Mit jelent a “menopauza” valójában?

Mit jelent a menopauza valójában? – Funkcionális orvoslás

Tartalomjegyzék

Ha azt mondom, menopauza, vajon ugyanarra gondolunk? Rengeteget beszélünk arról, hogy mennyire fontos, hogy a női ciklussal kapcsolatban naprakész és hiteles információk vegyék át a tabuk és a tévhitek helyét. Ugyanennyire fontos, hogy ezzel párhuzamosan kristálytisztává tegyük olyan fogalmak jelentéstartalmát, mint a menstruáció, az ovuláció, vagy éppen a menopauza. Ha úgy érzed, ezen fogalmak jelentésével mindenki tisztában van, és ez csak egy újabb kör valamilyen végtelen polkorrekt hurokban – akkor semmiképpen ne zárd be a cikket. Nézzük meg együtt, hogy pontosan mit értünk a menopauza kifejezés alatt! 

Tényleg ennyit számítanak a fogalmak? 

Az egyik leggyakoribb élményünk mindenféle webinárium vagy személyes csoport alkalmával, hogy bár a női hormonrendszer működésével kapcsolatban ugyanazokat a szavakat használjuk, nem mindig ugyanazt értjük alatta. Ilyen helyzet leggyakrabban akkor fordul elő, amikor hormonális fogamzásgátló készítményt használó nők beszélnek a ciklusukról és a menstruációjukról, noha egyik folyamat sem zajlik a testükben a mesterséges hormonok hatása miatt. Ez természetesen nem “hiba” a nők részéről, hiszen rengeteg orvos is használja a menstruáció kifejezést a tabletta mellett jelentkező megvonásos vérzésre. Elképesztően nehézzé teszi azonban a kommunikációt a női hormonrendszer működéséről, ezért óriási jelentősége van annak, hogy a lehető legtisztább fogalmi keretek között tudjunk tanulni a ciklusunk működéséről. 

Mi magunk is futottunk már bele hasonló helyzetbe, amikor posztokat írunk. Az ovulácó jelentheti például a peteérés és a tüszőrepedés folyamatainak összességét, de sokszor használják kizárólag a tüszőrepedés eseményének leírására. Ettől is nagyobb a káosz a menopauza-perimenopauza témakörében. Talán azért, mert erről a témáról még ma is – amikor a női ciklusról és hormonrendszerről szóló tartalmak gyakorlatilag osztódással szaporodnak – nagyon keveset beszélünk. Hozzuk be most együtt a lemaradást, és vessünk egy pillantást a menopauza és a perimenopauza időszakának fogalmaira! 

Mi a menopauza? 

A menopauza kifejezést ma leggyakrabban három értelemben használjuk. A hétköznapi életben a beszélgetéseink során jellemzően a hormonális káosz negyven éves kor után jelentkező időszakának leírására vetjük be ezt a szót. A nőgyógyászati rendelőkben ezzel szemben leginkább az utolsó menstruációt értik alatta, míg az epidemiológusok és a WHO azt az életszakaszt, amely a nők utolsó menstruációja után köszönt be. 

A hivatalos definíció így szól: 

A menopauza jelentése = A női élet utolsó szakasza, amely az utolsó menstruációt követő egy évvel kezdődik el.

A menopauza tehát nem esemény, hanem életszakasz – ezt az életszakaszt pedig egy másik előzi meg, a perimenopauza. A fogalmak tisztázásához talán az járul hozzá leghatékonyabban, ha ezt az időszakot – azaz a perimenopauzát – felbontjuk, és megvizsgáljuk közelebbről. Vágjunk bele!

A perimenopauza 

A perimenopauza korai szakasza

Ennek az időszaknak a hossza 2 és 5 év között ingadozik, és akár 35 éves korban is elkezdődhet. Nagyon fontos, hogy ebben a szakaszban még abszolút nem szükséges, hogy megváltozzon a ciklushossz vagy a vérzés minősége: helyette inkább azt mondhatjuk, hogy a nők ciklusukkal kapcsolatos alapvető tapasztalatai kezdenek el átalakulni. Ennek a szakasznak a beköszöntét  tehát a legtöbb nő számára intuíciók jelzik. 

Előnyben vannak ebben az időszakban azok a nők, akik követik a ciklusukat, ők ugyanis hamarabb bukkanhatnak rá azokra az apró eltérésekre, amelyek a perimenoapuza közeledtét jelzik. Hogy miért van ennek óriási jelentősége? Mert lehetőséget ad arra, hogy a legkorábban elkezdjük támogatni a hormonrendszerünket ennek az átállásnak az időszakában. A perimenopauza kellemetlenségeivel szemben ettől hatékonyabb preventív lehetőséget nehéz ugyanis találni. 

Perimenopauza 

A perimenopauza beköszöntét a ciklusban tapasztalható jól megfogható változások jelentik majd. Mit jelent ez? A ciklushossz ezen időszak elején 7 vagy ennél több napnyi varianciát mutat: azaz egy nő két ciklusának hossza között ennél több napnyi különbség kezd mutatkozni. A menstruációs zavarokról ebben a cikkben olvashatsz bővebben. Ennek a szakasznak a vége felé haladva egyre gyakrabban jelennek majd meg kimaradó ciklusok is, amikor akár 2-3 hónap is eltelhet menstruációs vérzés nélkül. 

Ebben az időszakban már nagy eséllyel tapasztalod a hormonrendszer változásainak klasszikus tüneteit – ezekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Késői perimenopauza

A kimaradó ciklusokat pedig szépen lassan a menstruáció megszűnése fogja követni. De honnan tudhatom, hogy az utolsó valóban az utolsó volt? A kérdésed teljesen jogos, mi pedig leginkább statisztikai alapú választ tudunk rá hozni. A kutatók azt találták, hogy 45 évesnél idősebb nők 90 százaléka esetében nem volt várható a ciklus helyreállása, ha legalább 12 hónapig elmaradt a menstruációjuk. (Ez azt jelenti, hogy a nők 10 százalékánál azonban újraindult az a bizonyos óra – tehát a menopauza “diagnózisának” felállítása mindenképpen időigényes.) Hogy egy menstruáció az utolsó volt-e az tehát csak hosszú idő alatt derül ki, 12 hónapnyi elmaradó vérzés után azonban már a menopauza időszakáról beszélünk. 

Menopauza

A menopauza beköszöntének ideje genetikai tényezők által nagyon erősen befolyásolt, de jellemzően 45 és 55 éves kor között zajlik le (átlagosan 51 éves korban). A menopauzát megelőző, fentiekben leírt időszak, a perimenopauza  tehát akár 10 éven át is tarthat, azaz a tüneteit legkorábban 35 éves korodtól tapasztalhatod magadon. 

Ezekkel a fogalmakkal írható tehát le a női életnek az a közel 10 éves szakasza, amely a reproduktív korból a menopauza időszakába vezet. Elképesztően fontos, hogy tudatosan, pontosan és jól körülírt fogalmak segítségével kezdjük el tárgyalni ezt a témát is – pontosan ugyanolyan fontos része ugyanis a női reproduktív életciklusnak, mint az első menstruáció, vagy akár a terhesség időszaka. Ismerni, megismerni, és tudatosan jelen lenni benne elképzelhetetlenül nagy lehetőség arra, hogy a lehető legegészségesebben lépjünk a menopauzát követő akár 40 évnyi időszakba. 

Image 1 for category Menopauza
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/517585/
  • https://www.cemcor.ca/resources/naming-womens-midlife

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!