Miért nincs ovulációd? – Az elmaradt peteérés okai

Miért nincs ovulációd? – Funkcionális orvoslás

Tartalomjegyzék

Te mit neveznél meg a ciklusod központi eseményeként? Valószínűleg a menstruációt. Fontos azonban tudnod, hogy a női havi ciklus eseményei nem a vérzésed körül forognak – a ciklus sztárja az ovuláció, azaz a peteérés. Ez a sztár azonban valamivel titokzatosabb, mint a menstruáció, és sajnos hajlamos lemondani is a fellépéseit. 

Leggyakrabban túl későn szembesülünk a hiányával, akkor, amikor éppen gyermeket szeretnénk – pedig 10-ből 1 nő az élete során valamikor átél anovulációs ciklust, peteérési zavart a reproduktív évei során valamikor, krónikus anovulációs ciklusok pedig a nők 6-15 százalékát érintik. 

Miért fontos, hogy tudd, ovuláltál-e? Miért fontos, hogy ovulálj, akkor is, ha éppen nem szeretnél gyermeket? És mit tehetsz, ha elmarad az ovulációd? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

Miért fontos az ovuláció? 

A peteérés termékenységben betöltött funkciója jól ismert, sokkal kevesebbet tudunk azonban arról, hogy hogyan járul hozzá a folyamat az általános egészség fenntartásához. Pedig az ovulációd sokkal többet tesz érted, mint gondolnád. 

Minden apró sejted úgy van kalibrálva, hogy az egészséges működéséhez igényli a hormonrendszer hullámzását, igényli az ösztrogént és a progeszteront, igényli ezek változó mennyiségét, azaz igen: igényli az ovulációt, és annak hiánya számtalan szinten nehezíti meg a működését. A keringésed, a csontjaid, a hajad, a bőröd, az emésztésed, a szíved, az agyad, a pszichéd – mind nagyon nagy mértékben támaszkodnak arra a működésre, amelynek a szívét jelenti az ovuláció folyamata. Nem tévedünk, ha a hormontermelés zálogaként tekintünk rá – és ha ezt a perspektívát választjuk, könnyen érthetővé válik, miért kell őrködnünk az épsége fölött, hiszen az elmaradt peteérés számtalan egészségügyi kockázatot is hordoz magában.  De honnan tudhatom, hogy ovulálok-e? 

Az elmaradt peteérés tünetei

Az elmaradt peteérés tünetei

Ahhoz, hogy tisztában légy azzal, ovulálsz-e, nem elegendő a ciklusod legkézenfekvőbb jeleivel tisztában lenned. Sem a menstruációs vérzés jelenléte, sem a fix hosszúságú ciklusok nem jelentik ugyanis, hogy az ovuláció folyamata végbement – ennek megállapításához el kell sajátítanod valamilyen cikluskövetési módszert. 

Sokat beszéltünk már ennek az előnyeiről: mind a fogamzásgátlásban, mind a teherbeesésben, mind az általános egészséged fölötti őrködésben elengedhetetlen eszköz a cikluskövetés. Bár a módszerek sok mindenen különböznek egymástól, abban mind társad lesz, hogy lerántsd a leplet arról, ovuláltál-e. 

A méhnyaknyák mintázatának változásai vagy az ébredési testhő megemelkedése biztos jelei annak, hogy az ovuláció végbement, és ellenkezőleg is igaz: amennyiben ezek elmaradnak, feltételezhetően nem zajlott le a peteérés. 

Honnan tudom, hogy nincs ovulációm? 

Anovulációs ciklusokra utalhat a termékenységi tünetek hiánya mellett: 

 • Szabálytalan menstruációs ciklusok – túl hosszú, túl rövid ciklusok
 • Erős menstruációs vérzés
 • Gyenge menstruációs vérzés
 • Pecsételő vérzés a ciklus különböző pontjain 
 • A menstruáció elmaradása 
 • Ultrahang és a progeszteron szint mérése is segíthet ebben, ez utóbbi esetében azonban nagyon fontos, hogy ismerd a ciklusod főbb eseményeit, a laborvizsgálatot ugyanis nem lehet ta ciklus bármely pontján elvégezni. Természetesen nagyon szabálytalan, vagy hiányzó ciklusok esetén nincs más lehetőséged, ha azonban van vérzésed, de nem 28 naponta jelentkezik, a 21. napon végzett vizsgálat eredménye félrevezető lehet! 
A menstruációs ciklus megértése

Az elmaradt peteérés okai

Az elmaradó peteérés mögött számtalan ok állhat, mindig fontos alaposan körbejárni a kérdést. 

 • Elhízás: A magas BMI-vel rendelkező nőknél az androgén túlsúly miatt leállhat az ovuláció. 
 • Policisztás ovárium szindróma (PCOS): A PCOS csak az Egyesült Államokban a szülőképes korú nők közül közel minden 10. nőt érint, és az anovuláció egyik vezető oka. 
 • Alacsony testsúly vagy extrém mennyiségű testmozgás: Az alacsony BMI vagy a rendszeres, intenzív testmozgás hypothalamikus amenorrheat okozhat. 
 • Pajzsmirigy-alulműködés: A TSH és a prolaktin egyensúlyhiánya zavarhatja az ovuláció folyamatát.
 • Krónikus stressz
 • Perimenopauza: a menopauzát megelőző években és a változókor idején a hormonszintek, így a progeszteron szint is természetes módon csökkeni kezd. 

Mit tehetsz? 

Sajátíts el egy cikluskövetési módszert, hogy a lehető leghamarabb értesülj a testedben zajló változásokról!  

Miért jó, ha lesz információd az ovulációdról? 

Miért jó, ha lesz inofmáricód az ovulációdról?
 • Mert elég jól meg fogod tudni jósolni a következő menstruációd első napját – így nem ér majd váratlanul, felkészületlenül akkor sem, ha esetleg nem szabályosak a ciklusaid.
 • Mert óriási jelentősége van, ha babát terveztek, vagy éppen el akarjátok kerülni a terhességet.
 • Mert az ovuláció elmaradása gyakran az egyik legelső jele a hormonrendszer zavarainak. 
 • Mert ha csak a menstruációd alapján próbálsz következtetéseket levonni a hormonrendszered működéséről, nagyon könnyen tévedhetsz el. A vérzés pontossága, vagy léte ugyanis nem jelenti azt, hogy egy normális ciklus végére értél – attól, hogy menstruálsz, egyáltalán nem biztos, hogy ovuláltál is. 

Ha gyanítod, hogy nem ovulálsz, fordulj az orvosodhoz, hogy el tudjátok indítani a szükséges vizsgálatokat! Ez nemcsak akkor fontos, ha babát tervezel, az ovuláció számos más folyamat sarokköve is. 

Vizsgáld meg az életmódbeli tényezőket! Milyen az étrended? Mennyit sportolsz? Hogyan kezeled a stresszt? Ezeken a pontokon te is hatékonyan be tudsz avatkozni a tested működésébe – ne szalaszd el ezt a lehetőséget! 

Ha érdekel, hogyan állíthatod helyre az elmaradt ovulációt, akkor a Ciklusszinkron Minitanfolyam óriási segítségedre lehet! 

Image 1 for category Női ciklus

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!