Pajzsmirigy göbök

Pajzsmirigy göbök - Funkcionális Orvoslás Nőknek

Tartalomjegyzék

A pajzsmirigyszövet furcsa egy szövet. Finom és zsíros, gazdag vérellátású, sőt mi több, a környezetre igen érzékeny szövet ez.

Még furcsább a mirigy szövettana vagy mikroszerkezete. Apró buborékokból vagy zsákokból (tüszőkből) áll, amelyekben a jódátvitel és a hormontermelés oxidatív reakciói zajlanak. A környező szöveteket csak egyetlen sejtréteg védi ezektől. Képzeljünk el egy halom, veszélyes vegyi anyagokkal teli buborékot, és máris megérthetjük ennek a mirigynek az bizonytalanságát. Ha a szövetek károsodnak, a szervezet javítással és növekedéssel és időnként túlburjánzással lép fel, ami pajzsmirigy göbök és golyva kialakulásához vezethet.

A pajzsmirigy göb kialakulása

Világszerte a legtöbb göb a jódhiány miatt alakul ki. De még azokon a területeken is előfordulhatnak pajzsmirigy göbök, ahol bőséges a jódellátottság a szervezetben. A göbök kialakulása dohányzással, fertőzésekkel, környezeti mérgekkel, sugárzással, gluténnel és nyaki traumákkal is összefüggésbe hozhatók. 

Ma már egy ultrahangvizsgálattal az emberek akár 67 százalékánál kimutathatóak a pajzsmirigy göbök, a nőknél és az időseknél nagyobb az előfordulási arány. A legtöbb szelén pajzsmirigy göb jóindulatú, de esetenként hormont termelnek (meleg göbök), és – ami még gyakoribb – Hashimoto kórral hozhatók összefüggésbe.

A pajzsmirigy göb és az autoimmunitás

Az autoimmun pajzsmirigybetegség rendkívül gyakori, a nők 25 százalékát érinti.  Ez a leggyakoribb autoimmun betegség, és más autoimmun betegségek előhírnöke lehet. A családban előforduló pajzsmirigybetegség gyakran az első jele annak, hogy valaki genetikailag hajlamos lehet az autoimmunitásra. 

Az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet, amikor sérült szövetet érzékel. Károsító tényezők a fertőzések, a higany, a PCB-k és a glutén. Szerencsére, ha e tényezők közül néhányat – például a glutént és a higanyt – kiiktatunk az életünkből, akkor van esély rá, hogy a pajzsmirigy autoimmunitása visszahúzódik.

Fontos azonban tudni, hogy nem minden pajzsmirigy göb társul autoimmunitással. Néhány “csak úgy” ott van. Sok orvos tekint erre a kérdésre úgy, hogy ha a göbök nem rosszindulatúak és nem befolyásolják a hormonszintet sem, akkor nincs velük teendő. 

Viszont igenis, a pajzsmirigy göbök számítanak, mert a szöveti integritás elvesztésének korai figyelmeztető jelei.  Igaz, a pajzsmirigy sérülékenyebb, mint bármely más szövet a szervezetben, de optimális egészség esetén még a pajzsmirigynek is rendelkeznie kell azzal a szöveti integritással, amelyre szüksége van ahhoz, hogy megfelelően elvégezze a munkáját.

Pajzsmirigy probléma – Funkcionális Orvoslás Nőknek

Ha a pajzsmirigyünk küzd – más szövetek is küzdenek. A kiegészítő jód, a szelén és a pajzsmirigyhormon mind segíthet valamilyen mértékben, de nem oldja meg a szöveti integritással és / vagy az autoimmunitással kapcsolatos alapvető problémát. Ez egy teljes testre kiterjedő projekt és kérdéskör. 

Nincsenek pajzsmirigy göb -tüneteim – mégis aggódnom kellene?

A modern pajzsmirigy-járvány a világunkban tapasztalható mélyebb problémák tünete., amelyekkel Ezekkel véleményem szerint mindannyiunknak tisztában kell lennünk, hogy megvédjük egészségünket és gyermekeink egészségét. 

Tekintettel a pajzsmirigyproblémák egyre növekvő arányára, a pajzsmirigy működésének a nők egészségében betöltött jelentős szerepére, valamint arra, hogy a pajzsmirigyproblémák évekkel azelőtt is kialakulhatnak, hogy fizikai jeleket észlelnénk, mindannyiunknak legalább a pajzsmirigyünk egészségével tisztában kell lennünk – hogyan védhetjük meg azt, és hogyan ismerhetjük fel a problémákat idejekorán.

A pajzsmirigy problémák működése

A műszerek előtti időkben a szénbányászok egy kanárit vittek magukkal kalitkában a bánya mélyébe. A kanári érzékenyebb az oxigénhiányra mint az ember, így metán vagy szénmonoxid gáz felgyülemlés esetén a kanári korai figyelmeztető rendszerként működött. 

Már viszonylag kis szénmonoxid koncentrációnál sem kap levegőt. Ilyenkor abbahagyja a folyamatos csivitelést, éneklést. Ha elhallgatott a kanári, a bányászok tudták, hogy el kell hagyni a járatokat. 

A pajzsmirigy problémákkal küzdő nők ugyanilyen kanárik – azok, akik a legérzékenyebbek a fentebb felsorolt okokra, amelyek nemcsak a pajzsmirigyünk egészségét befolyásolhatják, hanem nőként a kollektív egészségünket is. Ezeket a problémákat látjuk más autoimmun betegségek, a PCOS, a meddőség, az endometriózis és a korai pubertás eseteiben is. 

Ezek a kanárik olyan veszélyekre figyelmeztetnek bennünket, amelyek jóval nagyobb figyelmet érdemelnének tőled is, még akkor is, ha azon szerencsés hét ember közé tartozol, akinek nincs pajzsmirigy betegsége.

Tudj meg többet a pajzsmirigy alulműködésről

Ha szeretnél sokkal többet megtudni a pajzsmirigy alulműködésről, akkor szeretettel ajánljuk a Pajzsmirigy Gyógyítása Természetesen e-book csomagunkat. Az e-book célja, hogy megértsd a pajzsmirigyed működését, valamint, hogy hogyan alakultak ki a tüneteid, problémáid, mik állhatnak a háttérben, és mik azok az egyszerű és alapvető dolgok, amiket megtehetsz magadért, hogy javíts az állapotodon, a tüneteken. 

Ahelyett, hogy elfedjük a problémákat, és reménykedünk, hogy maguktól, vagy másoktól ezek megoldódnak, összpontosítsunk az okokra és így teremtsünk egyensúlyt. Segítek, hogy megértsd miért vannak a fenti tüneteid, problémáid, és megmutatom mit tehetsz ellene. 

Már nemcsak passzív kapcsolatod lesz a testeddel, elindulsz egy úton, melynek végén ura leszel a tüneteidnek, a táplálkozásodnak és az egészségednek.

Image 1 for category Pajzsmirigy

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!