Magas prolaktin szint – mit kell tudnod róla?

Prolaktin - Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

Mi az a prolaktin?

prolaktin egy fehérjehormon, aminek az elsődleges feladata, hogy szülés után megindítsa a tejelválasztást. Ezenkívül hatással van az anyagcserére, a reproduktív rendszerre és a mellek fejlődésére is, valamint az immunrendszer egyik regulátora. 

Főleg az agyalapi mirigy elülső lebenye termeli, de kisebb mértékben más szövetekben, például a mellekben, férfiakban a prosztatában, a bőrben és a méhlepényben is termelődik valamennyi. Termelődését a hipotalamusz neuroendokrin sejtjei szabályozzák. A dopamin gátolja, míg a tireotropin felszabadító (TRH) hormon serkenti a prolaktin szintézisét.

A prolaktin hatásai

A prolaktin hatása a szoptatásra – Funkcionális Orvoslás Nőknek
 • A prolaktin egyik fő hatása, hogy stimulálja a tejelválasztást. 

A terhesség alatt megnő a vérben a koncentrációja, ennek hatására megnövekednek az emlőmirigyek és felkészülnek a tej kiválasztásra; ez a terhesség végén a progeszteronszint leesésekor következik be, illetve akkor, amikor az újszülőtt elkezd szopni, ezzel ingerelve a mellbimbót. Néha az újszülöttek (fiúknak és lányoknak is) mellbimbójából is szivárog tejszerű folyadék (ún. boszorkánytej), ami az anyai prolaktin és egyéb hormonok hatására történik. A prolaktin segíti az anyai ösztönök kialakulását is.

Ezek az idegsejtek axonjainak mielinburkolatát biztosítják, ez az idegrostokat védőburokszerűen borítja, spirálisan feltekeredett felépítettségben. A védőburkon belül az idegsejtek nyúlványai ideális környezetben vannak, és teljes hatékonysággal tudják szállítani az információt.

Ezenkívül segíti a terhesség végén az embrió tüdejének felületaktív anyagokkal, ún. szörfaktánsokkal való ellátását és szerepe van abban, hogy az anya immunrendszere tolerálja a magzatot. Elősegíti az idegsejt fejlődést mind a magzat, mind az anya agyában.

 • Ugyancsak ez a hormon felelős a szexuális kielégülés érzetért is.

A párja ebben a dopamin, aki egyébként gátolja a prolaktin elválasztását és felelős a nemi izgalom kiváltásáért. Ugyanakkor a túl magas prolaktinszint viszont libidóvesztést, férfiakban pedig impotenciát okozhat.

Jelentős befolyással van a prolaktin termelésére az ösztrogén. 

Ennek hatására a hormontermelő sejtek megnagyobbodnak, így közvetlenül is elősegíti a prolaktin produkcióját; egyúttal a gátló hatású dopamin szekrécióját is visszafogja.

Elválasztása cirkadián – azaz napi ingadozást mutat -, valamint a menstruációs ciklust követve is ingadozik. Legmagasabb alvás közben, főleg a REM fázisban, a legalacsonyabb pedig ébredéskor.

Mikor és mitől lehet a prolaktin szint magas?

 • Szintje emelkedett normális esetben tehát terhesség alatt, 
 • szoptatás idején, 
 • de emelkedik ugyancsak stressz hatására, 
 • trauma miatt, 
 • sport közben, 
 • alvás alatt, 
 • és a szex közben is.
 • Ezen kívül különböző gyógyszerek is emelhetik a szintjét, mint például bizonyos antipszichotikumok – Risperidone, antidepresszánsok – fluoxetin (szerotonin-reuptake-gátló), a citokinek, mint az INF-γ, illetve például az omeprazol is növeli a hatását, ami pedig egy protonpumpa gátló gyógyszer – reflux esetén szokták javasolni.

A magas prolaktin szint oka lehet még a hipofízis adenóma. Ebben az esetben például érdemes figyelni az ösztrogén tartalmú gyógyszerekre, mert azoktól az adenóma növekedésnek indulhat.

Miért baj, ha magas a prolaktin szint?

A központban

A prolaktin szerepet játszik a reproduktív tengely modulálásában. A hyperprolactinaemia ovulációs zavarhoz vezethet, ami termékenységi problémák kiváltója lehet. Ez azért van, mert a prolaktin gátolja a GnRH ( ez a hipotalamusz által termelt peptidhormon, amely az agyalapi mirigy elülső mirigyében elősegíti a follikulus stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) kiválasztását) felszabadulását az úgynevezett kisspeptin neuronokon (A szaporodás agyi szabályozásában fontos szerepet játszó neuropeptidek egyik legjelentősebbike – csupán az elmúlt évtizedben fedezték őket fel, fő hatásként, a KP erőteljesen serkeni a hipofízisben az LH, valamint az FSH elválasztását) keresztül. 

Ezen kívül pedig az emelkedett prolaktin emelkedett dopamin szintet eredményez, ami szintén gátló hatással van a GnRH-ra. Ennek a következménye pedig a LH és FSH termelés csökkenése, így pedig az ovuláció elmarad.

Az ovuláció elmaradásának okairól olvashatsz még ebben a cikkben.

A periférián

Az emelkedett prolaktin a periférián is gondot okozhat, ugyanis a petefészekben az úgynevezett Theca és granulóza sejtekben a tesztoszteron egy része átalakul egy aromatáz nevű enzim segítségével ösztrogénné. Ez a magas prolaktin szint mellett akadályozott, így kevesebb lesz a keringő ösztrogén. Ennek pedig megintcsak az a következménye, hogy a GnRH elválasztás csökken, így csökken az LH is, és nem alakul ki az LH csúcs, ami az ovulációhoz nagyon fontos lenne. 

Ezen kívül pedig a mellékvesében is megemeli az androgének termelését. Ennek az összességében emelkedett androgén mennyiségnek pedig sajnálatos hatása van a follikulusokra, és az ováriumban keletkező szteroid hormonokra – az ösztrogén és progeszteron szintjére.

A magas prolaktinszint tehát lehet az androgéntöbblet egyik oka, és összetéveszthető a policisztás ovárium szindrómával.

Emelkedett prolaktin szint és az immunbetegségek

Ugyancsak több tanulmány leírta, hogy összefüggés van a magas prolaktin szintek és bizonyos immunbetegségek között, mint például az SLE vagy az RA. Szintén a prolaktin immunmoduláns hatását támasztja alá az is, hogy bizonyos autoimmun betegségek romlanak a terhesség alatt. Többször alátámasztott tény, hogy az emelkedett prolaktin szint összefüggésbe hozható az infertilitással és a spontán abortusszal is, amik szintén immunológiai elváltozásokkal összefüggő problémák is lehetnek.

A magas prolaktin szint hatásai

Tehát a prolaktin szint emelkedése az alábbi mechanizmusok révén befolyásolja a reproduktív tengelyt:

 1. Indirekt gátolja a GnRH neuron aktivitást, a kisspeptin neuronok negatív gátlásán keresztül (tehát kevesebb GnRH – így csökken az FSH, LH termelése – ami miatt zavart lesz az ovuláció, a follikulusok érése, így az ösztrogén és a progeszteron termelése is)
 2. Indirekt gátolja a GnRH neuron aktivitást a dopamin elválasztáson keresztül (ugyanaz, mint az előző esetben)
 3. A GnRH elválasztás csökkentése miatt csökken az FSH és LH elválasztás
 4. Emeli a mellékvese androgén termelését
 5. Csökkenti a petefészkekben az aromatáz aktivitást, ami a tesztoszteront ösztrogénné alakítaná, emiatt emelkedik a tesztoszteronszint és csökken az ösztrogén szint ( a 4. és 5. pont tehát összességében egy hiperandrogén miliőt teremt – tehát emelkedett androgén szint annak minden következményével)

A magas prolaktin szint tünetei:

 • Tejcsorgás az emlőkből
 • Száraz, érzékeny bőr, allergiák
 • Gyakoribbak az ételintoleranciák, IBS
 • Immunológiai problémák – szemölcsök – főleg talpon visszatérő, herpes, visszatérő hüvelyi fertőzések, vulvovaginitis, papilloma! – fogékonyság nő a papilloma vírus fertőzésre, ezért hyperprolaktinaemia esetén ajánlott gyakrabban járni szűrésre, és HPV tipizálást csinálni
 • Izzadt tenyerek
 • Psoriasis plakkok
 • Dermografizmus
 • Nikkel allergia
 • Hőhullámok, éjszakai izzadás
 • Hüvelyszárazság
 • Csökkent libido

A magas prolaktin szint jelei a ciklusgörbén

 • Rövid luteális szakasz
 • Oligomenorrhea – tehát ritka vérzés
 • Amenorrhea – kimaradó vérzés

Hogyan diagnosztizálható a magas prolaktin szint?

A prolaktin normál érték egy nem szoptató nőnél kevesebb, mint 500 mIU/L (23 ng/ml). Az optimális prolaktin kevesebb mint 300 mIU/L (14 ng/ml).

Nők esetében a prolaktin normál érték miu/l-ben megadva:

 • Nem terhesen: 2,8 – 29,2 µg/L (59 – 619 mIU/L)
 • Terhesen: 9,7 – 208,5 µg/L (206 – 4420 mIU/L)
 • Menopauza utáni időszakban: 1,8 – 20,3 µg/L (38 – 430 mIU/L)

Férfiak esetében a normális tartomány:

 • 2,1 – 17,7 µg/L (44 – 376 mIU/L)

RHRI – Reproductive Health Research Institute irányelvei szerint ideális esetben a prolaktin érték ( amit(amit a ciklus 3-5. napján mérnek, nem terhes, nem szoptató nők esetében) kevesebb, mint 19 ng/ml (ug/L). 19-25 ng/ml között érdemes TRH/prolaktin stimulációs tesztet végezni, 25 ng/ml fölött pedig hipofízis MR javasolt. Illetve 19 ng/ml alatti prolaktin esetében, ha normál hosszúságú anovulációs ciklusok, rövid vagy hosszú ciklusok tejcsorgással, vagy anélkül, bőr hiperreaktivitás (dermográfia +) és vagy vírusfertőzés esetén érdemes szintén a TRH/prolaktin stimulációs tesztet elvégezni.

Magas prolaktin szintet eredményezhet a stressz, a testmozgás vagy az étkezés ideiglenesen.

A pontosság érdekében a prolaktint a következő körülmények között érdemes vizsgálni:

 • a menstruációs ciklus 3-5. napján
 • reggel 8 és 12 óra között.
 • éhgyomorra
 • hidratált állapotban, tehát inni lehet
 • nem közvetlenül testmozgás vagy szex után
 • nyugodt állapotban
 • lehetőleg hormonális fogamzásgátló szedése nélkül

Azok esetében, akiknek nincsenek tüneteik, de a vérvizsgálat emelkedett szinteket mutat, további vizsgálatokra van szükség a makroprolaktin kizárásához. Ez utóbbi akkor fordul elő, amikor a prolaktin immunglobulinokhoz kötődik, és inaktívvá válik a szervezetben. A Journal of Reproduction and Infertility című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a makroprolaktin a tévesen diagnosztizált hiperprolaktinémia egyik oka, ami szükségtelen kezelésekhez és vizsgálatokhoz vezet.

A magas prolaktin szint okainak azonosítása

Ha a prolaktin szint egymás után két alkalommal emelkedett, a következő lépés a kiváltó ok azonosítása orvosod segítségével. A leggyakoribb okok közé tartoznak:

 • prolaktinóma – prolaktin termelő hipofízis adenóma – mikro (<10 mm) vagy makro ( > 10 mm ), amely egy jóindulatú agyalapi mirigy daganat
 • magas ösztrogénszint, akár endogén, akár külső forrásból
 • gyógyszerek, például SSRI antidepresszánsok, antipszichotikumok és gyomorsav elleni gyógyszerek
 • pajzsmirigy alulműködés
 • alultápláltság, beleértve az anorexia nervosát is
 • alkohol
 • stressz

A magas prolaktin szint kezelése

Terápia

Prolaktinóma miatt erősen emelkedett prolaktinszint esetén a legjobb kezelés a bromocriptin vagy cabergolin hatóanyagú gyógyszer lehet, microadenoma esetén. Macroadenóma esetén pedig sor kerülhet műtétre is, ha hatástalan a gyógyszeres kezelés, vagy ha fizikális tünetek ezt indokolják, illetve, ha maga az adenóma mérete ezt feltétlenül indokolja.

Más okok esetén a legjobb kezelés az, ha megpróbáljuk orvosolni az alap problémát, például pajzsmirigyhormon szedése a pajzsmirigy-alulműködés korrigálása, vagy a gyomorsav elleni gyógyszeres kezelés alternatívájának megtalálása.

Enyhén emelkedett, 19-25 ng/ml közötti prolaktinszint esetén szóba jöhet kiegészítő kezellés is, mint például a barátcserje. Mivel a barátcserje elfedheti a prolaktinóma tüneteit, a kezelés kipróbálása előtt mindenképpen egyeztess orvosoddal!

Természetes lehetőségek a prolaktin szint csökkentésére

 • Csökkentsd az alkoholfogyasztást, különösen a sört, mert az árpa serkenti a prolaktin termelést. Ezért írták fel hagyományosan a sört az anyatej termelés növelésére. Ne lépd túl a heti négy alkoholos italt, de lehetőleg kerüld az alkoholt, legalább egy időre!
 • Mindenképpen érdemes kezelni a pajzsmirigy problémákat, illetve az alultápláltságot.
 • Csökkentsd a stresszt jógával, meditációval és hosszú, lassú sétákkal, természetjárással.
 • Kerüld a nagyon megeröltető testedzéseket.
 • Fontold meg a B6-vitamin szedését, amely a dopamin neurotranszmitter növelésével csökkenti a prolaktin szintet. Ezen kívül jó hatású lehet a cink és az E-vitamin.
 • Érdemes kerülni a vörös here, a görögszéna és az édeskömény fogyasztását.
 • Fontold meg a Barátcserje gyógynövény szedését, amely csökkenti a prolaktin szintet. A pontos dózis a készítmény összetételétől függ. Olvasd el MIRE JÓ ÉS MIRE NEM JÓ A BARÁTCSERJE című cikket.

Gyakran Ismételt Kérdések a témában: 

Mi az a prolaktin?

prolaktin egy fehérjehormon, aminek az elsődleges feladata, hogy szülés után megindítsa a tejelválasztást. Ezenkívül hatással van az anyagcserére, a reproduktív rendszerre és a mellek fejlődésére is, valamint az immunrendszer egyik regulátora. Termelődését a hipotalamusz neuroendokrin sejtjei szabályozzák. A dopamin gátolja, míg a tireotropin felszabadító (TRH) hormon serkenti a prolaktin szintézisét.

Mik a prolaktin hatásai? 

– A prolaktin egyik fő hatása, hogy stimulálja a tejelválasztást. 
– Kimutatták, hogy elősegíti az idegrendszer oligodendrocitáinak fejlődését.
– Ugyancsak ez a hormon felelős a szexuális kielégülés érzetért is.

Mikor és mitől lehet a prolaktin szint magas?

A prolaktin szintje emelkedett normális esetben tehát terhesség alatt, szoptatás idején, de emelkedik ugyancsak stressz hatására, trauma miatt, sport közben, alvás alatt és a szex közben is. Ezen kívül különböző gyógyszerek is emelhetik a szintjét. 

Miért baj, ha magas a prolaktin szint?

A prolaktin szerepet játszik a reproduktív tengely modulálásában. A hyperprolactinaemia ovulációs zavarhoz vezethet, ami termékenységi problémák kiváltója lehet. Az emelkedett prolaktin a periférián is gondot okozhat, ugyanis a petefészekben az úgynevezett Theca és granulóza sejtekben a tesztoszteron egy része átalakul egy aromatáz nevű enzim segítségével ösztrogénné.

Image 1 for category HormonegyensúlyImage 1 for category Női ciklus

http://teo.elte.hu/minosites/ertekezes2015/skrapits_k.pdf

https://larabriden.com/natural-treatment-to-lower-prolactin/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Prolaktin

https://www.healthtestingcenters.com/test/prolactin/

RHRI – FEMM Irányelvek

Huang Y, Ding C, Zhang F, Xiao D, Zhao L, Wang S. Role of prolactin/adenoma maximum diameter and prolactin/adenoma volume in the differential diagnosis of prolactinomas and other types of pituitary adenomas. Oncol Lett. 2018;15(2):2010-2016. doi:10.3892/ol.2017.7462

Richa V, Rahul G, Sarika A. Macroprolactin; a frequent cause of misdiagnosed hyperprolactinemia in clinical practice. J Reprod Infertil. 2010;11(3):161-167.

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz