10 jele annak, hogy pajzsmirigy problémád lehet, valamint a leggyakoribb állapotok

Tartalomjegyzék

– Minden, amit a pajzsmirigyről, annak egészségben betöltött szerepéről tudni szeretnél, valamint a pajzsmirigy problémák gyakori jelei

A pajzsmirigy (glandula thyroidea) a légcső, ill. a gége előtt két oldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, pillangó alakú belső elválasztású mirigy. Élettani feladata a pajzsmirigy hormonok termelése, és a szervezet számos funkcióját befolyásolhatja. Az egészségre gyakorolt hatása már a születésed előtt elkezdődik – az anya pajzsmirigyének egészsége meghatározza a baba agyának fejlődését és fizikai méretét. 

Felnőtteknél a pajzsmirigy befolyásolja az anyagcserét (vagyis azt, hogy a szervezet hogyan használja fel az energiát), a szívet és a csontokat, de valójában a test minden funkciójára és szervére hatással lehet valamilyen mértékben. Ez azt jelenti, hogy ha valami nincs rendben, annak nagyon sok más területre, funkcióra is hatása lehet.

A pajzsmirigy az agyalapi miriggyel és a hipotalamusszal szoros kapcsolatban állnak, és oda-vissza hatnak egymásra. A hipotalamusz pajzsmirigy-felszabadító hormont (TRH) bocsát ki, amely az agyban lévő másik régiót, az agyalapi mirigyet pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) felszabadítására serkenti. Ez pedig a pajzsmirigyet T3 és T4 hormonok termelésére serkenti. A T4 és az agy közötti visszacsatolásnak hála, amikor elegendő hormon van a vérben, a TRH és a TSH felszabadulása leáll. Ez a párbeszéd folyamatosan zajlik, hogy a hormonok egyensúlyban maradjanak.

A pajzsmirigy egészségünkben betöltött szerepének megértéséhez az a kulcs, ha tudjuk, hogy a környezetünk mélyen befolyásolhatja a működését, és akár ki is billentheti az egyensúlyából. A pajzsmirigyről és annak működéséről jogosan gondolnánk azt, hogy egy fix dolog, mely nem változik, de ennek éppen az ellenkezője igaz – a környezetünk, az étkezésünk, a stressz, a szennyező anyagok mind-mind nagyon dinamikusan és drasztikusan megváltoztathatják, hogy mit csinál a pajzsmirigyünk, és hogyan reagál.

Ezért fontos, hogy figyeljünk, és megtanuljuk mi az az életmód és környezet, amely hosszú távon is megőrzi a pajzsmirigyünk egészségét. Más szóval vannak olyan változtatások, amelyekkel segítheted a pajzsmirigy működését, ami végső soron az általános egészségére is jótékony hatással lesz.

Íme, amit a pajzsmirigybetegségekről tudni kell, beleértve az okokat és azt, hogyan lehet felismerni a pajzsmirigyprobléma tüneteit.

Mi okozza a pajzsmirigy problémákat?

A statisztikák világszerte megdöbbentőek: nyolc nőből egynél pajzsmirigy betegség alakul ki élete során. A leggyakoribb formája a Hashimoto-kór. Bár a férfiaknak is lehetnek pajzsmirigy problémái, a nőknél 5-8x nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, mint a férfiaknál. Az autoimmun betegségen kívül egyéb tényezők is szerepet játszhatnak a pajzsmirigy betegségeiben, többek között:

 • Tápanyaghiány, például vas, cink, szelén, E-vitamin vagy B-vitaminok, illetve magas vagy alacsony jód szint
 • Magas stressz, mivel a kortizol, a stresszhormon, elnyomhatja a TSH felszabadulását az agyalapi mirigyben, ami azt jelenti, hogy a pajzsmirigy nem kap utasítást a hormontermelésre
 • Fluorid
 • Nehézfémek
 • Glutén intolerancia
 • Fertőzések, mint például az Epstein-Barr-vírus és a Yersinia enterocolitica
 • A pajzsmirigyet érintő sugárzás vagy műtét
 • Pajzsmirigybetegségek a családban

A pajzsmirigy problémák tünetei

Mivel a pajzsmirigy a szervezetben oly sok szervre és rendszerre hatással lehet, a pajzsmirigy probléma tünetei széles körűek lehetnek. Nézzük, mire kell figyelni, mikor gyanakodhatunk, hogy valami nincs rendben:

1. Fogyás vagy súlygyarapodás

Attól függően, hogy a szervezet túl sok vagy túl kevés T3 és T4 hormont termel, ez fogyást vagy hízást okozhat. Ez a súlyváltozás a pajzsmirigynek az anyagcserében betöltött szerepéből ered. Ha nem változnak az étkezési vagy edzési szokásaid, de mégis azt látod, hogy a mérlegen a kilók száma növekszik vagy csökken, akkor itt az ideje felkeresni egy szakembert. 

2. Fáradtság

A pajzsmirigy hatással van a mitokondriumok egészségére, vagyis sejtjeink energiatermelő erőműveire. Ha alulműködik a pajzsmirigyed, a mitokondriumok nem tudnak olyan hatékonyan és eredményesen működni, ezért kevésbé érzed magad energikusnak. Ez a fáradtságérzet a pajzsmirigy probléma jele lehet.

3. Hangulatváltozás

Az ingerlékenység és a depresszió is kísérheti a pajzsmirigy alulműködést, míg az idegesség vagy a szorongás érzése a túlműködő pajzsmirigy jele lehet.

4. Szabálytalan szívritmus

Míg az alulműködés alacsony pulzust okozhat, addig a pajzsmirigy túlműködésben szenvedőknél előfordulhat, hogy szívdobogás érzésük van, vagy a szívük kihagy egy-egy ütemet. Az alacsony pulzus miatt fáradtnak vagy kimerültnek érezheted magad, és úgy érezheted, hogy nehezen kapsz levegőt; ha valakinek gyors a szívverése, az pedig úgy érezheti, mintha a mellkasában vadul kalapálna a szíve. Ez a gyors szívverés a szorongáshoz is hasonló érzést kelthet. 

5. Légszomj

Ha azon kapod magad, hogy egy bizonyos távolságot gyalogolva, ami korábban meg sem kottyant, most kapkodsz a levegő után, akkor szintén gyanakodhatsz pajzsmirigy problémára. 

6. Duzzanat a lábakban vagy az arcon

A duzzanat, ödéma, amely a testen és az arcon, különösen a szem körül jelentkezik, szintén jelezheti a pajzsmirigy alulműködést.

7. Sárga vagy narancssárga árnyalatú bőr

Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, a szervezet nem tudja a béta-karotint A-vitaminná alakítani, így a bőr elszíneződhet. Ha bármilyen rendellenes változást tapasztalsz a bőröd színével kapcsolatban, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. 

8. Erős vagy elhúzódó menstruáció

A pajzsmirigy hatással van a ciklusunkra is. Ha a szervezet nem termel elég pajzsmirigy hormont, akkor erős vagy hosszú menstruáció jelentkezhet. Ugyanakkor, ha a szervezet túl sok pajzsmirigy hormont termel, előfordulhat, hogy enyhe menstruációt tapasztalatunk. Mindenképp érdemes figyelni a szabálytalan ciklusokra, árulkodó jel lehet.

9. Izomgyengeség

Bár a pajzsmirigy és az izomgyengeség közötti kapcsolat nem teljesen tisztázott, valószínűleg a pajzsmirigynek a sejtek anyagcseréjében és a normális sejtműködésben betöltött szerepéhez van köze. Az alulműködő pajzsmirigy negatívan befolyásolhatja a glikogén glükózzá történő lebontását, amelyre az izmoknak szükségük van, és lassíthatja az ATP átalakulását is, amely a sejten belüli energiaátvitel legkisebb molekuláris egysége. Az ATP kémiai energiát szállít a sejten belül az anyagcsere folyamataiban.

10. Emésztési problémák

Ahogy a pajzsmirigyhormonok hatással lehetnek a szívre és más szervekre, úgy a bélrendszer számára is okozhatnak problémákat. Pajzsmirigy alulműködés esetén székrekedés, míg a túlműködés esetén hasmenés jelentkezhet.

A pajzsmirigy alulműködés egyéb jelei lehetnek: 

 • hideg intolerancia
 • ízületi vagy izomfájdalom
 • ritkuló haj
 • száraz bőr
 • rekedt hang

A pajzsmirigy-túlműködés egyéb jelei lehetnek: 

 • meleg intolerancia
 • fokozott izzadás
 • kidülledt szemek

Gyakori pajzsmirigy problémák

1. Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés azt jelenti, hogy a pajzsmirigy nem termel elég pajzsmirigy hormont. Ez gyakoribb, mint a pajzsmirigy túlműködés, bár gyakran észrevétlen marad. A pajzsmirigy-alulműködés lelassítja a testi funkciókat, például az anyagcserét és a szívritmust, és súlygyarapodáshoz vezethet.

2. Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy túlműködés azt jelenti, hogy a pajzsmirigy túl sok pajzsmirigy hormont termel. Ez felgyorsítja a testi funkciókat, például az anyagcserét és a szívritmust, és fogyáshoz vezethet.

3. Hashimoto pajzsmirigygyulladás

Hashimoto-kór egy autoimmun betegség, ez azt jelenti, hogy a szervezet által termelt antitestek támadják meg a pajzsmirigyet, így az nem tud megfelelően működni. Ez a leggyakoribb oka a pajzsmirigy alulműködésnek, és kutatások szerint 100 emberből körülbelül 5-t érint.  A nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál.

4. Graves-kór

Ez az autoimmun betegség a pajzsmirigy túlműködésével jár. A Hashimoto-kórhoz hasonlóan az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet, de ebben az esetben az több pajzsmirigy hormont termel, mint amennyire a szervezetnek valójában szüksége van. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben a normálisnál magasabb lesz a T3 és T4 szintje, de alacsonyabb a TSH szint.

Mikor vizsgáltassam meg magam? Milyen tünetek esetén gyanakodhatok pajzsmirigy problémára?

Ha gyanús, hogy az apró, finom tünetek valami nagyobb dologgal függhetnek össze, akkor mindenképpen vizsgáltasd ki magad. A pajzsmirigy betegség egy alattomosan, lassan kialakuló probléma, nem egyik napról a másikra robban be, hanem lassan kúszik be az életedbe, először csak finom tüneteket okoz, amelyeket talán nem is veszel komolyan, majd szépen lassan hozzászoksz az egyre markánsabb tünetekhez, és ráfogod a stresszre, a női létre, így diagnózishoz már esetleg csak akkor jutsz, amikor évek óta fennáll a probléma. 

A pajzsmirigy-alulműködés számos tünetét, különösen a fáradtságot és a depressziót azonban más állapotok is okozhatják.

Nagyon fontos a pontos diagnózis, mielőtt bármilyen kezelési tervet elkezdenénk a pajzsmirigy gyógyítására, és a pajzsmirigy hormon gyógyszereket nem szabad végleges diagnózis nélkül alkalmazni. A szükségtelen kezelés és a túlkezelés az integratív és funkcionális orvoslással foglalkozó szakembereknél ugyanolyan gyakori lehet, mint az elhibázott diagnózisok és az alulkezelés a hagyományos orvosoknál.

Ha valóban pajzsmirigy problémád van, a megfelelő kezelés teljes mértékben megváltoztathatja az életed. Olyan ez, mintha hosszú ideig sötétben botorkálnál, és egyszer csak valaki felkapcsolná a villanyt.

Mi történik ha felmerül a pajzsmirigy probléma?

Tipikus esetben ilyenkor a háziorvosod elküld egy alap laborvizsgálatra, illetve egy pajzsmirigy ultrahangra. Az alapellátásban sajnos nincs lehetőség egyéb pajzsmirigy vizsgálatokat kérni, azt csak belgyógyász, endokrinológus kérheti, illetve magán laborokban kérhető önköltségesen ilyen vizsgálat.

Fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy a pajzsmirigybetegségek diag- nózisának felállításához igen kevés egyedül a TSH szintjének meghatározása, ugyanis a napszak, a stressz, bizonyos gyógyszerek, a várandósság, sőt, még az időjárás hatására is megváltozhat a vérben lévő mennyisége.

Sok más hormonhoz hasonlóan a TSH-nak is van napszaki ritmusa, így az eltérés napközben akár 50%-os is lehet, legalacsonyabb a késő délutáni órákban.

Ez alapján a referencia tartománytól 40-50%-ban eltérő érték nem feltétlenül jelent pajzsmirigy betegséget.

Tehát, ha tünetek vannak érdemes megnézni a többi tesztet is, mert a TSH önmagában nem elég! 

Ha szeretnél sokkal többet megtudni a pajzsmirigy alulműködésről, akkor szeretettel ajánljuk a Pajzsmirigy Gyógyítása Természetesen e-book csomagunkat. Az e-book célja, hogy megértsd a pajzsmirigyed működését, valamint, hogy hogyan alakultak ki a tüneteid, problémáid, mik állhatnak a háttérben, és mik azok az egyszerű és alapvető dolgok, amiket megtehetsz magadért, hogy javíts az állapotodon, a tüneteken. Ahelyett, hogy elfedjük a problémákat, és reménykedünk, hogy maguktól, vagy másoktól ezek megoldódnak, összpontosítsunk az okokra és így teremtsünk egyensúlyt. Segítek, hogy megértsd miért vannak a fenti tüneteid, problémáid, és megmutatom mit tehetsz ellene. 

Már nemcsak passzív kapcsolatod lesz a testeddel, elindulsz egy úton, melynek végén ura leszel a tüneteidnek, a táplálkozásodnak, és az egészségednek.

Image 1 for category Pajzsmirigy

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz