Az endokrin diszruptorok hatása a hormonegyensúlyra

Endokrin diszruptorok és hormonegyensúly – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

Alig 70 év alatt közel 100 000 új vegyület került a környezetbe, ezek 85%-át pedig sohasem tesztelték arra vonatkozóan, hogy milyen hatással van az ember egészségére. Arról is kevés tudományos ismeretünk van, hogy mi történik akkor, amikor ezek a vegyületek összekapcsolódnak a szervezetünkben. 

Azt viszont tudjuk, hogy az újszülöttek szervezete már a születés pillanatában csaknem 300 különböző környezeti vegyülettel szennyezett. Új kutatások azt állítják, hogy ezek közül a vegyületek közül több is toxikus hatást gyakorol a szervezetünkre. Az egyik legfontosabb terület, amire hatással vannak, az a hormonrendszerünk. Az ilyen fajta vegyületeket endokrin diszruptor vegyületeknek nevezzük.

Gyakran előfordulnak a műanyag ételtárolók anyagában, az élelmiszertermelés során használt gyom- és rovarirtó szerekben, a vízhálózatban, amit a mezőgazdaság és az ipar szennyez be. A lángálló anyagokban, amiket ruhákhoz, autókhoz és bútorokhoz is felhasználnak. Megtalálható a cigarettafüstben és még a kozmetikumokban is.

Hogyan hatnak az ED-k?

Az egészséges szervezetben génszinten meghatározott az endokrin szervek (sejtek) fejlődése és működése, a receptor és a hormon kapcsolódása és ennek eredményeként a szervezet számára optimális válasz. 

Ezt a rendet képes megzavarni az endokrin diszruptor azáltal, hogy:

 • kapcsolódik a receptorhoz, de nem a szervezet szükséglete által kijelölt mértékben vagy időben, ezáltal atípusos választ, illetve betervezetlen reakciót vált ki;
 • kapcsolódik a receptorhoz, de nem aktiválja azt, ugyanakkor lehetetlenné teszi a fiziológiás hormon kapcsolódását, ezáltal a rendezett választ;
 • kapcsolódik a zállítü fehérjékhez a természetes hormon helyett, így megzavarja a hormonhatás útját;
 • kapcsolódik a hormonszintézis enzimjeihez, így megzavarja a fiziológiás hormon termelődését és/vagy lebontását;
 • megzavarhatja a hormonreceptorok termelődését.

Az endokrin diszruptor a fiziológiás hormonénál lényegesen kisebb dózisban is képes megzavarni az endokrin rendszer működését, ugyanakkor a fiziológiásnál lényegesen nagyobb dózisban is bekerülhet a szervezetbe. Mivel az endokrin rendszer egyes tagjai (hormonjai) a rendszeren belül is hatnak, egyetlen hormon termelődésének, illetve kötődésének hibája az egész rendszerre kihathat.

Milyen problémákat okozhatnak az endokrin diszruptorok?

Az endokrin diszruptor vegyületekhez köthető gyakori hormonzavarok közé tartoznak többek között az:

 • Akne
 • Depresszió
 • Endometriózis
 • Termékenységi problémák
 • Fibrómák
 • Inzulinrezisztencia/ metabolikus szindróma
 • Rendszertelen, vagy fájdalmas menstruációs ciklus
 • Vetélés
 • A mell érzékenysége a ciklus során
 • PMS
 • Policisztás ovárium szindróma
 • Korai pubertás
 • Súlyproblémák
 • Emlő- és méhrák

A hormonok és a hormon diszruptorok

A hormon név görög eredetű: hormé (ὁρμή) jelentése mozgat, ösztönöz. Bár láthatatlanok, de mindenre hatással vannak a testünkben. Az izomzatunkat, a zsírunkat, a kedvünket, a libidónkat, az alvásunkat, a hajunkat, körmünket, pihe-puha vagy éppen pattanásos bőrünket, a ciklusunkat, a reggeleket és az estéket, az étvágyunkat és a koncentrációs képességeinket, és még millió egyéb dolgot befolyásolnak.

 A testünk sokféle hormont állít elő. Biztosan hallottunk már az ösztrogénről. A petefészekben fejlődő tüszők bocsájtják ki, neki köszönhetjük a méhnyaknyák és a méhnyak változását az ovuláció előtt.

Ez nem egy hormon, hanem mindjárt három hormon összefoglaló neve. A nőknél megtalálható három legfontosabb vegyület az ösztron (E1), az ösztradiol (E2), és az ösztriol (E3), amelyek a szervezetben képesek átalakulni egymásba, ezek közül az ösztradiol a legfontosabb. Több, mint 400 fontos funkciót lát el a testünkben. Felel a menstruáció rendjéért, tőle kapjuk a fenekünket, puha, sima bőrünket, fanszőrzetünket, erős csontunkat, nőies hangunkat, elősegíti a szerotonin termelődését, rugalmassá teszi az artériákat, nedvesíti a hüvelyt, segít összpontosítani.

Az anyahormonból, a pregnenolonból származó progeszteron készíti elő a testünket a fogamzásra, a terhességre, és a menstruációs ciklust is szabályozza. A luteális fázisban nagy mennyiség termelődik belőle, ha várandós leszel, akkor pedig a méhlepényben, ha nem akkor kis mennyiségben a mellékvesében egész életünkben termelődik belőle. A progeszteront a corpus luteum/sárgatest termeli. 12-36 órával az ovulációs esemény után kezd el termelődni.


 A tesztoszteron férfi hormonként ismert, de a nők esetében is fontos funkciókkal bír. A mellékvesékben és a petefészekben termelődik, bár jóval kevesebb, mint a férfiakban. Fontos szerepe van a menstruációs ciklusban. Ösztrogénné alakul, ezért fontos a női hormonegyensúly szempontjából. Ez az aromatáz enzim segítségével megy végbe. Az SHBG – azaz a nemi hormon-kötő globulin, egy májban termelődő fehérje tartja kordában, ez megköti a szabad tesztoszteront, hogy ne szaladgáljon, és ne okozzon felfordulást.

Más hormonok, ideértve a pajzsmirigy hormonokat, szabályozzák az energiát, a testsúlyt és az anyagcserét, egészségesen tartják a hajat, szabályozzák a ciklust és az agyi funkciókat. Az inzulin szabályozza a vércukor, a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok felhasználását. A leptin ad hírt arról, hogy jól laktunk, a kortizol teszi lehetővé, hogy a környezeti stresszre válaszolni tudjunk, valamint az immunrendszert is szabályozza. 

Az oxitocint időnként szeretet hormonnak is nevezik, mivel az anyákban szülés után magas szintet ér el, és egész életünkön keresztül befolyásolja a szeretet és a kötődés érzését. Ahogyan láthatod, elképesztően sok terület működésére hatnak a hormonjaink, ebből pedig egyértelműen következik, hogy a hormonális működést zavaró tényezők is hasonló módon széles körben fogják befolyásolni a tested alapvető folyamatait.

A hormon diszruptorok a környezetben előforduló szennyező vegyületek, amelyek utánozzák a saját természetes hormonjainkat, így megzavarják a sejtek közötti információáramlást.

Kisebb vagy nagyobb mértékben hatással lehetnek bármely előbb említett hormonra, de leggyakrabban az ösztrogént utánozzák. Ezek az összezavart üzenetek állnak a nők által tapasztalt legtöbb hormonális probléma hátterében, és hosszú távon akár komoly betegségeket is okozhatnak. Várandós anyák esetében zavart okozhat a méhen belüli kritikus fejlődési fázisokban, fokozva ezzel a születési rendellenességek kockázatát, hosszú távon pedig növeli a túlsúly, a hormonális problémák, a cukorbetegség, valamint a rák kockázatát.

Senki nem tudja pontosan, hogy a hormon diszruptorok mennyire károsak a testünkre, és azt sem, hogy mennyi kell belőlük ahhoz, hogy káros hatást fejtsenek ki. A legfrissebb bizonyítékok szerint azonban elég csekély mennyiség is, és ennyinek nap mint nap ki vagyunk téve. 

Azt is tudjuk, hogy a hormon diszruptor vegyületek a környezetben évtizedekig vagy még tovább fennmaradnak. Például annak ellenére, hogy a DDT nevű rovarirtószert már 1972-ben betiltottak az USA-ban, az még mindig kimutatható nem csak a talajban, hanem azoknak a vérében is, akik jóval 1972 után születtek. 

Kerüljük az endokrin diszruptorokat

Ijesztően hangozhat ez a rengeteg adat, de szerencsére mindennapi választásaink óriási hatással vannak arra, hogy mennyi mérgező anyagnak vagyunk kitéve. 

Íme 10 dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a hormon-diszruptorok mennyiségét.

 1. Használjunk természetes szépségápolási szereket! Használjunk toxin-mentes kozmetikumokat. Kerüljük azokat a termékeket, beleérvte a szappanokat és samponokat, amelyek endokrin-diszruptor vegyületeket tartalmaznak. Ilyen például az antibakteriális szappan. A Skin Deep kiváló forrás, melyből megtudhatjuk, hogy mely kozmetikumok és összetevők biztonságosak. Rendelkezésünkre áll már számos nagyszerű lehetőség. Nézd meg ezzel kapcsolatos cikkünket.
 1. Ne dohányozz! Ha mégis dohányol, kérj segítséget a leszokáshoz! Amikor csak lehetséges kerüljük a passzív dohányzást is, sőt, az olyan felületeket, ruhákat, számítógép-billentyűzetet, amit dohányosok használtak!
 1. Használjunk zöld tisztítószereket! A háztartási tisztítószerek gyakran tartalmaznak endokrin diszruptorokat. Rengeteg oldal foglalkozik már ezzel, pl. szuper tippeket kaphatsz a hulladékmentes oldalán, akár elkészítheted a saját tisztítószereidet is – az ecet és a szódabikarbóna csodákra képes.
 1. Legyünk óvatosak a konyhai edényekkel! A tapadásmentes (aka teflon) edények a toxikus vegyületek legfőbb forrásai. Ezek között előfordulnak olyanok is, amelyek károsíthatják a hormonrendszert. Helyette használjunk rozsdamentes acél-, öntött vas-, és hőálló üveg vagy kerámia edényeket.
 1. Öltözzünk természetes anyagokba! Ez különösen fontos a gyerekek számára. A gyerekruhákban és a pizsamákban található lángálló anyagok jól ismert endokrin diszruptorok. Helyette használjunk pamutot és egyéb kezeletlen szöveteket.
 1. Természetes anyagokból készült bútorok: A lángálló vegyületek a gyerekruházathoz hasonlóan a bútorokon, a kárpitokban és más bútorokban is megtalálhatóak. Bár több idő felderíteni azokat a forrásokat, ahonnan természetes bútorokat tudunk beszerezni, az egészségünk megér ennyit.
 1. Válasszuk az organikusat! A zöldségek és gyümölcsök esetében a biztonságosabb és takarékosabb megoldás egyfelől az, ha az organikusat választjuk, vagy ha elkerüljük azokat az élelmiszereket melyek a EWG Dirty Dozen listáján szerepelnek. Ezek azok a termékek, amelyek a leginkább szennyezettek. Itt is, mint mindig az a legfontosabb, hogy amit tudunk, tegyünk meg annak érdekében, hogy organikus élelmiszereket fogyasszunk. Olvasd el a gasztrohős Mit jelent, ha a zöldség, gyümölcs, hal, vagy hús bio? és a tudatos vásárló Miből együnk biót? cikkeit ebben a témában.
 1. Szabadulj meg a műanyagtól! Tudjuk, hogy a műanyag élelmiszer- és italcsomagolások endokrin diszruptorokat tartalmaznak, melyek könnyedén átszűrődnek az élelmiszerbe. Én már jó pár éve nem iszok műanyag vizespalackból. Próbálok olyan élelmiszereket vásárolni, amelyek csomagolása a lehető legkevesebb műanyagot tartalmazza, és nem tárolok, melegítek, vagy készítek ételt műanyag tárolókban. Üveg és rozsdamentes acél tartályokat kulacsokat találtok például a mamami webshopban, vagy a hulladékmentes webshopjában. De természetesen találtok az ikeában is és a DM-ben is ilyeneket mindenféle méretben.
 1. Tiszta vizet a pohárba: A vízforrásaink endokrin diszruptív vegyületetekkel szennyezettek, sőt, a víz tisztításához hatóságilag használt vegyületek közül sok endokrin diszruptor. Ha szűrt vizet iszunk minimalizálhatjuk annak lehetőségét, hogy ezek a szervezetünkbe kerüljenek, víztisztító minőségétől függően.

Gyógyuljunk és állítsuk helyre a hormonegyensúlyt -íme 4 tipp

1. Rendszeres széklet

A napi székletürítés segít abban, hogy a testünk megszabaduljon a fölösleges hormonoktól. Ezt leginkább a len, a magnézium-citrát és a rostokban gazdag zöldek segítik elő.

2. Együnk zöldeket

Együnk sötét leveles zöldeket – párolva, hirtelen sütve, vagy frissen salátákban. A kelkáposzta, a brokkoli, a brokkoli csíra és a kelbimbó mind fontos kémiai összetevőket tartalmaznak (glükozinolátok, szulforafánok, indol-3-karbinol), amelyek segítik a szervezetet a felesleges környezeti hormonok, különösen az ösztrogén eltávolításában. A zöldek táplálják a hasznos bélflórát, amely szükséges a méregtelenítéshez és a napi székletürítéshez.

3. Együnk probiotikumban gazdag ételeket, vagy szedjünk probiotikumot

Ez fontos az egészséges mikrobiom szempontjából, amely részben felelős a méregtelenítésért és a hormonok, különösen a felesleges ösztrogén, valamint az ösztrogént utánzó endokrin diszruptorok eltávolításáért.

4. Törődjünk a májunkkal

A szervezet itt méregteleníti az endokrin rendszert károsító anyagok nagy részét, ezért kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, valamint az olyan gyógyszereket, amelyek megterhelik a májat. Ilyen pl. a paracetamol. Kifejezetten a májat támogató gyógynövények közé tartozik a kurkuma, az articsóka levél, a máriatövis és a pitypanggyökér.

Szedjünk olyan étrendkiegészítőket, melyek segítik a méregtelenítést. Kedvenceim a kurkumából származó kurkumin, a DIM, az I3C, a kvercetin, a máriatövis, a kalcium-d-glükarát, a resveratrol, a zöldtea-kivonat és a NAC. (Megjegyzés: nem szabad méregteleníteni a terhesség vagy a szoptatás időszakában. Ezek a kiegészítők használhatók szoptatás alatt is, azonban terhesség esetén a legtöbbjük nem alkalmazható.)

Változtassunk az egészségünkön és megváltozik a világunk

Határozottan hiszek abban, hogy az egészségünkért tett lépések valóban

megváltoztathatják a világot. Mivel egyre több vásárlónak van igénye a tiszta, biztonságos élelmiszerre, háztartási termékekre, kozmetikumokra stb, ezért reagál a piac a keresletre, és egyre több ilyen terméket hoznak. Így a piac és vele a világ is változik. 

Bár túl nagy tehernek tűnhet szembenézni a legsúlyosabb környezeti problémákkal és azok egészségre gyakorolt hatásával, de erőt ad az a felismerés, hogy mi is tehetünk magunkért, szeretteinkért és mindenkiért, egyszerűen azáltal, hogy az egészséges alternatívát választjuk.

Gyakran Ismételt Kérdések a témában: 

Hogyan hatnak az endokrin diszruptorok? 

Az endokrin diszruptor a fiziológiás hormonénál lényegesen kisebb dózisban is képes megzavarni az endokrin rendszer működését, ugyanakkor a fiziológiásnál lényegesen nagyobb dózisban is bekerülhet a szervezetbe. Mivel az endokrin rendszer egyes tagjai (hormonjai) a rendszeren belül is hatnak, egyetlen hormon termelődésének, illetve kötődésének hibája az egész rendszerre kihathat.

Milyen problémákat okozhatnak az endokrin diszruptorok?

Az endokrin diszruptorok okozhatnak például aknét, depressziót, endometriózist, termékenységi problémákat, fibrómákat, inzulinrezisztenciát/ metabolikus szindrómát, rendszertelen, vagy fájdalmas menstruációs ciklust, vetélést, a mell érzékenységét a ciklus során, PMS-t, PCOS-t, korai pubertást, súlyproblémákat, emlő- és méhrákot.

Hogyan kerüljük az endokrin diszruptorokat? 

Az endokrin diszruptorok kerülésére néhány példa:
– Használjunk természetes szépségápolási szereket!  
– Ne dohányozzunk! 
– Használjunk zöld tisztítószereket! 
– Legyünk óvatosak a konyhai edényekkel! 
– Öltözzünk természetes anyagokba! 
– Természetes anyagokból készült bútorokat válasszunk!
– Szabaduljunk meg a műanyagtól! 

Hogyan állítsuk helyre a hormonegyensúlyt?

– Rendszeres széklet
– Együnk zöldeket
– Együnk probiotikumban gazdag ételeket, vagy szedjünk probiotikumot
– Törődjünk a májunkkal

Image 1 for category Hormonegyensúly

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!