradián ritmust mutat, azaz nem napi ritmusa van, hanem havi.

Női biohack – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Egyszerűen máshogy működünk, mint a férfiak. Ezért máshogy is kell biohackelned magad, mint egy férfinak. Ne várd el magadtól, hogy minden nap ugyanolyan teljesítményt nyújts. Helyette inkább fogadd el a ciklikusságod, tanuld meg az életed a ciklusoddal szinkronban élni.

Természetesen ehhez először meg kell ismerned hogyan működik a tested, hogyan működnek a a hormonjaid és a ciklusod. Majd az egyes szakaszok jellemzőit is megismerheted. És ehhez tudod szépen lassan, tudatosan igazítani az életed. Ez a női biohack. Szuper izgalmas tudás és képesség ez – ez a NŐI ERŐ.

Köszönj szépen a második biológiai órádnak – a 28 napos infradián ritmusnak

Nőként kaptál egy második biológiai órát, tehát nem csupán a cirkadián, azaz napi ritmusodhoz kell alkalmazkodnod, hanem a 28 napos infradián ritmusodhoz is. Ez a belső órád a pubertás korban kezd el működni és egészen a menopauzáig veled is marad. Ez a ritmus a havi menstruációs ciklusodhoz kötött, és ugyanúgy, mint ahogyan a cirkadián ritmus befolyásolja a napodat, a 28 napos infradián ritmusod is befolyásolja a tested működését.

Természetesen ez a két óra egymástól nem független. A hormonális változások befolyásolják a testhőmérsékleted, az alvásodat, a szívverésed. Oda vissza hatnak egymásra a belső óráid. Bármilyen zavar a 24 órás ritmusodban zavart okozhat a 28 napos ritmusodban is.

Rengeteg kutatás bizonyítja már, hogyha nem összhangban élünk a cirkadián ritmusunkkal az rengeteg probléma forrása lehet. Ez igaz az infradián ritmusunk esetében is. Ha figyelmen kívül hagyod ezt a biológiai órád, és próbálod férfiként élni az életed, és minden nap ugyanolyan teljesítményt nyújtani, annak bizony meglesz az ára.

Nézd csak meg mennyi női probléma van a világban. Hányan szenvednek PCOS-ban, milyen sok nőt érint a mióma, az endometriózis, a rendszertelen menstruáció, a PMS, a termékenységi problémák, hány nőnek távolítják el a méhét, mennyivel több nőt érintenek a pajzsmirigy problémák, az autoimmun betegségek, a krónikus fájdalom, krónikus fáradtság, a fibromialgia, a migrén és a depresszió. 

A reproduktív éveid alatt – tehát amíg menstruálsz – az optimális egészség, teljesítmény érdekében érdemes tehát szem előtt tartanod az infradián ritmusod működését is. Ez azt jelenti magyarul, hogy miután megismerted a ciklusodat, tudod mikor mi tröténik, és meg is tanultál figyelni a testedre, elkezded a ciklusoddal szinkronban élni az életed.

A következő cikkben szó lesz a ciklusunkról, az egészséges menstruációról, illetve a ciklusunk egyes szakaszairól külön-külön.

Nézz vissza hozzánk a rendszeresen frissülő blogra, illetve a folyamatosan frissülő tudástárba. Töltsd le az ingyenes anyagokat, és nézd meg az E-book-okat, biztosan találsz olyat, ami érdekel.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg, hátha másnak is segíthet! Köszönjük!

Dr. Varga Zsuzsanna

Image 1 for category Ciklusszinkron

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz