Magas ösztrogénszint tünetei, jelentése és kezelése

Magas ösztrogénszint – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

Az „ösztrogéndominancia” kifejezéssel sokat dobálóznak a wellness és a funkcionális orvoslás világában. Ez egy igen sokat használt, általános és kedvelt magyarázat számos gyakori hormonális problémára. De, amit az ösztrogén dominanciáról hallottál, nem biztos, hogy teljesen pontos. Nézzük hát meg, mit is takar ez, mi történik valójában, és miért fontos felismerni és megérteni.

Ezután megnézzük azt is, hogyan kezelhetjük az ösztrogénnel kapcsolatos problémákat, ezzel segítve sok gyakori, magas ösztrogénszint tüneten, mint a mell érzékenysége, a menstruációs migrén, az erős menstruáció, a hőhullámok, és még sok egyéb panasz – valamint hogyan védekezhetünk a krónikus ösztrogén felesleg kockázata ellen.

Ösztrogén: a női hormonok Beyonce-ja

Mielőtt azt gondolnád, hogy az ösztrogén egy veszélyes hormon, hadd magyarázzam el miért is fontos. Az ösztrogén a hormonok buja „méhkirálynője”. Az ő hatása olyan fontos és olyan központi szerepet játszik a hormonális univerzumunkban, hogy úgy gondolom megérdemel egy védőbeszédet, mielőtt számba vesszük micsoda kakacunamit indíthat, ha túl sok van belőle. 

Szóval mentségére legyen mondva ő kétségtelenül a női hormonok Beyonce-ja.

Az ösztrogén leginkább arról ismert, hogy ő az egyik főszereplője a ciklusunknak, de az életünkben betöltött szerepe ezzel nem ér véget – közel sem. 

Íme, csak néhány az ösztrogén egyéb az egészségünkben és női jólétünkben betöltött szerepeiből:

 • Befolyásolja a női testalkat és a női fizikai jellemzők kialakulását.
 • Felkészíti a méhet a terhességre
 • Fenntartja az egészséges vércukorszintet
 • Serkenti a sejtek növekedését
 • Szabályozza a koleszterinszintet
 • Segít a neurotranszmitterek, például a szerotonin termelésében
 • Segíti az alváshormon, a melatonin termelését.
 • Szerepet játszik az empátiában és az arckifejezések felismerésében a menstruációs ciklusunk alatt.
 • Segít szabályozni a stresszválaszunkat
 • Fenntartja a csontok egészségét
 • Fenntartja a bőr tónusát és a haj egészségét
 • Támogatja a hüvely és a húgyutak egészségét
 • Támogatja a kognitív egészséget, a memóriát
 • Támogatja a szív- és érrendszeri egészséget
 • Ellenőrzés alatt tartja a gyulladást

Mindezek ismeretében nem lesz nagy meglepetés, hogy mind a túl magas, mind a túl alacsony ösztrogén szintet összefüggésbe hozták több gyakori hormonális problémával és a súlyosabb nőgyógyászati betegségekkel, mint például a mióma, az endometriózis, valamint a méh- és emlőtumor.

Az ösztrogén hormonok

Az ösztrogént reproduktív hormonként tartják számon; és bár nagyrészt a petefészkekben termelődik, az ösztrogén receptorok az egész testben megtalálhatók – az agyban, a csontokban, de az ösztrogén hatással van még az immunrendszerünkre is. Ezen kívül ez a hormon jelentős hatással van a szívünk egészségére és az anyagcserénkre; még az arcunkat is szimmetrikusabbá teszi az ovuláció idején, növelve „vonzerőnket” a hónapnak éppen a teherbeeséshez legideálisabb időpontjában. 

Az ösztrogén számos szerepe azt is megmagyarázza, hogy a nők miért mennek át olyan mélyreható változásokon a menopauza alatt; ahogy az általános ösztrogénszint csökken, az egészség fent felsorolt összes aspektusa is megváltozhat, ami arra késztet minket, hogy újra megismerjük a testünket.

Ha megismerjük az ösztrogént, megértjük, hogy ez az erőteljes hormon miért sokkal több, mint egyszerű reproduktív hormon. Valójában nem is csak egy hormonról van szó – hanem mindjárt háromról: az ösztronról E1, az ösztradiolról E2, és az ösztriolról E3 -, amelyek a petefészkekben, a zsírsejtekben és kisebb mennyiségben a bőrben termelődnek.

 • Ösztron

Gondoljunk az E1-re úgy, mint az ösztrogén leggyengébb formájára. Szerepe a menopauzát követően nő meg, ebben az időszakban átveszi az ösztradiol, mint domináns ösztrogén szerepét, és néha megemelkedik fiatalabb nőkben az úgynevezett elsődleges petefészek-elégtelenség esetén.

Az E1 egy részét a petefészekben termelődik, de a legtöbbet a zsírsejtek termelik az úgynevezett perifériás átalakulás révén (ami azt jelenti, hogy az ösztrogén termelés nem egy központi helyen történik, mint a petefészekben). Ez az ösztrogén fajta magyarázza, hogy a túlsúlyos nők miért tapasztalnak általában kevesebb tünetet a menopauza alatt, és hogy bizonyos testfelépítésű nőknél miért vezethet magasabb keringő ösztrogén szinthez.

 • Ösztradiol

Az E2 az ösztrogén legdominánsabb és legerősebb formája. Gondolj rá úgy, mint az egész hormon-egészségshow dívájára az egész reproduktív életciklusunk nagy részében, a menarche kezdetétől a reproduktív éveinken át egészen a perimenopauzáig. A petefészek tüszőiben termelődő ösztradiol irányítja a menstruációs ciklus első felének aktivitását, és az ovuláció után újabb rövid epizódszerepet kap.

 • Ösztriol:  

A három ösztrogén közül a leggyengébb, és a terhesség alatt nagy mennyiségben szabadul fel a placentából. A terhesség vége felé elősegíti a tejcsatornák növekedését a mellekben, és fokozza a prolaktin, a szoptatásért felelős hormon hatását.

Az ösztrogén e három típusának, de különösen az E2-nek az életciklusunk során bekövetkező változása határozza meg, hogy mikor lépünk be a pubertás korba, a termékenységünket, valamint azt, hogy mikor és milyen zökkenőmentesen megyünk át a menopauzába. 

A kiszámítható ösztrogén hullámzás felelős a gyakori tünetekért, amelyek emlékeztetnek minket arra, hogy női testben élünk, mint például a ciklus közepén a hüvelyi síkosság és a nemi vágy fokozódása, valamint a ciklus előtti mellérzékenység, enyhe puffadás és hangulatváltozások.

Bár az ösztrogénszintek normálisan ingadoznak a menstruációs ciklus és az egész életünk során, a jelenlegi világ hatására az ösztrogén szintünk az optimálisnál magasabb lehet. 

Amikor ez bekövetkezik, az egészséges hormonális hullámzásod bosszantó tünetek egész sorává válhat a hangulatingadozásoktól, a mell érzékenységétől és az erős menstruációtól kezdve, a teljes hormonális káoszig.

A magas ösztrogén szint tünetei és kockázatai

A hormonszintek normálisan ingadoznak a menstruációs ciklus során, és ennek enyhe jelei – mint a menstruáció előtti érzékeny mellek, valamint a hangulat és az energiaszint változása – lehetnek természetesek és normálisak. Ha azonban a normálisnál magasabb az ösztrogén szint, ezek a tünetek erősebbé válhatnak; sőt akár olyan intenzívvé, hogy a ciklus bizonyos időszakaiban, vagy akár az egész hónap során zavarnak a napi tevékenységed közben, és negatívan befolyásolják a közérzeted.

Tünetek

Erős menstruáció a magas ösztrogénszint tünete – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Ha az ösztrogén szintje túl magas, a következő tünetek/állapotok jelentkezhetnek:

 • Ciklikus mellérzékenység, mell ciszta, mell teltsége
 • Rövid menstruációs ciklusok (<21 nap)
 • Erős menstruáció
 • Mióma
 • Endometriózis
 • Vízvisszatartás, ödéma
 • Hangulatváltozások
 • Depresszió, szorongás
 • Hormonális migrén és fejfájás (az ösztrogén leesésével)
 • Szabálytalan hüvelyi vérzés
 • Súlygyarapodás vagy nehezített fogyás
 • Méhnyak diszplázia

Az ösztrogénnek ezek a mellékhatásai zavarba ejtően széles körűnek; de mint korábban olvashattad, az ösztrogénreceptorok az egész testben megtalálhatók. Értelemszerűen, ha túl magas az ösztrogénszint (illetve az ösztrogén-progeszteron arány eltolódik az ösztrogén javára), azt szinte mindenhol érezzük.

Kockázatok

Sajnos, ha az ösztrogénszint túl sokáig magas marad/az arány eltolódik anélkül, hogy kezelnénk, az más hosszú távú problémák sorát hozhatja magával, többek között:

 • Pajzsmirigy alulműködés: Ha az ösztrogén szintje túl magas, az a szervezetben keringő pajzsmirigyhormon mennyiségének csökkenéséhez vezet, ami a pajzsmirigy lassú működésének tüneteit okozhatja, még akkor is, ha a pajzsmirigye „technikailag” egészséges.
 • Súlyosbodott endometriózis: A megemelkedett ösztrogén kiválthatja az endometrium elváltozásainak növekedését, ami hozzájárulhat az endometriózisodhoz, illetve súlyosbíthatja azt.
 • Endometrium hiperplázia: A magas ösztrogénszint a méhnyálkahártya túlburjánzásához, az úgynevezett endometrium hiperpláziához vezethet, ami gyakori oka a vérzészavaroknak.
 • Emlő-, petefészek- és endometrium tumor: Többéves kutatások kimutatták, hogy az ösztrogén egészségtelen változása összefüggésbe hozható bizonyos daganatos megbetegedések, köztük az emlőrák, valamint a petefészek- és endometrium rákos megbetegedésének kialakulásával.
 • Szívbetegségek, stroke és véralvadási problémák: Az ösztrogénszint változásait összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáival.

Amint láthatod, vannak azonnali és hosszú távú indokok is arra, hogy az ösztrogénszintet egészséges szinten tartsuk. Jóból is megárt a sok. De itt van a kulcs: ahelyett, hogy csak progeszteronterápiát alkalmaznánk a progeszteronszint növelésére, ahogy azt sok szakértő javasolja, az emelkedett ösztrogénszint csökkentésének kulcsa a magas ösztrogénszintet eleve okozó tényezők kezelése.

Most akkor az „ösztrogéndominancia” egy valós dolog?

Mint korábban említettem, az „ösztrogéndominancia” egy gyakori kifejezés, amelyet a természetgyógyászatban és az alternatív medicinában gyakran hallunk, mint egy általános kifejezést, amely mindenféle hormonális problémát leír. Eredetileg az ösztrogéndominancia egy olyan állapotra vonatkozó elmélet volt, amikor az ösztrogén szintje a szervezetben meghaladja a progeszteron szintjét

Először John R. Lee és Virginia Hopkins vetette fel 1996-os könyvében, a „What Your Doctor May Not Tell You About Menopause: The Breakthrough Book on Natural Progesterone”, hogy ezt a progeszteron csökkenése okozza, az ösztrogén ezt követő csökkenése nélkül. Ez a könyv kritizálta az ösztrogénpótló terápiát, és ehelyett a „természetes progeszteron” használatát javasolta, mint a menopauzában lévő nők tüneteinek enyhítésére alkalmasabb módszert. Sajnos Lee elméleteit kritika érte, mivel tudományosan nem volt kellően alátámasztott, elsősorban anekdotikus bizonyítékokon alapultak, és nem szigorú kutatások eredményein.

Ezért van az, hogy a legtöbbek szemében az „ösztrogéndominancia” nem jelent túl sok mindent, és részben félreérthető elnevezés, részben marketingfogás. A valóság az, hogy nincs tökéletes egyenlet az ösztrogén és a progeszteron és az „ösztrogéndominancia” között. A hormonok is állandóan ingadoznak, és változnak a hónap folyamán, de női életünk évei és évtizedei során is. A menstruációs ciklusunk első felében például természetes módon több ösztrogén van bennünk, de ez nem jelenti azt, hogy ösztrogén dominanciának nevezett hormonegyensúly problémával küzdenénk. Biztosan a nőgyógyászod, endokrinológusod is forgatta a szemeit, mikor megkerested, hogy neked bizony ösztrogén dominanciád van.

Ennek ellenére modern életünk tökéletes táptalajt biztosít az ösztrogén problémákhoz. Az életmódbeli tényezők és az alapbetegségek, hajlamok kombinációja révén az ösztrogénszintek túl magasra emelkedhetnek. És ha túl sok ösztrogén van a szervezetében, akkor jó eséllyel nem érzed jól magad. Tehát bár az ösztrogéndominancia nem egy valid orvosi kifejezés, illetve nem feltétlenül ebben a kontextusban, amit a legtöbbször hallunk a mainstream médiában, az is igaz, hogy az ösztrogénnel kapcsolatos egészségügyi problémák rekordokat döntögetnek, beleértve többek között a korai pubertást, a hormonokkal kapcsolatos daganatos megbetegedéseket, az endometriózist, a meddőséget és a miómákat.

A magas ösztrogénszint jelei

A magas ösztrogénszint okait nehéz egy egyszerű listában felsorolni. Minden embernek megvan a saját hormon ökoszisztémája – a hormonjait befolyásoló tényezők konstellációja, és fontos, hogy az átfogó összképet nézzük ahelyett, hogy egyetlen okot próbálnánk meg nagyítani – bár annak kizárása, hogy nincs valami nagyobb orvosi probléma, alapvető fontosságú.

Íme a magas ösztrogénszint gyakori kiváltó okai, amelyeket a hagyományos orvoslás ritkán ismer fel vagy kezel:

Ösztrogént utánzó hormonok az ételekben vagy a környezetben.

Valószínűleg a magas ösztrogén szinthez leginkább hozzájáruló tényező az endokrin rendszert károsító vegyi anyagoknak (EDC-k) való kitettség. Ezek a vegyi anyagok arról ismertek, hogy zavarják az endokrin rendszert, mivel képesek utánozni a természetes módon termelődő hormonokat. 

Ez azt jelenti, hogy könnyen felszívódhatnak a szervezetünkbe, olyannyira, hogy az emberi szövetekben akár sokkal magasabb koncentrációban találhatók meg, mint a saját hormonjaink, ami azt jelenti, hogy blokkolhatják, túlstimulálhatják és megzavarhatják a szervezet természetes hormonális folyamatait, beleértve azt is, ahogy a szervezetünk metabolizálja és kiválasztja a hormonokat. Van még egy csoportja ezeknek a vegyi anyagoknak, az úgynevezett „xenoösztrogének”, amelyek kifejezetten az ösztrogént utánozzák. Ezekről olvashatsz ebben a cikkben.

Az ösztrogének lassú kiürülése a nem megfelelő bélműködés, felborult bélflóra miatt

A bélrendszerünk egészségi állapota többféleképpen befolyásolja az ösztrogént, mint gondolnánk. A keringő ösztrogének egyik fő szabályozója a bél mikrobiom. 

Ez a következőképpen működik: Az ösztrogén a petefészkekben termelődik, majd a véráramban és az egész szervezetben kering. Miután elvégezte a dolgát, a májba jut, ahol lebomlik és szépen becsomagolódik, hogy a szervezet a tápcsatornán keresztül kiüríthesse. Amikor az ösztrogén a béltraktusban van, kölcsönhatásba lép a mikrobiom egy speciális alcsoportjával, az ösztrobolommal, amelynek fontos feladata az ösztrogénszint szabályozása. 

Ez a kis mikrobiom részleg, amely kizárólag az ösztrogén szinted szabályozásával foglalkozik, olyan baktériumok csoportjából áll, amelyek speciális génekkel rendelkeznek, ők azok, akik segítenek az ösztrogén metabolizálásában. Az ösztrobolom központi szerepet játszik abban, hogy az ösztrogén szinted, amely a havi menstruációs ciklusok – és az életciklusok – során folyamatosan dinamikusan változik, pontosan megfelelő legyen. 

Ha a bélbaktériumok egyensúlyában probléma áll be, az károsítja az ösztrobolomot, és elkezd újra felszívódni az ösztrogén. Sajnos az a fajta ösztrogén, amit újra felszívsz, szintén egy problémásabb forma, ami azt jelenti, hogy problémát okoz a szervezetednek.

A rostszegény étrend

Az egészségügyben rengeteg vita folyik arról, hogy mennyire fontosak a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék, és hogy mindegyikből mennyit kellene fogyasztanunk. Annyira heves a vita, hogy néha elfelejtjük, hogy van egy másik fontos tápanyag is, amely rendkívül fontos az egészségünk és a hormonháztartásunk szempontjából – a rostok

A rostok létfontosságúak a rendszeres székletürítés szempontjából, ami segít eltávolítani az ösztrogént a szervezetből, miután a májban metabolizálódott. Sőt, kutatások még az ösztrogén pozitív emlőrák kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozták a magas rosttartalmú étrendet. Sajnos a legtöbben csupán körülbelül 15 gramm rostot eszünk naponta, holott a testünket közel 100 grammra tervezték! Ez székrekedéshez vezethet, ami lehetővé teszi, hogy az ösztrogén újra bekerüljön a keringésbe.

Egészséges életmód

Túlterhelt vagy nem megfelelően támogatott méregtelenítő apparátus 

Tudom, hogy a „méregtelenítés” szó itthon is elég rossz reputációnak örvend, de nem ez a méregtelenítés igazi lényege, és nem is az a fajta méregtelenítés, amiről itt beszélünk. Erről olvashatsz itt bővebben. 

Ehelyett „metabolikus méregtelenítésről” beszélek, ami a hormonok és méreganyagok eltávolításának folyamata a szervezetből. Ez egy eredendően normális fiziológiás folyamat, amely napi szinten működik a segítségünk nélkül is, ugyanakkor túlterhelheti a sok ösztrogént utánzó vegyi anyag, amellyel naponta szembesülünk. Ezt súlyosbíthatják az ösztrogén lebontását és kiürítését segítő fitokemikáliákban és növényi tápanyagokban szegény étrend, valamint a genetikai változások, amelyek lassabbá tehetik az ösztrogén méregtelenítést is (mint például az MTHFR mutáció), és növelhetik az emelkedett ösztrogénnel szembeni sebezhetőségünket.

Elhízás 

Oké, sajnos valószínűleg ez az egyetlen, amit a hagyományos orvostudomány elismer – méghozzá néha különösen megszégyenítő módon. Szóval oszlassuk el a fat shaminget, és térjünk a lényegre. Öröm, hogy egy új korszakba lépünk, ahol minden alakú és méretű test megbecsülést és szeretetet kaphat végre, és a nőket és a testméretet körülvevő stigmák és tabuk falai lassan leomlanak. 

Annak is örülök, hogy megszűnt az a mítosz, miszerint nagyobbnak lenni mindig egészségtelen. Ugyanakkor a túlsúly, az elhízás is növeli annak valószínűségét, hogy több ösztrogént termelünk, mivel részben a zsírszövetekben állítjuk elő az ösztrogént. A több zsírszövet több ösztrogén termelést jelent. Továbbá a zsírszövetekben tároljuk a környezeti toxinokat, amelyek endokrin diszruptorként hatnak.

A kutatások azt mutatják, hogy ha jelentősen „túlsúlyos” vagy elhízott valaki, akkor egy kis súlyvesztés segíthet csökkenteni az ösztrogénszintet. És figyelembe véve azt a tudást, hogy a zsírsejtek képesek ösztrogént termelni, logikus, hogy a testzsírszázalék csökkentése segíthet a szervezet ösztrogén szintjének csökkentésében. Egy túlsúlyos és elhízott nőkön végzett vizsgálatban átlagosan 7,7 kilogramm fogyás 13,4%-os csökkenést eredményezett a szabad ösztradiol átlagos koncentrációjában.

De ahelyett, hogy csak a testsúlyra koncentrálnánk, összpontosíthatunk az endokrin diszruptor expozíció csökkentésére és a mikrobiom támogatására, ami nem csak a szervezet általános ösztrogénterhelésének csökkentésében segíthet, de a xenoösztrogének és a diszbiózis is elhízást okozó tényezők, így a kockázatok – és a hormonális egészségre, a bélrendszer egészségére és a testsúlyra gyakorolt előnyök – összeFONódnak.

Ösztrogén tartalmú gyógyszerek (a fogamzásgátló tabletta, HRT – Hormonpótló terápia)

Fogamzásgátló tabletta – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Ha csökkenteni próbáljuk az ösztrogéneknek és ösztrogénszerű vegyi anyagoknak való kitettségünket, a kombinált fogamzásgátló tablettának – amely az ösztrogén és/vagy a progeszteron szintetikus formáit tartalmazza – a beszélgetés részét kell képeznie. A tabletta beavatkozik szervezetünk természetes hormontermelésébe és hormonális kommunikációs csatornáiba, és úgy működik, mint egy napi adag felesleges ösztrogén, amellyel a szervezetnek meg kell küzdenie. 

Vannak olyan helyzetek, amikor a tabletta még mindig a legjobb kezelési módszer, de sokaknak érdemes még egyszer átgondolni, ha a magas ösztrogénszint probléma lehet. Hasonlóképpen, a perimenopauzális és menopauzális tünetekre alkalmazott hormonpótló terápia (HRT) is gyakori bűnös a magas ösztrogénszintek kialakulásában, és alkalmanként lehetnek okai az erős vérzéseknek is, a nem megfelelően, nem megfelelő dózisban alkalmazott HRT-k.

A fenti tényezők a megemelkedett ösztrogén szinthez leginkább hozzájáruló tényezők közé tartoznak, de nem csak ennyi van. Más tényezők, mint a mozgásszegény életmód, az olyan alapbetegségek, mint az endometriózis vagy a PCOS, az alváshiány, a feldolgozott vörös húsok fogyasztása, a stressz és bizonyos tápanyagok hiánya szintén hozzájárulhatnak az ösztrogén túlterheléshez, és gátolhatják a szervezet ösztrogén anyagcseréjét és hatékony kiválasztását. 

Mindezek ellenére a fenti tényezők összefüggnek egymással, és általában átfedik egymást. Például a mozgásszegény életmód is elhízáshoz vezet; a rosthiány jellemzően több húsfogyasztást is jelent; a tápanyaghiány pedig a méregtelenítés problémájához vezethet, és így tovább.

Az egészséges ösztrogénszint helyreállítása

Most pedig jöjjön az a rész, amire már vártál – mit tehetsz. Ezek a fontos lépések segíthetnek helyreállítani az egészséges hormonszintet, és segítenek kiszabadulni azokból az ördögi körökből, amelyekkel mindannyian szembesülünk, és amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy oly sok embernek magas az ösztrogén szintje.

Csökkentsd a xenoösztrogén-terhelést

Az ösztrogénszint javításának fontos első lépése, hogy csökkentsd a környezetedben található, endokrin rendszert károsító vegyi anyagoknak – az úgynevezett xenoösztrogéneknek – való kitettséget. 

Ezek megtalálhatóak a kozmetikumokban, tisztítószerekben, élelmiszer-tároló edényekben, és valószínűleg az élelmiszerekben is, amelyeket az boltban a kosaradba teszel, hacsak nem biotermékek. Olvasd el ezt és ezt a cikket, ha többet szeretnél tudni a témáról.

A környezeti zavaró anyagoknak való kitettség minimalizálása érdekében kövesd az alábbi tippeket:

 1. Válassz üvegedényeket az élelmiszerek melegítéséhez és tárolásához.
 2. Ha konzervet vásárolsz, győződj meg róla, hogy rajta van a „BPA-mentes” felirat.
 3. Fogyassz bio- és „hormonmentes” élelmiszereket, különösen az állati eredetű termékek esetében.
 4. A nyugták fogdosása után moss jól kezet (ezek BPA-val vannak bevonva).
 5. Ellenőrizd a bőr- és hajápolási termékek összetevőit, és vásárolj “parabénmentes” feliratú termékeket.

Étkezés az egészséges ösztrogén szintért

Egy másik fontos lépés, hogy a rostokban és növényi tápanyagokban gazdag étrendre összpontosíts, amelyek megakadályozzák az eleve túl magas ösztrogénszintet, és segíthetnek a felesleges ösztrogén eltávolításában:

Egyél többet ezekből:

Káposztafélék – Funkcionális Orvoslás Nőknek
 • Zöldségek (különösen a káposztafélék)

A leveles zöldségek, a brokkoli, káposztafélék, kelbimbó, karfiol és a salátafélék – különösen fontos szövetségesei a hormonháztartás egészségének. A leveles zöldek gazdagok antioxidánsokban és fitokemikáliákban, amelyek a hormonok és a környezeti vegyi anyagok méregtelenítéséhez szükségesek, és a legjobb típusú rostokat tartalmazzák, amelyek táplálják az ösztrobolomot, hogy az megfelelően kiürítse az ösztrogént. 

Számos tanulmány kimutatta, hogy az olyan növényi élelmiszerekben gazdag étrend, mint a leveles zöldek, növelheti az ösztrogén kiválasztását és csökkentheti a biológiailag elérhető ösztrogén koncentrációját a szervezetben.

 • Rost és lenmag

Mint már tudjuk, a rostok kritikus fontosságúak az ösztrogén metabolitok kiválasztásában. A lenmag nemcsak nagyszerű rostforrás, hanem az étrendi lignánok, azaz a fitoösztrogén előanyagául szolgáló fitokemikáliák nagyszerű forrása is. A lignánok bizonyítottan növelik a nemi hormon kötő globulin (SHBG) szintjét, ami csökkenti a rendelkezésre álló aktív ösztrogén mennyiségét, mivel az SHBG-hez kötött ösztrogén inaktívvá válik. 

Kísérleti vizsgálatok arra utalnak, hogy a lignánok hormonális mechanizmusokon keresztül fejthetik ki mellrák megelőző hatásukat; egy 48 nőn végzett vizsgálatban, ahol 12 héten keresztül naponta fogyasztottak lenmagot, az ösztron- és ösztradiolszintek csökkenését észlelték, és ez a csökkenés a túlsúlyos vagy elhízott résztvevőknél kifejezettebb volt. Ez azt jelenti, hogy a lenmag a rostoknak köszönhetően javíthatja a bélműködés egészségét és a székletürítés rendszerességét, de emellett segít a szervezetnek a környezetből esetleg felvett káros ösztrogének kiürítésében is.

Csökkentsd vagy hagyd el ezeket a magas ösztrogén tartalmú ételeket

 • A tejtermékek fogyasztását

Valójában, ha megnézzük a világ legegészségesebb közösségeit, sokan közülük fogyasztanak valamilyen formában tejtermékeket a napi étrendjükben. De ha probléma van az ösztrogénnel, a tejtermékeket érdemes csökkenteni vagy kiiktatni, legalábbis egyelőre. A régi legelőn tartott állatokkal ellentétben a modern tejelő tehenek általában egész évben vemhesek vagy szoptatnak, hogy növeljék a tejhozamot, és minden további vemhesség második felében folytatják a szoptatást, amikor a tejben a legmagasabb az ösztrogének koncentrációja.

 • Az alkoholt

Tudom, lehet, hogy nehéz ezt hallani, de ha az ösztrogént próbálod csökkenteni és a hormonjaidat egyensúlyba hozni, az alkoholt – beleértve a sört, a bort, a töményeket, és igen, azt az alkoholos kombuchát vagy a nulla cukrot tartalmazó üdítőket is – el kell felejteni egy időre biztosan. Az alkoholfogyasztás után az ösztradiol szinted megemelkedik, és tartósan magas szinthez vezet a luteális fázisban, ami olyan kellemetlen tünetekhez vezethet, mint a mell érzékenysége és az erős vérzés. Az alkohol ismert hormonzavaró, és hozzájárulhat az ösztrogén egyensúlytalansághoz.

 • A koffeint

A koffeinnel kapcsolatban nincs egyféle megközelítés, és a kávé mértékkel még a kognitív egészséget is elősegítheti, de ha az ösztrogén egyensúlyát próbálod megőrizni, érdemes megfontolni, hogy szünetet tarts a napi több fekete fogyasztásában. 

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a mindössze néhány csésze kávéból származó koffein növelheti a hormonális problémák kockázatát, bár a tanulmány nem volt meggyőző, és etnikai háttér alapján eltéréseket mutatott. Ha nem tudsz leállni a kávé fogyasztással, legalább válts koffeinmentes kávéra vagy zöld teára. A zöld teában található antioxidánsok és fitokemikáliák segítik a máj méregtelenítését, ami támogathatja a hormonok egészségét.

 • A vörös húst

A húsfogyasztás és a mellrák, valamint a vörös hús és a megnövekedett ösztrogénszint között bizonyított kapcsolat van. És bár a húsban lévő ösztrogénszint sokkal alacsonyabb, mint a fogamzásgátló tablettákban vagy más forrásokban, mégis hozzájárul az általános ösztrogén terheléséhez, lehetővé téve annak felhalmozódását.

Mi a helyzet a fitoösztrogénekkel?

Ha egészségtudatos vagy, akkor talán olvastál már a fitoösztrogénekről, ezek a növényekben, például a szójában található ösztrogénszerű vegyületekről. Ezek szerkezete valóban nagyon hasonlít az ösztradioléhoz. De a következő a helyzet: a fitoösztrogének az ösztrogén egy gyengébb formáját tartalmazzák, amely képes kötődni az ösztrogén receptorokhoz, és segít megelőzni, hogy azok túlterhelődjenek a xenoösztrogénekkel, amelyek sokkal károsabbak. 

Valójában, annak ellenére, hogy a szója évek óta komoly PR-válságban van, az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a nők mérsékelt szója bevitele nem károsítja a hormonális egészséget. A túlzott fitoösztrogénfogyasztás elkerülése érdekében korlátozd a szójafogyasztást heti két alkalomra, és győződj meg arról, hogy minden szójatermék bio és GMO-mentes.

Támogasd a bélrendszer egészségét

Tápláld az ösztrobolomot

Az ösztrobolom táplálása az egészséges ösztrogén szinthez kulcsfontosságú lépés. Ez azt jelenti, hogy sok zöldséget kell enni, hasznos rostokat kell bevinni, és ami még fontosabb, sok fermentált élelmiszert kell fogyasztani. Az fermentált ételek nemcsak ízletesek, hanem világszerte szinte minden hagyományos étrend szerves részét képezik. 

Az olyan természetesen fermentált élelmiszerek, mint a kókuszjoghurt, a savanyú káposzta, a savanyított zöldségek, a kimchi fontosak az egészséges ösztrobolom és a megfelelő méregtelenítés, valamint az ösztrogén kiürítése szempontjából. A bélflóra normál egyensúlyának helyreállítása érdekében segítheted a bélrendszered olyan probiotikummal is, amely legalább 10 milliárd kolóniaképző egységet (CFU) tartalmaz különböző Lactobacillus és Bifidobacterium fajokból.

Fontos a rendszeres széklet

Ha nincs székleted rendszeresen, az ösztrogén visszaszívódik a véráramba, és növeli a keringő szintedet. Hogy a dolgok még bonyolultabbá váljanak, az ösztrogén késlelteti a gyomorürülést is, így a magas ösztrogénszint és a székrekedés ördögi körré válhat. Ahhoz, hogy rendszeres legyen a bélmozgás, növeld a rostbevitelt, és naponta mozgasd át a tested, hiszen a testmozgás segíthet a bélmozgásban is.

Szeresd a májad

A májad is az emésztőrendszer része. Az ösztrogén anyagcseréjének és konjugációjának több mint 50%-a a májban történik, ezért kritikus fontosságú a máj méregtelenítési útvonalainak támogatása, ha egyensúlyba akarod hozni az ösztrogénszintet. A jó hír az, hogy a fenti lépésekre való összpontosítás segít támogatni a máj azon képességét, hogy gyorsan és hatékonyan végezze el a munkáját, anélkül, hogy túlterhelődne az endokrin rendszert károsító anyagokkal vagy a visszaszívott ösztrogénnel. Az méregtelenítésről itt tudhatsz meg többet.

Fontold meg gyógynövények és tápanyagok használatát

A fenti lépésekkel jelentősen csökkentheted a szervezeted ösztrogénterhelését, de az igazság az, hogy hacsak nem vagy hajlandó buborékban élni, még mindig ki leszel téve néhány endokrin rendszert károsító anyagnak. Ez jó ok arra, hogy beépítsd néhány tápanyagot a rutinodba, még akkor is, ha a lehető legjobban dolgoztál a fenti lépésekkel.

Néhány, amit ajánlani tudok:

Brokkoli kivonat (DIM és I3C)

Ez a tápanyagcsoport az, ami a Brassicaceae (káposztafélék) zöldség családot olyan nagyszerűvé teszi az egészséges ösztrogénszint szempontjából. Ha nem tudsz elegendő mennyiséget bevinni ezekből az élelmiszerekből a szokásos étkezéseiddel, vagy csak tovább szeretnéd támogatni az ösztrogén anyagcserét, akkor kiegészítheted DIM vagy I3C készítményeivel, amelyek két, egymással szorosan rokon vegyület.

 • DIM: A DIM a diindolilmetán rövidítése, és „ösztrogén blokkolónak” is nevezik, mivel képes a rossz ösztrogéneket a hormon kevésbé káros formáivá alakítani. Emellett blokkolja az aromatáz nevű enzimet, amely a szervezetben a tesztoszteront ösztrogénné alakítja át. A DIM valójában az, amit a szervezet akkor hoz létre, amikor az I3C-t az étellel fogyasztod.
 • I3C: Az indol-3-karbinol az, ami valójában a keresztesvirágú zöldségekben található, tehát lényegében a DIM előanyaga. Az I3C segíti az egészséges ösztrogén anyagcserét és a méregtelenítést. A I3C szájon át történő bevitele előtt és után gyűjtött vizeletminták például már néhány hét alatt jelentős ösztrogén csökkenést mutattak.

Orbáncfű

Orbáncfű kivonat – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Ezt a gyógynövényt hangulatjavító tulajdonságai miatt ismerheted, de az orbáncfüvet érdemes megfontolni az általános ösztrogén terhelés csökkentése miatt is. Nagyon hatékonyan fokozza a máj munkáját. Például óvatosan kell használni, ha fogamzásgátlót szedsz, mert befolyásolhatja a tabletta hatását.

Keserűk

A keserűk a növények egy olyan csoportját alkotják, amelyeket pontosan az határoz meg, amit a nevük is sugall – a keserűségük. Az olyan keserű fűszernövények, mint a pitypang zöldje, az endívia, a radicchio és a rukkola erős emésztésserkentők és segítenek a méregtelenítésben. A keserűfűfélék mindennapjainkba való bevezetésének legegyszerűbb módja a fogyasztásuk, amelyek mindegyike hihetetlenül finom lehet, ha tudjuk, hogyan kell elkészíteni őket. A trükk az, hogy némi „savval” (azaz citrusfélékkel vagy ecettel) és egy csipetnyi sóval ízletesebbé tesszük őket.

Érdemes megvizsgáltatnod a hormonjaidat?

Hasznos lehet a hormonszintek vizsgálata, bár ez nem mindig szükséges, és a tesztek nem feltétlenül mutatnak egyértelmű kapcsolatot a hormonszintek és a tünetek között. Többnyire gyakran csak azt jelzik, hogy jelentős hormonális eltolódás zajlik-e (azaz perimenopauza), vagy pedig egy egyértelmű hormonális egyensúlyhiányról van szó.

Az általános hormonpanel a következőket tartalmazza:

 • Ösztradiol
 • FSH és LH (a legjobb, ha a menstruációs ciklus 3-5. napján vizsgáljuk).
 • Progeszteron (a legjobb a menstruációs ciklus 19-22. napján, vagy csúcsnap után 7 nappal vizsgálni)
 • Szexhormon-kötő globulin – SHBG
 • Szabad tesztoszteron
 • Prolaktin

Ezeknek a teszteknek az elvégzése segíthet annak megállapításában, hogy van-e konkrét hormonális egyensúlyhiány, és az orvosod segíthet megérteni, hogy pontosan mit jelentenek az eredmények.

Sajnos ez még mindig nem árulja el, hogy miért nem megfelelő a hormonszinted. Mint már tudjuk, az ösztrogénnek különböző típusai vannak, amelyek mind sokféle forrásból származnak. Ezenkívül lehet, hogy a magas ösztrogén szintet a túlzott ösztrogénterhelés okozza, de az is előfordulhat, hogy azért van túl sok ösztrogén, mert problémád van az ösztrogén metabolizálásával vagy eliminálásával.

Hogyan lehet tudni, hogy az ösztrogénszintek javultak-e?

Ha követed a fenti tanácsokat, honnan tudod majd, hogy javult-e az ösztrogén szinted? Észre fogod venni a magas ösztrogénszinthez kapcsolódó tünetek enyhülését.

Az ösztrogén egyensúlyhiány az életed gyakorlatilag minden területére hatással lehet. Remélem, hogy tisztáztam néhány tévhitet az ösztrogéndominanciával kapcsolatban, és utat mutattam az egészségesebb ösztrogénszint felé. Ha átfogó tervet szeretnél – nemcsak az egészséges ösztrogén szinthez, hanem az egészséges hormonokhoz és az egészséges önmagadhoz – bármilyen életszakaszban vagy életkorban is vagy -, akkor mindenképpen érdemes lesz benevezned a Női Biohacking Programunkra!

Image 1 for category HormonegyensúlyImage 1 for category Menopauza

Eredeti cikk: Aviva Romm – High Estrogen: What It Means and What You Can Do

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!