Top 10 gyógynövény és étrendkiegészítő a PCOS kezelésére

Top 10 gyógynövény és étrendkiegészítő a PCOS kezelésére – Funkcionális orvoslás

Tartalomjegyzék

A PCOS kezelése nem egyszerű dolog. Az olyan tünetek, mint az akne, a hirsutizmus (szőrnövekedés nem kívánt helyeken, például az állon, a melleken vagy a has alsó részén), a súlygyarapodás, az alopecia (hajhullás), a rendszertelen vagy elmaradó menstruáció, és a termékenységi problémák óriási

terhet jelentenek, amelyektől mindenki a lehető leghamarabb szeretne megszabadulni. 

Ezek a tünetek nemcsak a testi egészséged, de az életminőséged, az önbecsülésed és a mentális egészséged is befolyásolhatják. Sajnos még ma is nagyon gyakori, hogy a diagnózissal egy időben a legtöbb nő nem kap részletes, az összes kezelési lehetőséget lefedő tájékoztatást az állapota menedzseléséhez. Igyekszünk ebbe a hiányba folyamatosan belelépni, és olyan információkat hozni nektek, amelyek a PCOS természetes kezelési lehetőségeihez kínál perspektívákat. Ebben a cikkben a leggyakrabban használt gyógynövényekről és kiegészítőkről lesz szó. 

A hagyományos kezelésen túl

A PCOS-ben a magas tesztoszteronszint és a menstruációs ciklus rendellenességeinek kezelésére első vonalbeli terápiaként gyakran a fogamzásgátló tablettát alkalmazzák. Sokszor azonban már sokkal hamarabb megkapod az első tabletta receptet, még jóval azelőtt, hogy a PCOS kiderülne, és diagnózist kapnál, így gyakran nem is tudod, hogy PCOS-ben szenvedsz, amíg le nem jössz a tablettáról a teherbeesés reményében. A hagyományos gyógyszeres kezelés másik része a metformin a vércukorszint szabályozására és az inzulinrezisztencia csökkentésére.

Ezek a készítmények nagyon hatékonyak lehetnek a tünetek sakkban tartásában, de saját kockázatuk is van, és nem kezelik a PCOS-t kiváltó gyökérokokat. 

A fogamzásgátló tabletta például ronthatja is az inzulin érzékenységet, ami rengeteg kockázatot jelenthet hosszú távon. Azt is fontos megjegyezni, hogy bár ezek a gyógyszerek széles körben elfogadott kezelési módszerei a PCOS-nek, a használatukat alátámasztó bizonyítékok korlátozottak és nem mindig meggyőzőek. A PCOS-sel kapcsolatos ismereteink sajnos még mindig  gyerekcipőben járnak, ezért a gyógyszerekkel szemben is fokozottan óvatosnak kell lennünk. Ennek az áttekintésnek a célja az, hogy képet kapj a PCOS természetes kezelési lehetőségeiről is, és tájékozottan hozhass döntést arról, hogy ezeket preferálod-e a gyógyszerrel szemben, vagy kiegészítésként alkalmazod őket a gyógyszeres terápia mellett. 

A PCOS-val kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre ebben a cikkben válaszolunk.

Az alábbi gyógynövények és étrend-kiegészítők a kiváltó okok mellett a tünetek kezelésében is segíthetnek.  Csökkenthetik az inzulinrezisztencia mértékét, a tesztoszteron szintet (ami számos gyakori PCOS-tünetet okoz), javíthatják az ovuláció minőségét és csökkenthetik a hirsutizmust. Akkor a leghatékonyabbak, ha az étrendi és életmódbeli változtatásokkal együtt alkalmazzuk őket, amelyekről itt olvashatsz bővebben. 

Inozitol (Myo-inozitol és D-chiro-inozitol)

Inozitol (Myo-inozitol és D-chiro-inozitol)

Az inozitol a legtöbb PCOS-ben szenvedő nő számára elengedhetetlen. Valójában ez az egyik legjobban tanulmányozott étrend-kiegészítő erre az állapotra, a legjobb adatokkal a háta mögött. A D-chiro-inozitol bizonyítottan csökkenti az inzulinrezisztenciát, a tesztoszteron- és AMH-szintet, és javítja az ovuláció minőségét. A mio-inozitol a folsavval kombinálva bizonyítottan javítja a termékenységet, a petesejtek minőségét és a teherbeesés arányát PCOS-ben szenvedő nőknél.

FREYAGENA FEMME INOSITOL+ (D-CHIRO-INOSITOL)

A terhességi cukorbetegség megelőzésében is hasznos lehet; a Gynecologycal Endocrinology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a terhességi cukorbetegség előfordulása a myo-inozitolt szedő PCOS-es terhes nők csoportjában 17,4% volt, szemben a kontrollcsoport 54%-os arányával. A myo- és a D-chiro inozitol kombinációja a leghatékonyabb. A csak myo-inozitolhoz képest a kettő kombinációja hatékonyabban csökkentette az inzulinszintet és javította a koleszterinszintet, valamint a gyulladásos markereket a PCOS-ben szenvedő nőknél. A PCOS-nél szintén gyakori szorongás kezelésében is hasznos.

Az inozitolról részletesen ebben a cikkben olvashatsz.

Hogyan kell használni? 

A maximális előnyök elérése érdekében használj olyan kombinált terméket, amely myo-inozitolt és d-chiro-inozitolt tartalmaz, akár napi 4 grammot is.

Ajánlott termék: Hamarosan megjelenik a Magyarországon egyedülálló készítmény a Nutribalance csapatának legújabb Inozitol terméke!

D-vitamin

D-vitamin 

A D-vitamin szintje szorosan összefügg a vércukorszint szabályozásának hatékonyságával, a D-vitamin hiánya pedig egyértelműen összefügg a PCOS tüneteinek súlyosságával. A D-vitamin pótlása segíthet a petefészek tartalékok, a petefészek tüszők egészségének javításában, még akkor is, ha valaki nem küzd D-vitamin hiánnyal. Sokunknak alacsony a D-vitamin-szintje, még megfelelő napfény expozíció mellett is – ezért a legtöbb nőnek javasolt a napi D-vitamin kiegészítés.

GAL K-KOMPLEX + D3 FORTE

Hogyan kell használni? 

A napi 2000 NE adag általában mindenki számára biztonságos. PCOS esetén azonban javaslom, hogy nézesd meg a D-vitamin szinted. Ezután a mért értéknek megfelelően 2000 NE és 10 000 NE közötti napi adaggal támogasd a szervezeted. 

N-acetil-cisztein (NAC)

Az N-acetil-cisztein egy olyan, a szervezetünkben természetesen előforduló anyag, amely növeli a glutation szintjét. Ez az egyik legfontosabb méregtelenítő ágens, amelyet a szervezetünk termel. Tanulmányok kimutatták, hogy a NAC pótlás hatékony segítség lehet a PCOS esetében. Javítja az inzulinrezisztenciát és csökkenti a tesztoszteron szintet, valamint a PCOS-ben szenvedő nőknél csökkentheti a szőrnövekedést, és segíthet rendszerezni a menstruációt. Egy vizsgálatban a metforminhoz hasonló hatékonyságúnak mérték ezekben. Érdemes adni neki egy esélyt!

LIFE EXTENSION NAC (N-ACETYL-L-CYSTEINE)

Hogyan használjuk? 

A NAC-t általában naponta háromszor 600 mg-os adagban kell szedni. Javaslom, hogy legalább 24 hétig (közel 6 hónapig) szedd. Ez egy nagyon biztonságos kiegészítő, amelyet szükség esetén akár folyamatosan is lehet szedni.

Berberin

A berberint, azaz a hindu borbolya (Berberis aristata DC.) gyökeréből származó kivonatot általában a vércukorszint egyensúlyának helyreállítására és a koleszterinszint javítására használják. Az inzulinrezisztenciára és a hormonháztartásra gyakorolt hatékonysága miatt fontos kiegészítő lehet a PCOS kezelésében. Egy vizsgálatban 102 PCOS-ben szenvedő, naponta háromszor 400 mg-ot szedő nőt vizsgáltak 4 hónapon keresztül. A résztvevők jelentős javulást tapasztaltak a menstruációs ciklus rendszerességében, az ovulációban és az inzulinrezisztenciában is. 

BOCSIVIKI BER BER SLIM

Hogyan kell használni? 

Használj naponta háromszor 400 mg-ot PCOS esetén. Vedd figyelembe, hogy a berberin megváltoztathatja bizonyos gyógyszerek májon keresztüli kiválasztását, ezért beszélj orvosoddal, ha vényköteles gyógyszereket, például antidepresszánsokat, vérhígítót vagy béta-blokkolót szedsz. 

Omega-3 zsírsavak

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak körülbelül egy tucatnyi okból lehetnek hasznosak a PCOS-ben. Gyulladáscsökkentő és inzulin szint szabályozó tulajdonságuk van, emellett képesek csökkenteni a leptin szintet, és elősegíthetik a testsúly normalizálását. Tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak 2-6 hónapon keresztül szedve csökkentik a tesztoszteron szintet és a nem kívánt szőrnövekedést, valamint javítják az inzulinérzékenységet, a menstruáció rendszerességét és segítik a fogyást. 

GAL OMEGA-3 ECO

Hogyan használd? 

A kiegészítés legalább 850 EPA / 200 DHA mennyiséggel történik, melyet naponta 1-2 alkalommal kell bevenni.  Ügyelj arra, hogy olyan cégek termékeit használd, amelyek tesztelik termékeiket a nehézfém-szennyezettség szempontjából.

Fodormenta

Két nagyon ígéretes tanulmány megerősítette, hogy napi 2 csésze fodormenta tea fogyasztása akár csak 30 napon keresztül antiandrogén tulajdonságokkal rendelkezik, és hasznos lehet a tesztoszteronszint csökkentésére és a PCOS-szel járó hirsutizmus javítására is. Bár ezek kisebb tanulmányok voltak, mindenképpen ajánlom, hogy próbáld ki a hatást magadon is – hiszen teljesen biztonságos, és finom! 

Hogyan használd? 

Áztass 2 teáskanál bio szárított fodormenta levelet 1 csésze forró vízben (lefedett edényben) 10 percig. Szűrd le, és fogyaszd simán vagy citrommal. Fogyaszthatod hidegen vagy melegen. 

Cink 

Egy tanulmány kimutatta, hogy napi 50 mg cink pótlása csökkentette a hirsutizmust, azaz a nem kívánt szőrnövekedést a PCOS-ben szenvedő nőknél.  Ugyanez a tanulmány kimutatta azt is, hogy a cinkpótlás csökkentheti a hajhullást, a haj elvékonyodását és mérsékli a gyulladást, amelyek nagyon gyakran jellemzőek a PCOS esetében. A cink ugyancsak szerepet játszik a vércukorszint egyensúlyában és a mentális egészség védelmében is. 

FREYAGENA PROBIO TRI-CINK

Hogyan használd? 

Szedj 15-45 mg-ot naponta, lehetőleg étkezés közben, hogy megelőzd a cinkpótlás esetén gyakran előforduló hányingert.

Melatonin

Melatonin

Az elmúlt években kiderült számos érdekes összefüggés a melatonin termelés és a petefészkek egészsége között. Kimutatták például, hogy PCOS-s betegeknél a tüszőfolyadékban csökkent a melatonin szintje, illetve azt is, hogy a petefészkekben lévő melatonin receptorok részt vesznek a nemi hormonok kiválasztásának szabályozásában a tüszőérés különböző fázisaiban. Még van mit felfedezni ezekről az összefüggésekről, de a vizsgálatok biztatóak: PCOS-ben szenvedő nőknél napi 2 mg melatonin 6 hónapon keresztül adva csökkentette a tesztoszteron szintet és mérsékelte a menstruációs rendellenességeket is.

PHARMA NORD MELATONIN

Hogyan kell használni? 

1-3 mg/nap a melatonin ideális adagja. 2 órával étkezés után vedd be, lehetőleg lefekvés előtt. Ha teherbe szeretnél esni, akkor ne lépd túl a napi 3 mg-ot, mivel a nagyobb dózisok ronthatják a termékenységet.

Édesgyökér (Licorice root)

Az édesgyökér teaként fogyasztható, és hatékony lehet PCOS esetén, többek között a tesztoszteron szint csökkentésében. Egy kisebb tanulmány szerint a napi édesgyökér fogyasztás mindössze két ciklus alatt javította a szérum tesztoszteron szintjét, majd amikor az édesgyökér fogyasztását abbahagyták, a tesztoszteronszint a korábbi szintre emelkedett.

Hogyan kell használni? 

Főzz magadnak naponta egy csésze édesgyökér teát, vagy válassz kapszulás formát. Egyeztess  az orvosoddal a használatáról, ha magas a vérnyomásod. 

Fűrészpálma

A fűrészpálma egy olyan gyógynövény, amit a húgyutak és a nemi szervek egészségének megőrzése érdekében használnak évezredek óta. Általában kivonat formájában elérhető, amely zsírsavakból és a növény gyógyhatású részéből áll. Kimutatták, hogy antiandrogén hatású, ami azt jelenti, hogy hasznos lehet a hirsutizmushoz és pattanásokhoz vezető androgén hormonok szintjének csökkentésében. Sajnos nem áll rendelkezésre bizonyíték kifejezetten a PCOS-nél való alkalmazása kapcsán, de nagyon biztonságosnak tartják, így érdemes kipróbálni.

NOW SAW PALMETTO EXTRACT 160 MG-120DB LÁGYZSELATIN

Hogyan használd? 

Olyan terméket válassz, amely 160-450 mg fűrészpálma-kivonatot tartalmaz, illetve 45-95%-os zsírsav arányú. 

Gyógynövények és étrend kiegészítők használata PCOS esetén 

A PCOS kezelése közben nem szabad elfelejteni, hogy bár a diagnózisod lehet új, valószínűleg évek óta fennáll a probléma, így időbe telik, amíg a szervezet elkezd helyreállni. Javaslom, hogy legalább 3 hónapig tarts ki a választott kiegészítők mellett, de ideális esetben 6-12 hónapot érdemes rászánni a használatukra. Előfordulhat, hogy rövid időn belül javulni kezdenek a tüneteid, de ilyenkor is adj magadnak 3-6 hónapot, hogy valóban értékelni tudd a fejlődést. Néhány tünet esetén ez az idő még hosszabb lehet (mint például a hajhullás és a termékenységi problémák), ezek javulása akár egy teljes évet is igénybe vehet. Ha 6 hónap alatt egyáltalán nem tapasztalsz semmilyen változást, érdemes más lehetőségeket is megfontolni. 

PCOS Program

Amennyiben egy komplex megoldást keresel, és a gyökérokokat is szeretnéd kezelni a PCOS Programunkban megmutatjuk neked azt a 9 lépést, amelynek a segítségével közelebb kerülhetsz a hormonegyensúlyhoz, az egészséges anyagcseréhez és termékenységhez.

Image 1 for category PCOS
  • Eredeti cikk: https://avivaromm.com/herbs-and-supplements-for-pcos/
  • Armanini D, Mattarello MJ, Fiore C, Bonanni G, Scaroni C, Sartorato P, Palermo M. Licorice reduces serum testosterone in healthy women. Steroids. 2004 Oct-Nov;69(11-12):763-6.
  • Jamilian M, Foroozanfard F, Bahmani F, Talaee R, Monavari M, Asemi Z. Effects of Zinc Supplementation on Endocrine Outcomes in Women with Polycystic Ovary Syndrome: a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Biol Trace Elem Res. 2016 Apr;170(2):271-8.
  • Mohamad MI, El-Sherbeny EE, Bekhet MM. The Effect of Vitamin D Supplementation on Glycemic Control and Lipid Profile in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus. J Am Coll Nutr. 2016 Jul;35(5):399-404. 
  • Mojaverrostami S, Asghari N, Khamisabadi M, Heidari Khoei H. The role of melatonin in polycystic ovary syndrome: A review. Int J Reprod Biomed. 2019;17(12):865-882. Published 2019 Dec 30.
  • Nordio M, Proietti E. The combined therapy with myo-inositol and D-chiro-inositol reduces the risk of metabolic disease in PCOS overweight patients compared to myo-inositol supplementation alone. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2012;16(5):575-81

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!