Milyen a „normális” menstruációs ciklus?

Milyen a “normális” menstruációs ciklus? – Funkcionális orvoslás

Tartalomjegyzék

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) és az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) által 6. életjelként elismert ciklusunk az egészségügyi problémák hasznos előrejelzője, akárcsak a vérnyomás, a hőmérséklet, a pulzus, a légzésszám és a fájdalom (az 5 életjel). 

A ciklusod, a vérzésed jellegzetességei tehát sokkal fontosabbak, mint gondolnád  – hiszen nemcsak a hormonrendszered, de az általános egészséged mutatói is. Éppen ezért szükséges tisztában lennünk azzal, hogy pontosan milyen is egy normális menstruációs ciklus, és milyen jelek hívják fel a figyelmet különböző problémákra. Ha ezeket képes vagy időben felismerni, számtalan nehézségtől kímélheted meg magad. 

A normális menstruációs ciklus hossza

Az egészséges menstruációs ciklus hossza 21-36 nap, szigorúbb források szerint 24-34 nap. A ciklus időtartamát az előző vérzés első napjától számoljuk (amely az első, rendes, élénk vörös vérrel járó napot jelenti, a barnás pecsételés még az előző ciklus végéhez tartozik!). 

A vérzés hossza ideális esetben 4-7 nap, de legalább 2 nap kell ahhoz, hogy ne tekintsük gyengének a vérzést – amely a közvélekedéssel ellentétben nem feltétlenül szerencsés alkati adottság, az erős vérzéshez hasonlóan ez is lehet kórjelző. 

A menstruációs ciklus

Hány napig normális a menstruáció késése? 

Minimális variancia természetesen előfordulhat a ciklusaid között, és fontos, hogy tudd azt is, mi a te saját normál tartományod, azonban ha nagy (2-3 napnál nagyobb) különbségeket tapasztalsz , érdemes keresni a háttérben potenciálisan felmerülő okokat. 

A normális menstruációs vérzés 

A normális menstruációs vérzés színe élénk/mély vörös, nagyjából mint a meggy leve. Erősségét tekintve, egy állandó határozott vérzésre kell számítanunk, amelyben nincsen jelentős mennyiségű véralvadék, és annyira nem erős, hogy állandóan átázik a betéted, de nem is olyan gyenge, hogy akár egy egész nap ellennél egy betéttel, tamponnal – átlagosan 35-50 ml vér/ciklus. 

Ha olyan hormonális egyensúlytalansággal összefüggő tüneteket tapasztalsz, mint a PMS, görcsök, puffadás, pattanások, fáradtság, szomorúság, migrén, esetleg kimaradó vagy szabálytalan menstruációk, akkor szeretettel ajánljuk az Útmutató a tökéletes menstruációhoz e-book csomagunkat.

Fáj-e a normális menstruáció?

Természetesen normális, ha a menstruáció alatt érzed a méhed, ahogyan működik, esetleg némi melegséget, mozgást tapasztalsz, de semmiképpen nem szabad annyira fájdalmasnak lennie, hogy gyógyszert kelljen szedni miatta rendszeresen.

Igazából azt kell, hogy mondjam konkrét fájdalmat nem szabadna érezned a menstruációd alatt. Enyhe görcsök előfordulhatnak, minimális feszülés az alhasban, esetleg hüvelyedben, derekadban. Ezek az érzetek arról árulkodnak, hogy a vérzésed mindjárt megindul, és így a minimális díszkomfort érzés lehet teljesen normális. De a havi rendszerességű fájdalom az NEM NORMÁLIS velejárója a női létnek!

A gyakori és a normális az nem ugyanaz! Sajnos azt tanultuk, láttuk, hallottuk, hogy a menstruációs fájdalom normális, a ciklusodnak nem szabadna többet jelentenie némi kellemetlenségnél. A fájdalom azt jelzi, hogy valami gond van.

Ha úgy érzed a te vérzésed, ciklusod eltér a “normálistól”, akkor olvasd el ezt a cikkünket is, ahol összefoglaltuk a leggyakoribb menstruációs zavarokat. 

Milyen a menstruáció színe és állaga?

Állagát tekintve könnyen folyó, alvadékokat, darabkákat nem tartalmaz. Ha nagyon sűrű, dzsem szerű, darabos az jelezhet relatív ösztrogén dominanciát, kevés progeszteront. Ha pedig híg, világosabb, inkább rózsaszínes színű, az pedig a kevés ösztrogén miatt jelentkezhet.

Élénk vörös

A menstruáció elején jelentkező vér leggyakrabban élénk vörös színű, ez a friss, egészséges menstruációs vér színe. Minimális alvadék, és könnyen folyó állag.

Figyelem: ha élénk vörös vért látsz, de nem a menstruáció idején, akkor probléma lehet. A mióma, a nemi úton terjedő betegségek (például a gonorrhoea és a chlamydia), sőt a méhnyakrák is élénkpiros vérzést okozhatnak a menstruációk között. Ha a szex után vagy a menstruációk között vérzést tapasztal, kérlek, keresd fel a nőgyógyászod!

Sötét vörös

Reggel felébredtél, megnézted a betéted és a véred sötétebb vörös volt? Ez teljesen rendben van. A menstruáció elején, és végén is lehet ilyen színe a vérzésednek. Ez már nem a friss vér, ezért nem friss piros a színe.  

A sötét vér jelezheti a normál mennyiségű ösztrogén jelenlétét, a vastagabb endometriumot.

Sötétbarna

Ez kissé ijesztőnek tűnhet, de ne essen pánikba, általában nem kell aggódni. Lehet barna, mert lassabban folyik a vér, közben oxidálódik és ez okozza a sötétebb színét. Előfordulhat hátrahajló méh esetében pl. 

A hormonális fogamzásgátló befolyásolhatja a méhnyálka vastagságát, ami okozhatja a menstruációs vér barnás színét. Ha csak most kezded a tablettát, és észrevetted, hogy megvéltozott a vér színe, akkor ez lehet az oka. 

Néha, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik, kis mennyiségű vér ürül – ezt beágyazódás körüli vérzésnek hívják, és általában barnás színű. 

A sötétbarna vérzés a policisztás petefészek-szindróma (PCOS) tünete is lehet. Ha a menstruációs vérzésed barna, és a PCOS korábban részletezett tüneteit észleled magadon, a legjobb, ha orvosodhoz fordulsz.

Rózsaszín

A rózsaszín menstruációs vér általában a menstruáció végén vagy könnyebb napokon jelenik meg. Azonban jelezhet alacsony ösztrogén szintet a perimenopauzának, az elsődleges petefészek-elégtelenségnek vagy a fogamzásgátló tablettának köszönhetően is pl.

A halványabb vérzés jelezhet vérszegénységet, nem megfelelő táplálkozás miatt vitamin/nyomelem hiányt, perimenopauzát is. 

Narancssárga-Sárga

Ez nem túl gyakori jelenség, de előfordulhat. Ha egyéb tüneteid vannak, alhasi fájdalom, viszketés, égő érzés, stb. és a váladék sárgás, tapadós, esetleg rossz a szaga, akkor ez fertőzést jelezhet, ezért feltétlenül keresd fel az orvosod.

Észrevettél változást a menstruációs ciklusodban az elmúlt évben vagy az utóbbi időben, és elgondolkodtál azon, hogy ez csak veled történik? Nos, röviden: nem te vagy az egyetlen. A hosszabb vagy rövidebb ciklusoktól kezdve a több görcsön és erős vérzésen át a fokozott PMS-tünetekig, a nők jelentős része számol be a szokásos menstruációs ciklusok változásáról a Covid megjelenése óta.

Nézzük meg a világjárvány e váratlan mellékhatását, mit jelent, és mit tehetünk azért, hogy menstruációs ciklusunk visszatérjen a régi kerékvágásba, vagy éppen abban maradjon.

Milyen tünetek utalhatnak problémára?

Van egy pár olyan tünet, ami mindenképpen problémára utalhat, ha ilyet tapasztalsz kérlek keresd fel az orvosod:

 • Erősebb vérzés – a szokásosnál jóval erősebb vérzés, pl. óránként/2 óránként kell tampont vagy betétet cserélned, esetleg éjszaka is cserélned kell betétet
 • 7 napnál tovább tartó menstruáció
 • A szokásosnál erősebb, hevesebb fájdalom a vérzés alatt
 • Szédülés, ájulás, heves szívdobogás érzés
 • Kellemetlen szagú, megváltozott állagú, színű hüvelyváladék
 • Vérzés, pecsételés két menstruáció között
 • Vérzés kimaradása 3 hónapon át, ha nem vagy terhes, nem szoptatsz vagy nem szedsz fogamzásgátló tablettát
 • Krónikus depresszió, szuicid gonoldatok 
Útmutató a tökéletes menstruációhoz

Hogyan kezdjem el követni a ciklusomat? 

A ciklusod hosszát és erősségét, a kapcsolódó tüneteket mindenképpen érdemes követned akkor is, ha nem köteleződsz el semmilyen cikluskövetési módszer mellett. Ezek az információk is érdekes mintázatokat mutathatnak meg az egészségedről. 

Ha azonban teljes képet szeretnél kapni a hormonrendszered működéséről hónapról hónapra, akkor mindenképpen nézd meg a nagy cikluskövetési módszerekről szóló cikkünket – reméljük meghozza a kedved ahhoz, hogy komolyabban kezd monitorozni az általános egészséged legfontosabb markereit. 

Ez azért is nagyon fontos, mert ahogyan láthatod, a normális ciklusok paraméterei viszonylag széles tartományok között ingadoznak, és fontos lehet az általános normalitás helyett a te saját normál értékeidhez mérni magadat. Ez adja meg neked a legjobb lehetőséget a megelőzésre, vagy a lehető legkorábbi beavatkozásra. 

Mire figyelj, ha nem követed a ciklusod?

 • túl nagy variancia van a ciklusaid hossza között, hiszen ideális esetben mindössze 2-3 nap különbség van egy adott nő ciklusai között
 • 7 napnál tovább, vagy 2 napnál rövidebb ideig vérzel
 • a vérzésed soha nem lépi túl a barnás pecsételés szintjét, elegendő hozzá egy tisztasági betét
 • 1-2 napnál hosszabban tapasztalsz pecsételő vérzést a ciklusod végén
 • 1-2 óra alatt átvérzel egy nagy méretű tampont vagy betétet több órán keresztül folyamatosan
 • A vérzésed 1-1.5 cm-nél nagyobb alvadt vér darabokat tartalmaz 
 • A mindennapi életet megszakító fájdalommal járnak a ciklusaid 

Mire figyelj, ha követed a ciklusod? 

 • túl rövid (10 napnál rövidebb) a luteális fázisod hossza
 • nem követhető jól a méhnyak nyák mintázata a ciklus során: nem látható a termékeny nyák határozott fel- és leépülése, időről időre visszatér, vagy nincs termékeny nyák 
 • az ovuláció hiányára utaló jeleket tapasztalsz
Image 1 for category Női ciklus

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!