Az elmaradt ovuláció 5 meglepő oka

Az elmaradt ovuláció 5 meglepő oka – Funkcionális orvoslás

Tartalomjegyzék

Nem tudjuk eleget hangsúlyozni: az ovuláció az egész menstruációs ciklus létezésének oka, minden más mozzanat körülötte forog. Ha régóta követsz minket, bizonyára nem most hallod először ezt a mondatot, sőt, lehet, hogy a könyöködön jön ki, és nem is érted, miért szánunk még egy cikket ennek hangsúlyozására. 

Nos, azért, mert az elmaradó ovuláció (az anovulációs ciklusok) népbetegségként vannak jelen a nők életében. Az általunk is gyakran tárgyalt klasszikus okok mellett pedig (mint amilyen a stressz, a szigorú diéták, a túledzés) egészen meglepő dolgok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az általános egészség egyik zálogát jelentő folyamat sérül. Nézzük most meg az elmaradó ovuláció öt legmeglepőbb lehetséges okát! 

1. A melatonin és az ovuláció

A melatonin és az ovuláció

Igen az első a meglepő okok sorában a melatonin. Ha a melatonin szintje túl alacsony vagy túl magas, az befolyásolhatja az ovulációt, és ezen keresztül akár termékenységi problémákhoz is vezethet. Hogyan? 

A melatonin a tobozmirigy által termelt hormon, amely a cirkadián ritmus és az alvás-ébrenlét ciklusok szabályozásáért felelős. Alapvetően segít elaludni és átaludni az éjszakákat. Sajnos a mesterséges fénynek való túlzott kitettség csökkenti a szervezetünk saját melatonin termelését. Ez a tény mára viszonylag széles körű ismeretségnek örvend, ezért a melatonin-kiegészítők az utóbbi időben elképesztően népszerűvé váltak. A táplálékkiegészítő formájában bevitt melatonin azonban természetesen nem teljesen ugyanúgy hat, ahogyan a saját szervezetünk által termelt melatonin működik – nem ugyanaz a mennyiség, nem ugyanaz az időzítés stb. Nem érdemes túlstresszelni sem a használatukat, de alapszabály, hogy óvatosan kezdj neki, lehető legalacsonyabb dózissal.

  • Magas melatonin szint és ovuláció: Fontos tudnod, hogy a nagy mennyiségű melatonin is késleltetheti vagy leállíthatja az ovulációt! A melatonin túladagolása egyébként nemcsak nőknél hat a termékenységre. Arra is van bizonyíték, hogy a melatonin magasabb szintje befolyásolhatja a spermaképződést a férfiaknál.
  • Alacsony melatonin szintt és ovuláció: Az alacsony melatoninszint az ovuláció hiányával és a meddőséggel, sőt, az endometriózisban jelentkező krónikus kismedencei fájdalommal is összefüggésbe hozható.

Mit tehetek a normális melatonin szintért? 

A táplálék kiegészítők mellett vagy helyett természetes módszerekkel is helyrehozhatod a melatonin termelődésed! Ehhez az alváshigiénéddel kell törődnöd – ami nem kis feladat, lássuk be. Van azért néhány könnyen beiktatható tippünk: 

  • Aludj sötétben! Iktasd ki a fényforrásokat, igen, a képernyőket is – a Netflix nem biztos, hogy minden este a legjobb barátod!
  • Ne használj laptopot és telefont lefekvés előtt! 
  • Délután már kerüld a koffein tartalmú italokat!
  • Hangolódj az alvásra: 1-2 órával lefekvés előtt már minden útnak az ágyad felé kell vezetnie: ne engedj a kísértésnek, ne ilyenkor válaszolj az üzeneteidre, és ne fejezd be a prezentációt, amit holnap délelőtt is befejezhetsz! 

2. A szájüreg egészsége és az ovuláció

A szájüreg egészsége és az ovuláció

Egy 2011-ben végzett tanulmány szerint az ínybetegségben szenvedő nők átlagosan két hónappal hosszabb idő alatt estek teherbe, mint azok, akik nem küzdöttek ínybetegséggel (5 hónap helyett 7 hónap volt ez az idő). Még érdekesebb ez a megállapítás a tanulmányban: „A nem kaukázusi nők tűntek a leginkább érintett csoportnak. Nekik több mint 12 hónapba telt, mire teherbe estek, ha ínybetegségben szenvedtek.”. És hogy miért? 

A fogínybetegségek a lepedék megjelenésével kezdődnek, amely aztán idővel és a megfelelő dentálhigiénés lépések elhanyagolásával fogkővé alakul. Ez a fogkő pedig ínygyulladást generál (ennek legklasszikusabb tünete a fogmosás vagy fogselymezés közbeni ínyvérzés és pirosas-duzzadt íny). 

Az ínygyulladás később periodontális betegséggé alakulhat, amikor az íny elkezd visszahúzódni – ezen a ponton már komolyabb problémáról van szó. A fogínygyulladás elképesztően gyakori, és meglehetősen alulértékelt betegség is egyben, pedig az immunrendszer gyakran meglepően szélsőségesen reagál a szájban lévő baktériumokra.

Ezek a baktériumok és az általuk termelt toxinok ugyanis a véráramba kerülhetnek, ami további gyulladás kialakulásához vezethet a szervezetben.Ez a gyulladás az, ami a kutatók szerint összefügg az elmaradó ovulációval, a termékenységi problémákkal, és a vetéléssel is. Emellett a kutatások azt mutatják, hogy az ínyben gyulladást okozó baktériumok akár a fejlődő magzatra is hatással lehetnek, és koraszüléshez vagy alacsony születési súlyhoz vezethetnek. 

3. Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) és az elmaradt ovuláció

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) és az elmaradt ovuláció

Az NSAID-ok képesek arra, hogy gátolják a tüszőrepedés folyamatát. Bár ez a folyamat visszafordítható, a gyakori NSAID használat kedvezőtlenül hat a peteérés folyamatára, így termékenységi problémákhoz vezethet.

  • Milyen gyógyszerek az NSAIDOK? A leggyakoribb hazánkban kapható fájdalomcsillapítók hatóanyagai tartoznak ebbe a csoportba: az ibuprofen, az aspirin és a naproxen. 
  • Kik vannak veszélyben? Azok, akik valamilyen alapbetegség miatt (endometriózis, migrén, rheumatoid arthritis, stb.) gyakran kényszerülnek fájdalomcsillapítót használni. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, érdemes megfontolnod, hogy legalább a ciklusod follikuláris fázisában más típusú fájdalomcsillapítót használj. Kérd ebben a kezelőorvosod segítségét! 

4. Endokrin diszruptorok, BPA és az ovuláció egészsége

Endokrin diszruptorok, BPA és az ovuláció egészége

Ma már elsöprő bizonyíték van arra, hogy a környezetünkben található szintetikus vegyi anyagok beavatkozhatnak szervezetünk összetett és gondosan szabályozott hormonális hírvivő rendszerébe.

A BPA ezek egyike – talán a legismertebb mind közül.  A BPA egy olyan vegyi anyag, amelyet kemény műanyagok előállításához használnak. Jellemzően a vizes palackokban és az ételdobozokban található meg, de jelen lehet a műanyag papucsokban, a nyugták bevonatában, a hagyományos vegytisztításban használt anyagokban és az éttermi elviteles edényekben is. Ó, és a vibrátorokban! Ha tehát szexjátékot keresel – íme egy újabb szempont a választáshoz! 

Egy 2010-es tanulmányban véletlenszerűen vizeletminták 95%-ában és a vizsgálar női résztvevőinek petefészkéből nyert tüszőfolyadékban is kimutatható volt a BPA. Ugyanebben a tanulmányban felfedezték azt is, hogy a BPA gátolja a petefészekben a tüszők növekedését az ösztrogén receptorok megzavarásával. 

Emellett sajnos a PCOS, az endometrium betegségei, a beágyazódás sikertelensége, a vetélések és a koraszülés kialakulásában is szerepet játszhat a BPA. Bár számtalan korlátozó rendelkezés van érvényben a BPA használatát illetően, mégis fontos ébernek lennünk, ugyanis a kevésbé tudatos piacokról érkező termékek egyáltalán nem biztos, hogy mentesek a BPA-tól. A legjobb megoldás talán az, ha általában véve a műanyagok használatát korlátozod. 

Ebben a cikkben találsz mindjárt 10 dolgot, amit megtehetsz annak érdekében, hogy csökkentsd a hormon-diszruptorok mennyiségét.

Ha pedig a clean beautyról szeretnél kicsit többet olvasni, hogy pontosan mit jelent ez és miért fontos a kozmetikai termékek összetevőinek ismerete, illetve a törekvés a clean beauty irányba, akkor erről is írtunk már egy cikket.

5. Pajzsmirigy alulműködés és az ovuláció

Pajzsmirigy alulműködés és az ovuláció

Talán a legkevésbé meglepő maradt utoljára: a pajzsmirigybetegségek minden típusa akár teljesen meggátolhatja az ovulációt. Amit azonban a legtöbb nő nem tud (és gyakran nem is mondják el neki), hogy milyen jelek utalhatnak a pajzsmirigy működési zavaraira. Ezeket ebben a cikkben gyűjtöttük össze neked

A legfontosabb a pajzsmirigy betegségek és az ovuláció összefüggése tekintetében, hogy a megfelelő mennyiségben termelődő pajzsmirigy hormon segíti az FSH-t a munkájában – azaz a petefészkekben lévő tüszők növekédésének stimulálásában – valamint előmozdítja a sárgatest kialakulását is. A peteérés folyamatának zavartalanságához megfelelő mennyiségű T3-ra van szükségünk. Ami még ennél is érdekesebb, hogy a luteális fázishoz kapcsolódó problémák és az alacsony progeszteronszint egyaránt javulást mutatnak a pajzsmirigyhormon-pótló kezelések után. A hormonpótlás sikeressége pedig egyértelműen bizonyítja, hogy a T3 kulcsszereplő az ovuláció folyamatában. 

Ha problémád van a pajzsmirigyeddel és szeretnéd megérteni a működését, valamint megtudni hogyan alakultak ki a tüneteid, problémáid, mik állhatnak a pajzsmirigy alulműködés háttérben, és mik azok az egyszerű és alapvető dolgok, amiket megtehetsz magadért, hogy javíts az állapotodon, a tüneteken, akkor szeretettel ajánljuk a Pajzsmirigy e-book-ot.

Pajzsmirigy gyógyítása természetesen

+1: A pajzsmirigy alulműködés hatása a testhőmérsékletre és a termékenységre

Végezetül még egy lenyűgöző tény arról, hogy miért olyan fontos a pajzsmirigy egészsége a nők számára, különösen azok számára, akik babát szeretnének vállalni. Ha a pajzsmirigyed alulműködik, akkor a tested alaphőmérséklete valószínűleg alacsonyabb, mint kellene. A gyorsan osztódó sejteknek egy kis embrióban azonban egy bizonyos hőmérsékleti tartományra van szükségük ahhoz, hogy az osztódás végbemenjen. Ha tehát az testhőmérsékleted túl alacsony, előfordulhat, hogy az embrió növekedése leáll, és a terhesség korai vetéléssel végződik. 

Megdöbbentő, hogy a női egészséghez kapcsolódó kérdések kutatása mennyi összefüggésre hívja fel a figyelmünket. A hormonrendszered egészsége és az általános egészséged oda-vissza befolyásolják egymást, és óriási mértékben befolyásolják a hétköznapjaidat. Érdemes tehát körültekintőnek lenned az elhanyagolhatónak tűnő témákban is, hiszen valószínűleg ez vezet majd ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból.

Gyakori kérdések

Miért olyan fontos az ovuláció? 

Az ovuláció jelentősége messze túlmutat a termékenység fenntartásán: az általános egészségünk fenntartásában (izmok, keringés, idegrendszer, csontok egészsége, mellek egészsége) is óriási jelentősége van a peteérés folyamatának. Fenntartása ezért a gyermekvállalás időszakán túl is kritikus jelentőségű lehet. 

Milyen okok vezetnek leggyakrabban az ovuláció elmaradásához? 

Az elmaradó ovuláció leggyakoribb okai közé tartozik a stressz, a túlzásba vitt, túl megerőltető edzés, a megszorító diéták, valamint a policisztás ovárium szindróma. 

Milyen más okai lehetnek annak, hogy nincs ovulációm? 

– A kiegyensúlyozatlan alváshoz kapcsolódóan megjelenő melatonin termelődési zavar
– A fogínybetegségek jelenléte
– Gyakori nem-szteroid gyulladáscsökkentő használat
– Endokrin diszruptorok (káros hatású vegyi anyagok) jelenléte a mindennapi használati tárgyakban
– Pajzsmirigy alulműködés

Image 1 for category Női ciklus

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!