Miért megbízhatatlanok a pajzsmirigy tesztek?

Tartalomjegyzék

Vess egy pillantást a legutóbbi vérvizsgálatodra – tartalmazott-e pajzsmirigy-funkciós vizsgálatot, amely a pajzsmirigy-stimuláló hormon szintjét (TSH) vizsgálta? Ha igen, és ezt követően hátradőltél, hiszen úgy gondoltad, a pajzsmirigyeddel minden a legnagyobb rendben, sajnos van egy rossz hírünk: önmagában a TSH hormon szintjének mérése csak igen keveset árul el a pajzsmirigyed egészségéről. Sok más dolog is van, amit egy pajzsmirigy panelnek tartalmaznia kell, mégis legtöbben, ha a pajzsmirigy betegségekre gondolunk, az első, ami eszünkbe jut a diagnózis kapcsán az a TSH értéke. Tulajdonképpen szűrővizsgálatnak tekintünk rá, holott ez nem is állhatna távolabb a valóságtól. 

De ne szaladjunk ennyire előre: vessük bele magunkat alaposan a pajzsmirigy kérdéskörbe, mielőtt megpróbálnánk megérteni, milyen diagnosztikai lehetőségeink vannak a pajzsmirigy betegségek valódi szűrésére. 

Mit csinál a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy egy olyan mirigy, amely a nyak alsó részén helyezkedik el. Bár méretét tekintve igen kicsi, mégis sok fontos feladatot lát el: segít szabályozni olyan kritikus testi funkciókat, mint amilyen például az emésztés, a testhőmérsékletet, az anyagcsere vagy az idegrendszer működése.

A pajzsmirigy pozíciója az endokrin rendszerben nagyon különleges: számos hormonális folyamat forgalmas kereszteződéseként képzelhető el legjobban. Nem meglepő tehát, hogy működésének minősége nagyon szorosan kapcsolódik az általános életmódbeli tényezőkhöz, különösen a stressz- és kortizol szinthez: azaz ha állandóan stressznek tesszük ki magunkat, a pajzsmirigyünk nagyon jó eséllyel fog megbolondulni. Kevésbé profánul fogalmazva a krónikus stressz okozhatja egyfelől azt, hogy a pajzsmirigy túl sok hormont kezd termelni. Ezt pajzsmirigy túlműködésnek nevezzük. Máskor éppen ellenkezőleg: nem termel elég hormont, ilyenkor pajzsmirigy alulműködésről beszélünk.

A pajzsmirigy alulműködés (más néven hipotireózis) tünetei közé tartoznak:

 • hőhullámok 
 • fáradtság
 • súlygyarapodás
 • szorongás, depresszió
 • erős menstruáció
 • magas koleszterinszint
 • emésztésben bekövetkező változások
 • rendszertelen menstruáció
 • hideg intolerancia
 • memóriazavarok, figyelemzavarok

A pajzsmirigy túlműködés (más néven hipertireózis) egyéb tünetei közé tartoznak:

 • a hőhullámok
 • a szívdobogás
 • az álmatlanság 
 • és a fáradtság

Néhány információ a pajzsmirigy hormonokról

A TSH valójában az agyalapi mirigy üzenete a pajzsmirigynek, amelyben még több hormon termelésére biztatja. Amikor az agyalapi mirigy a pajzsmirigy hormon csökkenését észleli a vérben, több TSH-t kezd termelni. Tehát – elméletileg – a normális TSH-nak azt kellene jelentenie, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormon van. Van azonban egy probléma: az agyalapi mirigy teljesen másképp reagál a pajzsmirigy hormonra, mint a szervezet többi része.

Ez azért van, mert az agyalapi mirigyben lévő enzimek (D2 dejodinázok) hatékonyabbak a T4 → T3 aktiválásában, mint a mindenhol máshol megtalálható enzimek (D1 dejodinázok). Az eredmény az, hogy bizonyos körülmények között (lásd alább) az agyalapi mirigy átverhetővé válik, és azt hiszi, hogy elegendő pajzsmirigy hormon áll rendelkezésre, holott valójában ez nincs így. Ezért a TSH szint alacsony marad. Ilyenkor nemcsak az agyalapi mirigy lesz becsapva, hanem mindenki, aki a TSH szint alapján próbál pajzsmirigy betegséget diagnosztizálni. 

És a többiek? 

Ahhoz, hogy az aktív pajzsmirigyhormon elérje a sejtmagot, ahol valójában lenni kell, nagyon hosszú utat szükséges megtennie. Az út a következő fontosabb megállókat tartalmazza:

 • az agyalapi mirigy hipotalamusz általi szabályozása
 • TSH felszabadulás
 • TSH hatása a pajzsmirigyben
 • T4-termelés a pajzsmirigyben
 • szállító fehérjék a vérben
 • a T4 átalakulása T3-á a sejtben
 • a T4 és aktív T3 szállítása a sejtbe
 • a reverz T3 versengése a transzportban és a receptoron
 • T3 kapcsolódása a pajzsmirigy receptorhoz
 • a génátírás aktiválása a sejtmagban

A gyulladás, a stresszhormonok és a táplálkozási hiányosságok ennek az útnak minden pontján okozhatnak bonyodalmakat, ezáltal pajzsmirigy alulműködést idézve elő. Látható tehát, hogy a pajzsmirigy működését igen nehéz leírni egyetlen hormon szintjének a mérése által. Vessünk egy pillantást azokra az esetekre, amikor a pajzsmirigy a legtrükkösebb módokon lesz csak tettenérhető a tünetek mögött!

Milyen esetekben lehetnek megbízhatatlanok a pajzsmirigy-tesztek?

 • Gyulladás
  A gyulladásos citokinek aktívan elnyomják mind a TSH-t, mind a T4 és T3 hormonokat. Ezt egyaránt okozhatja akut és krónikus betegség, fertőzés, dohányzás, sőt, akár maga az autoimmun pajzsmirigybetegség is.
 • Stressz
  A kortizol elnyomja a TSH felszabadulását az agyalapi mirigyből. (A szteroid gyógyszerek, mint például a prednizolon ugyanezt teszi).
 • Depresszió
 • Inzulinrezisztencia
  Az inzulin aktiválja a D2-dejodinázt és emeli a T3-at az agyalapi mirigyben – de mindenhol máshol csökkenti a T3-at.
 • Diszbiózis
  Ez tulajdonképpen a bélbaktériumok egyensúlyhiánya.
 • Éveken át szedett standard pajzsmirigy gyógyszer (tiroxin vagy T4)
  mivel több belőlük reverz T3-á alakul át.
 • Vashiány
 • Fehérjehiány
 • Alacsony kalóriatartalmú diéta
  Ezért van lassú anyagcseréje a fogyókúrázóknak
 • Környezeti mérgek
 • Hormonális fogamzásgátló és a hormonpótló terápiák egyéb formái
 • Előrehaladott életkor

(FONTOS! Természetesen nem minden ilyen helyzetben van szükség azonnal T3-kiegészítésre. Bizonyos esetekben a szervezet szándékosan kikapcsolja a T3-at, hogy csökkentse az anyagcsere-aktivitást és megvédje a sejtet a gyulladástól.)

Mindezek ellenére a TSH szintjét egyáltalán nem felesleges mérni, hiszen ha emelkedett, akkor valószínűsíthető a pajzsmirigybetegség. A normális TSH azonban nem jelenti azt, hogy a pajzsmirigy betegség kizárható. Más szavakkal:

Ha a TSH magas, a pajzsmirigy alulműködik. Amikor a TSH normális, akkor egyszerűen nem tudjuk, hogy van-e probléma.

De akkor hogyan diagnosztizálhatóak a pajzsmirigy betegségek? 

A legtöbb pajzsmirigy betegséget a háttérben csendesen meghúzódó autoimmun probléma áll. A pajzsmirigy működés vizsgálatának ezért mindenképpen ki kell terjednie a pajzsmirigy autoimmunitásra vonatkozó tesztekre. Ilyenkor az úgynevezett pajzsmirigy antitestek szintjét vizsgáljuk. A pajzsmirigy-antitestek szintje korrelál a tünetekkel – a TSH szintjétől függetlenül.

A legfontosabb pajzsmirigy vizsgálatok, amelyekre szükség lehet

Ha úgy gondolod, hogy pajzsmirigy problémád van, első lépésnek tökéletesen megteszi a pajzsmirigy hormonszint vérvizsgálattal történő ellenőrzése. A legtöbb orvos először a TSH-szintet fogja megnézni. Mindössze azt szükséges tudatosítani, hogy a TSH mérése önmagában nem elegendő ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a pajzsmirigy állapotáról. Ha ez a vizsgálat negatív, de a tünetek fennállnak, mindenképpen érdemes tovább kutakodni. 

Szabad T4

A T4 az a hormon, amely a legnagyobb mennyiségben termelődik, ugyanakkor a T4 95%-a fehérjéhez kötődik, így meg kell mérni a szabad mennyiséget, hogy tudjuk, mennyi az, amit a szervezet valóban felhasználhat. A T4 átalakítható T3-á is, amely erősebb és jobban hasznosítható lesz a szervezet számára.

Teljes T4

Ez azt méri, hogy mi az, ami a szervezetben fehérjékhez kötődik és mi az, ami nem. Ez a vizsgálat fontos, a szabad T4 vizsgálatot kiegészítő információkat nyújt, így segít kialakítani egy átfogóbb képet a pajzsmirigy egészségéről.

Szabad T3

A T3 a pajzsmirigy által termelt legfontosabb hormon; segít szabályozni a testhőmérsékletet, az agyműködést, a szív egészségét és az energiaszintet. Erősebbnek tekinthető, mint a T4, és a túl magas vagy túl alacsony szabad T3-szint a pajzsmirigy túl- vagy alulműködés klasszikus tüneteit okozhatja.

Reverz T3

Ez gyakorlatilag a T3 ellentéte. Ha magas a kortizol szintünk, a pajzsmirigyünk a T4-et T3 helyett reverz T3-á alakítja át. A reverz T3 elfoglalja a receptort, és nem engedi a T3-nak, hogy megköthesse. Ha a reverz T3 magas, annak hátterében könnyen lehet gyulladás, alvásproblémák, túl magas kortizol szint, vagy túl sok szénhidrátot fogyasztása.

Anti-TPO antitestek

A TPO, ami a thyreoid-peroxidáz rövidítése, egy pajzsmirigy enzim, amely fontos szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok termelésében. Ha valakinél TPO-antitestek vannak jelen, az a pajzsmirigy autoimmun betegségére utalhat, mint például a Hashimoto-kór vagy a Graves-kór.

Anti-tireoglobulin

A tireoglobulin a pajzsmirigyben termelődő fehérje. A tireoglobulin antitestek emelkedett szintje Hashimoto-kórra utalhat, különösen, ha anti-TPO antitestek is vannak.

Miért fontos a pajzsmirigy hormon szintje

Ezeknek a pajzsmirigy vizsgálatnak az elvégzése csak az első lépés – a következő, hogy pontosan értelmezzük azokat. Nagyon fontos, hogy a pajzsmirigy-alulműködés korai jeleit és tüneteit időben felismerjük, hiszen azok kezeletlenül menstruációs zavarokhoz, meddőséghez, de akár szívbetegségekhez vagy stroke-hoz is vezethetnek.

Mit tegyünk, ha a pajzsmirigy rosszul funkcionál?

A pajzsmirigy túlműködés jóval ritkábban fordul elő, és általában gyógyszerrel kezelik. Bár az életmódbeli változtatások ebben az esetben is hasznosak lehetnek, önmagukban sokszor bizonyulnak kevésnek. Itt ismét fontos hangsúlyoznunk, hogy bár a pajzsmirigy betegségek tünetei gyakran nem tűnnek többnek bosszantó kellemetlenségnél, ha nem vesszük őket igazán komolyan, az súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, például szív- és szemproblémákhoz, valamint törékeny csontokhoz.

A pajzsmirigy-alulműködés esetében azonban a dolgok sokkal árnyaltabbak.

Az igazság az, hogy sok pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő és gyógyszeres kezelés alatt álló embernek egyáltalán nincs is pajzsmirigy problémája. Gyakran a HPA-tengely diszfunkciója vagy más mögöttes egészségügyi probléma befolyásolja közvetve a pajzsmirigyet. A pajzsmirigy-alulműködés gyakran üzenet a testünktől: gyorsabban használod fel a tartalékaidat, mint amilyen tempóban azok épülnek.

A pajzsmirigy alulműködés mögött a következő gyökér okok húzódhatnak:

 • autoimmun betegség, például cöliákia
 • bélbaktériumok egyensúlyhiánya
 • vas, tirozin, cink, szelén, B1, B3, B6, C-vitamin vagy D-vitamin hiánya
 • nehézfém- vagy sugárterhelés
 • túledzés
 • nagyon rövid étkezési időablakok

A jó hír az, hogy ha ezeket a problémákat kezeljük, akkor a pajzsmirigy is rendbe fog jönni. A pajzsmirigy alulműködést tehát tekinthetjük úgy, mint egy lehetőséget arra, hogy más, a szervezetben éppen zajló dologgal is foglalkozzunk.

Általában az első lépés egy pajzsmirigy barát étrend bevezetése. A pajzsmirigyet támogató élelmiszerek listáján szerepel a brazil dió, az osztriga, a sötét leveles zöldek és a dulse pehely. Mindig az alap diétával kezdjünk, ami glutén- és tejmentes életmódot jelent, ezek kiiktatásával párhuzamosan pedig a bél mikrobiom korrekciójának is meg kell történnie.  A koffeint és az alkoholt is érdemes nagyon körültekintően fogyasztani.

Ezen túlmenően a sejtben lévő T3 fokozásának legjobb módja a sejtes D1 dejodinázt elnyomó gyulladás kezelése.

Azok számára pedig, akiknek pajzsmirigyhormon-kiegészítésre van szükségük, a lassan felszabaduló T3 vagy a T4/T3 kombináció előnyösebb, mint a T4 önmagában.

Könnyen lehet, hogy évek óta szeded a pajzsmirigy gyógyszereket: a jó hír az, hogy némi körültekintéssel, és odafigyeléssel, egy nyitott szakemberrel és a megfelelő életmódbeli változásokkal csodát tehetsz a testeddel. Végső soron a pajzsmirigy nem más, mint egy szivacs, amely a testben lévő összes toxikus anyagot megköti, és különböző zavarokkal reagál ezek jelenlétére. A szerv által okozott tünetek pedig fontos és erőteljes üzenetek neked: itt az ideje odafigyelni önmagadra!  

Ha szeretnél sokkal többet megtudni a pajzsmirigy alulműködésről, akkor szeretettel ajánljuk a Pajzsmirigy Gyógyítása Természetesen e-book csomagunkat. Az e-book célja, hogy megértsd a pajzsmirigyed működését, valamint, hogy hogyan alakultak ki a tüneteid, problémáid, mik állhatnak a háttérben, és mik azok az egyszerű és alapvető dolgok, amiket megtehetsz magadért, hogy javíts az állapotodon, a tüneteken. Ahelyett, hogy elfedjük a problémákat, és reménykedünk, hogy maguktól, vagy másoktól ezek megoldódnak, összpontosítsunk az okokra és így teremtsünk egyensúlyt. Segítek, hogy megértsd miért vannak a fenti tüneteid, problémáid, és megmutatom mit tehetsz ellene. 

Már nemcsak passzív kapcsolatod lesz a testeddel, elindulsz egy úton, melynek végén ura leszel a tüneteidnek, a táplálkozásodnak, és az egészségednek.

Image 1 for category Pajzsmirigy

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!