A végtelenül elfogult igazság a cikluskövetésről

A végtelenül elfogult igazság a cikluskövetésről – Funkcionális orvoslás

Tartalomjegyzék

Elfogult és igazság? Jó lesz ez címnek? Persze írhatnám, hogy elfogulatlanul a cikluskövetésről, de valójában nem szeretnék érzelmek nélkül beszélni arról, hogy milyen lehetőség a cikluskövetés a nők életében, hiszen akkor az egyik legfontosabb sajátosságától fosztanám meg a módszert. De hogy lehet ennyire belezúgni egy fogamzásgátlási módszerbe – kérdezik sokan, akik élőben látják a lelkesedésemet. Mit tud ez az egész? És miért van rá szükségem? Jöjjön tehát a világ legelfogultabb, de emellett tényekkel zsúfolt cikke a cikluskövetésről!

Mi a cikluskövetés? 

A cikluskövetés nem más, mint a női menstruációs ciklus monitorozására szolgáló technika. Egyrészt lehetővé teszi, hogy folyamatosan figyelemmel tudd követni a hormonrendszered aktuális állapotát – de jóval több is ettől. Rugalmas, praktikus és mellékhatás mentes lehetőség a termékenységeddel kapcsolatos céljaid támogatására is.

A cikluskövetésnek vannak dedikált módszerei, amelyekről korábban részletesen írtunk már, és persze zseniális oktatói is, akik nélkülözhetetlen munkát végeznek annak érdekében, hogy a nők mellékhatás mentes fogamzásgátlási lehetőséget kapjanak a kezükbe. Az általános szemléleti keret azonban a konkrét módszerek ismerete nélkül is elsajátítható, és tökéletes lehetőség arra, hogy monitorozd a ciklusod mellett az általános egészséged. A női hormonrendszer egészségével kapcsolatban kétségtelenül a legjobb prevenciós lehetőség ez, amely ráadásul a reproduktív korszak minden pontján jól használható. Azt hiszem az lesz a legjobb, ha megnézzük hogyan változik a cikluskövetés szerepe életszakaszról életszakaszra, és hogy mennyi mindent képes adni azoknak, akik elköteleződnek önmaguk megfigyelése mellett. 

Cikluskövetés az első menstruáció idején

Cikluskövetés az első menstruáció idején 

A cikluskövetéssel nem lehet elég korán megismerkedni. Gondolj bele, milyen lett volna, ha a menstruációd, és a reproduktív szervrendszer működéséhez kapcsolódó jelek nem pánikot váltanak ki belőled, hanem a tested működésébe vetett bizalmat erősítik. A cikluskövetés a menarché idején elsajátítva szó szerint egy életre alapozza meg a test- és az egészségtudatosságot, és behozhatatlan előnyt ad a kamaszainknak. 

Cikluskövetés a reproduktív években

Cikluskövetés a reproduktív években 

A női hormonrendszer zavarai tulajdonképpen járványszerűen terjednek napjainkban. A PCOS és a pajzsmirigy működési zavarai népbetegségek, melyek ráadásul masszívan befolyásolják a női ciklus működését. A szubklinikai – azaz tünetmentesen, látszólag teljesen normális ciklusok mellett jelentkező – ovulációs zavarokról vagy a súlyos PMS-ről pedig még nem is beszéltünk. Rengeteg fantasztikus lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy ezeket az egyensúly zavarokat kezelni tudjuk. A megoldások ezen tárháza azonban haszontalan, ha nincs eszközünk monitorozni az egészségünk alakulását, hiszen a ciklus különböző szakaszaiban különböző módszerekkel kell támogatnod az egészséges testi folyamatok lezajlását. A legtöbbünk 40 éves kora körül már tart valahol a szekrényben egy vérnyomásmérőt, mert nem az első keringési zavarnál szeretné megtudni, hogy 200-as a vérnyomása. Miért ne lehetne ugyanilyen alapértelmezett az is, hogy a reproduktív évek alatt szisztematikusan megfigyeljük a ciklusunkat? Az egészséges hormonrendszer egy sor súlyos betegség ellen nyújt ugyanis védelmet: véd bizonyos tumoroktól, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, óvja az izomzat és a csontok egészségét. 

Cikluskövetés a teherbeesés időszakában

Cikluskövetés a teherbeesés időszakában 

Közhely, de tény: amikor babát szeretnénk, tegnapra szeretnénk teherbe esni. A cikluskövetési módszerek egyik legnagyobb előnye, hogy ebben a türelmetlen várakozásban rengeteg kapaszkodót kínál számodra: 

  • segít meghatározni a termékeny napok idejét
  • információt szolgáltat a ciklusod egészségéről
  • termékenységi problémák esetén pótolhatatlan segítség a gyökérokok feltérképezésében

Cikluskövetés szülét után

Cikluskövetés szülés után 

A szülés utáni időszakban a hormonrendszer működése meglehetősen hektikus: sok időbe telhet, míg minden visszaáll a megszokott kerékvágásba. A cikluskövetés segítségével a fél szemed a folyamaton tarthatod, ezzel elkerülve vagy korán felismerve az esetleges elakadásokat. 

Cikluskövetés a perimenopauza idején

Cikluskövetés a perimenopauza idején 

A perimenopauza az első menstruáció időszakához hasonló nehézségekkel járhat. A testünk és a hormonrendszerünk radikális változásokon megy keresztül. Ebben az időszakban is óriási jelentősége van minden olyan eszköznek, amely segít kontroll szerezni a kontrollálhatatlannak tűnő folyamatok felett. A rövidülő, kimaradozó ciklusok mintázataiból rengeteg információ olvasható ki arról, hogy a te tested konkrétan milyen támogatásra szorul ebben a szenzitív periódusban, így mindent megtehetsz azért, hogy a lehető legsimábban vedd ezeket az akadályokat. 

Ennyi előny, ennyi fantasztikus lehetőség – akkor miért nem oktatják ezt iskolában?! Erre én sem tudom a választ, és ha engem kérdezel, masszív erőbedobással dolgozunk is azon, hogy oktassák. A leggyakoribb ellenvetés kétségtelenül az, hogy vakmerő dolog a ciklusunkra hagyatkozni bármilyen kérdésben. De tényleg az? 

Cikluskövetés hírlevél sorozat

Kockázat vagy bizonytalanság – nem mindegy, melyiket vállalod! 

Már csak azért sem, mert legtöbbünk a kockázatokat azért könnyebben kezeli, mint a bizonytalanságot. Mit értek ez alatt? 

Kockázatként gondolok mindenre, amellyel kapcsolatban a prok-kontrák vagy mondjuk a költségek-nyereségek mérlegelése elvégezhető. Bizonytalanság ezzel szemben minden, amelynek a kimeneti opciói ismeretlenek: azaz sem az előnyei, sem a hátrányai nem körvonalazhatóak. Hogy kinek mi a kockázat és mi a bizonytalanság, az nagyon változó, főként annak függvényében, hogy az adott kérdésről milyen tudással rendelkezünk. 

De hagyjuk az általánosságokat, és vegyük a cikluskövetést! Amíg a világon semmit nem tudsz a ciklusodról, azon túl, hogy nagyjából 28 napig tart, és pár napig vérzel miatta, abszolút nem csoda, hogy orosz rulettnek tűnik ha azt olvasod, hagyatkozz csak nyugodtan a hormonjaidra. Tudás híján ez nagyjából akkora segítség, mint a magazinok horoszkóp melléklete: ködös és beláthatatlan jóslat, ami azért néha betalál. 

Ha viszont megtapasztalod, hogy a ciklusod a világ egyik legjobban megkomponált folyamata, amelynek még a zavarai is logikusak – mondtam, hogy ez egy elfogult cikk lesz -, ráadásul a teljes folyamat követhető és leírható néhány módszer elsajátítása által: nos, onnantól nem érted majd, hogyan élhettél eddig így. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy pontosan olyan lesz, mintha egy új érzékszervhez jutnál. És ki ne akarna látni, ha van szeme?! 

És mi van a fogamzásgátlással? 

A ciklusodnak tehát milliónyi előnye van az általános egészségedre nézve, ráadásul követhető, megismerhető, ha pedig éppen hektikusabb hangulatában van, a zavarai a megszüntetése nélkül is gyógyíthatóak. Nagyon gyakran ráadásul főként ciklusszinkron módon használt életmódbeli változásokkal. De mi van a termékenységgel? Hagyjuk csak úgy szabadon garázdálkodni 2024-ben? Nem barbárság ez? 

A cikluskövetéssel (és a cikluskövetési módszerekkel) szembeni leggyakoribb kritika az, hogy kiszolgáltatottá teszi a nőket, míg a fogamzásgátlók kontrollt adnak a kezükbe az egészségük és a termékenységük fölött. Ez a tévhit sem nélkülözi az elfogultságot: azt feltételezi ugyanis, hogy a fogamzásgátlók kockázatmentes és 100 százalékban hatékony eszközök a terhesség megelőzésére és a női egészség helyreállítására. 

Ha a cikluskövetés alatt a méltán hírhedt naptármódszert értjük, vagy még rosszabb esetben valamelyik app közepesen erős algoritmusára való támaszkodást, akkor a fenti aggályok jogosak. Ezek azonban nem cikluskövetési módszerek, fogamzásgátlásra teljesen alkalmatlanok, és nagyon limitált mennyiségű adatot szolgáltatnak az egészségeddel kapcsolatban is. Ha a valódi cikluskövetés mellett köteleződsz el, akkor az az egészséged szempontjából kizárólag előnyökkel jár: 

  • időben felismerheted olyan betegségek első jeleit, mint például a PCOS, a pajzsmirigy betegségek, az ovulációs diszfunkciók 
  • időben beavatkozhatsz és sokkal jobb esélyeid lesznek helyreállítani az egészséged
  • megóvhatod a termékenységed 

Hogy fogamzásgátlási módszerként is erre bízod-e magad, az rajtad áll – ha gyakorlatot szerzel az általános cikluskövetésben, könnyen tudsz majd döntést hozni ebben a kérdésben is. Ehhez szükséged lesz egy konkrét módszer elsajátítására is, azonban ha ezt megteszed, tudnod kell, hogy semmivel nem használsz kevésbé hatékony eszközt, mintha mondjuk a fogamzásgátló tablettákat választod. Ha pedig úgy döntesz, más módszerek passzolnak jobban hozzád, a barrier módszerek hatékonyságát kiválóan tudod fokozni a haladó szintű cikluskövetés elsajátításával is! 

Remélem mostanra látod, hogy miért nem passzolt ehhez a témához az elfogulatlanság álcája. A cikluskövetés ugyanis a gyakori kritikákkal szemben messze nem középkori sötétségben tapogatózás vagy orosz rulett. A saját tapasztalatom alapján ezek a szavak inkább a cikluskövetés előtti éveimre voltak jellemzőek. 

A cikluskövetés által olyan tudásra tehetsz szert, amely nemcsak a reproduktív egészséged és termékenységeddel kapcsolatos döntéseidet befolyásolja áthatóan, de megváltoztatja a kapcsolatod a testeddel és a nőiségeddel is. Ez a hiányzó puzzle darab nők tömegének az életéből – efelől mára semmi kétségem nem maradt. 

Gyakori kérdések

Mi a cikluskövetés?

A cikluskövetés nem más, mint a női menstruációs ciklus monitorozására szolgáló technika. Egyrészt lehetővé teszi, hogy folyamatosan figyelemmel tudd követni a hormonrendszered aktuális állapotát – de jóval több is ettől. Rugalmas, praktikus és mellékhatás mentes lehetőség a termékenységeddel kapcsolatos céljaid támogatására is.

A cikluskövetés csak fogamzásgátlásra használható?

Nem, a cikluskövetés tökéletes lehetőség a hormonrendszered és az általános egészséged követésére, a betegségek megelőzésére, és a kezelésük kiegészítésére is. 

Kinek ajánlott a cikluskövetés?

Minden reproduktív korú nőnek, az első menstruációtól a perimenopauzáig. A cikluskövetés előnyei ugyan életszakaszonként eltérőek, azonban a reproduktív életciklus minden pontján óriási segítséget jelentenek a felhasználóknak. 

Hogyan sajátíthatom el a cikluskövetés módszerét, ha szeretném szemmel tartani az egészségem? 

A Cikluskövetés Programban minden információt átadunk neked ahhoz, hogy haladó szinten tudd megfigyelni a hormonrendszered egészségét. 

Image 1 for category FogamzásgátlásImage 1 for category Női ciklus

Hasonló cikkek

Milyen a jó vércukorszint? – Funkcionális orvoslás

Milyen a jó vércukorszint?

Az éhgyomri vércukorszint eredményeket többnyire három kategóriába szoktuk sorolni: normális (5,6 mmol/l alatt), prediabéteszes, és diabéteszes. Ezen kategóriák határai mára közel sincsenek annyira kőbe vésve,

Tovább olvasom »

Tartalomjegyzék