fbpx

Csak lányoknak

Nagyon sok nő küzd valamilyen hormonális problémával. Az ebből fakadó problémák skálája szinte végtelen: PMS, fájdalmas menstruáció, az alacsony energiaszint, meddőség stb. Évek óta a nők csendben szenvednek, de egyre több helyen foglalkoznak ezzel a problémával.

Milyen is egy normális menstruációs ciklus?

A ciklusunkat nagyon sok minden befolyásolja: a táplálkozásunk, az életmódunk, hogyan alszunk és mennyit, szexuális aktivitásunk, stressz, mozgás stb. Ha figyeled és követed a ciklusod, egy idő után látni fogod számodra mi az, hogy normális. Ugyanakkor azért nem árt ismerni azokat a normál tartományokat, amik jellemzőek a legtöbbünk normális ciklusára. Ha felnőtt nő vagy, és nem szedsz hormonális fogamzásgátlót, vagy nem használsz gyűrűt vagy méhen belüli eszközt, akkor a “normális ciklus” a következőképpen határozható meg: 

 

  • 21-36 nap közötti hosszúságú – szigorúan véve 24-34 nap
  • A hossza ideális esetben 4-7 nap
  • Színe élénk/mély vörös a ciklus során, kb, mint a meggy leve
  • Erősségét tekintve, egy állandó határozott, erős vérzés, amiben nincsenek véralvadék darabok, és annyira nem erős, hogy állandóan átázik a betéted, de nem is olyan gyenge, hogy akár egy egész nap ellennél egy betéttel, tamponnal – átlagosan 35-50 ml vér/ciklus
  • Állagát tekintve könnyen folyó, alvadékokat, darabkákat nem tartalmaz
  • Érzetre pedig, természetesen normális, ha érzed a méhed, ahogyan működik, esetleg némi melegséget, mozgást érzékelsz, de semmiképpen nem szabad annyira fájdalmasnak lennie, hogy gyógyszert kelljen szedni miatta rendszeresen.

3 étel, amivel segítheted a hormonjaidat

1. Egyél fermentált ételeket, hogy javítsd a bélflórádat

Bizonyos baktériumok segíthetnek az ösztrogén metabolizmusában, a bélrendszerednek is fontos szerepe van a felesleges ösztrogén kiválasztásában, feldolgozásában.

2. Fogyassz sok rostot! 

Példáull frissen őrölt lenmagot. A lenmag jótékony hatása a szervezetben az ösztrogénhez hasonlóan viselkedő lignánoknak köszönhető. Igazi fitoösztrogén gyógynövény, a női hormonrendszer támogatásán túl azonban a lenmag jótékony hatása a változókorban gyakori szorulásos panaszok oldásában és a stressz hatására túltermelődő kortizol mennyiségének csökkentésében is megmutatkozik.

3. Egyél több keresztes virágú zöldséget – pl. brokkoli, karfiol, káposzta, kel

A keresztesvirágúak egyik legtöbbet tanulmányozott összetevője az indol-3-karbinol. A gyulladásos folyamatok visszaszorításában, az immunvédelem javításában, a hormonális egyensúly kialakításában és elhízás megelőzésében is rendkívül hatékonynak bizonyult. Segíti továbbá a máj ún. 2-es fázisú méregtelenítési funkcióját és belek öntisztulási folyamatait az idegen ösztrogénektől (xenoösztrogének).

4. Táplálékkiegészítők

A fentieken kívül javasolt ilyenkor a magnézium pótlás, omega-3 vagy jó minőségű halolaj kapszula, K2-D-vitamin komplex, E-vitamin, valamint B-1 vitamin szedése. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, napi jóga, meditáció, forró tusolás, természetjárás – bármi, ami csökkenti a stresszt.