Hajhullás okai nőknél – 11+1 ok, amire talán még nem gondoltál

A női hajhullás 11+1 oka – Funkcionális orvoslás

Tartalomjegyzék

A hajhullás problémája rengeteg nőt érint az élete során – legtöbbüket jellemzően elég érzékenyen. Fokozott hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta 50-100 darabnál több hajszálat veszítesz el (igen, furán hangozhat, de ha nehezen jutsz döntésre, érdemes legalább nagyjából  megszámolni – megdöbbentően nagynak tűnő hajcsomók sem közelítik meg ugyanis ezt a számot).

Érdemes figyelni a puszta mennyiségen túl persze a mintázat változását is: ha a szokásosnál jóval több hajat veszel észre a lefolyóban vagy a fésűben, esetleg a párnádon ébredés után, illetve ha látványosan csökken a hajad tömege, valószínűleg a hajhullás valamely formájával nézel szembe. Az okok rendkívül szerteágazóak lehetnek, a kezeléshez viszont nagyon fontos, hogy meg tudjuk határozni, mi áll a háttérben – lássuk tehát, milyen okok vezethetnek nőknél hajhulláshoz. 

Melyek tehát a hormonális hajhullás leggyakoribb okai?

 • Stressz/betegség
 • Női mintázatú hajhullás
  • Policisztás petefészek szindróma
  • Hyperandrogenizmus +/- inzulinrezisztencia 
  • Perimenopauza
 • Szülés után (telogen effluvium)
 • Pajzsmirigy-probléma (hypo/hyperthyreosis)
 • Vashiány +/- vérszegénység (pl. gyakori vagy erős menstruáció, méh
  mióma, endometriózis, terhesség/szülés miatt).
 • Kalóriakorlátozás (böjt, tisztítókúra, alultápláltság, szénhidrát szegény diéta, anorexia nervosa)

Vizsgáljuk meg ezeket – és nézzük meg, hogy mit tehetsz!

A hajhullás okai nőknél

1. A hajhullás lelki okai – telogen effluvium

Ettől biztosan kihullik a hajam – mondjuk akkor, amikor valami elképesztő megterheléssel szembesülünk, és a népi bölcsességnek ebben az esetben nagyon magas a valóságtartalma. Az extrém lelki (pl. haláleset, válás, trauma) vagy fizikai (pl. szülés, baleset, műtét, hirtelen nagy mértékű súlyvesztés, súlyos korlátozó diéta) megterheléseket követően 2-3 hónappal rengetegen szembesülnek a hajvesztés stresszhez kapcsolódó formájával, a telogén effluviummal.

Hogy ezt az állapotot megértsd, tisztában kell lenned a haj életciklusával, amely során az anagén (növekedési), katagén (stagnálás) és telogén (leválás a fejbőrről) szakaszok váltják egymást. Mivel átlagosan egy ember 100.000 hajszálat birtokol, és ezek 1-2 százaléka mindig a telogén fázisban van ezért napont 50-100 hajszálat (hajmosáskor, vagy hajfomázáskor akár picit többet is) teljesen normális körülmények között is elveszítünk. Amikor azonban óriási megterhelések érnek bennünket, a testünk vészműködésbe kapcsol, és ennek a vészműködésnek abszolút nem része a hajkorona maximalizálása, így egyszerre a szokásosnál jóval több hajszál lép a telogén fázisba. Ennek a szakasznak a hossza nagyjából 2-3 hónap – ezért van az, hogy az adott eseményhez képest hónapokkal később indul meg a gyakran nagyon nagy mértékű hajhullás. 30 és 60 év közötti nőknél a leggyakoribb. Jellemzően 3-6 hónap alatt magától is rendeződik, amennyiben a kiváltó ok megszűnt. 

Megoldás

 1. Amíg a stresszes állapot meg nem szűnik próbáld támogatni a tested, amennyire csak lehetőséged van, pl. támogasd a szervezeted ellenálló képességét jó alvással (amennyire ez a stresszes időszak alatt lehetséges), egészséges táplálkozással, valamint a stresszre adott válaszreakciót támogató tápanyagokkal és adaptogénekkel. Tedd meg, amit csak tudsz, hogy visszaszorítsd a stresszorokat az életében – van valami pl, amit le tudsz venni a to-do listádról? Kicsit át tudod rendezni a prioritásokat? Van esetleg valaki, aki segíthet Neked a feladataidban? 
 2. Támogasd a mellékvesék működését napi meditációs gyakorlattal is – még ha csak napi 5 percről van is szó -, mély légző gyakorlatokkal, amelyek segítenek a paraszimpatikus idegrendszert aktiválni, és idővel nagy változást eredményeznek, valamint esetleg további tápanyagokkal és gyógynövényekkel is támogathatod a mellékvesék működését.
 3. Ha beteg voltál vagy komoly stressznek voltál kitéve, fontos, hogy hagyj magadnak időt a regenerálódásra, a helyreállításra és a feltöltődésre. Különösen fontos, hogy próbálj meg extra pihenést beiktatni, pótold az esetleges tápanyagveszteséget – győződj meg róla, hogy eszel-e megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, szénhidrátot és egészséges zsírokat, mivel ezek fontosak az egészséges hajnövekedéshez is. Azt is javaslom, hogy szedj multivitamint, vagy még jobb, ha terhesvitamint (nutribalance-nál az nbfon kóddal kaphatsz kedvezményt) szedsz.
Hormonális hajhullás

2. Hormonális hajhullás

A tesztoszteron számos funkcióért felelős a szervezetben, a nemi vágy szabályozásától kezdve a csontok és az izomszövetek egészségének és erejének megőrzéséig. A szervezeted a tesztoszteront számos más hormon előanyagaként használja. Az egyik ilyen hormon a DHT.

A DHT úgy hat a hajszálaidra, hogy elsorvasztja a hajhagymákat, ennek következtében a hajszálak nem nőnek tovább a normális módon, és végül kihullanak. Ezt a hajhullást androgén alopeciának vagy női mintázatú hajhullásnak (FPHL) nevezik. Összességében ez a hajhullás legsúlyosabb formája. Mivel az androgén alopecia elsorvasztja a hajhagymákat, az elvesztett haj gyakran végleg eltűnik.

Nőknél a hormonális hajhullás a férfiaktól eltérő eredményeket produkál. A férfiaknál megszokottabb a hajvonal visszahúzódás, nőknél ehelyett általában az egész fejbőr érintett, és diffúz hajvesztés jelentkezik. Egyszerűbben fogalmazva, valószínűleg nem húzódik visszább a hajvonal, ha hajlamos vagy a női mintázatú hajhullásra, de a haj tömege észrevehetően csökken. Szerencsére időben elkezdve az androgén alopecia is kezelhető. 

Megoldás

 1. A lokális minoxidilt használják az androgén alopecia kezelésére nőknél, azonban a hatóanyagok korlátozott hatékonysággal rendelkeznek és káros hatásokkal járnak, és a kezelés abbahagyásával minden nyereség elvész. A spironolaktont, egy vérnyomáscsökkentő gyógyszert, általában
  azért használják, mert lassítja az androgének termelését. Egy 2015 tanulmány megállapította, hogy a női hajhullásban szenvedő résztvevők majdnem 75%-a a spironolakton szedése után javulást észlelt a hajhullásban. Ez azonban egy off-label alkalmazás, és van néhány mellékhatása a fáradtságtól kezdve a szabálytalan menstruáción, a mell érzékenységén, az alacsony libidón és a depresszión át, a gyomor-bélrendszeri vérzésig és még körülbelül 10 másikig. Általában körülbelül 6 hónapig tart, mire jelentős hatás jelentkezik, tehát egy ideig szedni kell.
 2. Megfontolandó alternatívák: Cink és a zöld tea kivonatról is kis vizsgálatokban kimutatták, hogy csökkenti az 5-alfa-reduktáz mennyiségét. A melatonin helyi spray formájában öt kisebb vizsgálat áttekintése alapján hatékony lehet a helyi oxidatív stressz és androgének csökkentésében, és csökkenti a hajhullást nem csak a hormonális hajhullás esetében, hanem esetleg más okok miatt is – és biztonságossága miatt – érdemes kipróbálni. A reishi gomba (Ganoderma lucidum) gátolja az 5-alfa-reduktázt. A reishi számos más egészségügyi előnnyel is rendelkezik, beleértve az immunerősítést és a HPA (mellékvese) tengely stabilizálását.

3. PCOS

A PCOS egy olyan állapot, amely 8 nőből 1-et érint. Jellegzetes hormonális probléma a megemelkedett tesztoszteron, ami viszont a PCOS-ban szenvedő nők mintegy 20%-ánál androgén allopéciát okoz. A PCOS-val összefüggő hajhullás nyilvánvaló okok miatt a legtöbb nő számára riasztó. De mi okozza a PCOS-ban az emelkedett tesztoszteron szintet?

Az inzulinrezisztencia a bűnös az ebben az állapotban lévő nők jelentős részénél. Furcsa módon azonban a PCOS-ban szenvedő nőknél az inzulinrezisztencia nem mindig látszik a laboreredményeken. Hogy miért? Mert ebben az esetben az inzulinrezisztencia olyan szinteken okozhat problémát, amelyek a laboreredmények alapján még a normál tartományba esnek – így előfordulhat, hogy orvosod nem is tudja igazolni. Mit tehetsz?

Megoldás

 • Sok nőnél drámai javulás érhető el a PCOS-ban – sőt, akár a tünetek vissza is fodíthatóak/megszűntethetőek. Nagy sikert tapasztalunk a PCOS Programban megosztott alapprotokollal, amely kiváló kiindulópont. A PCOS potenciálisan súlyos egészségügyi következményekkel járhat, ha nem kezelik megfelelően, ezért fontos, hogy keress egy megbízható orvost, aki segít neked elindulni! Ezenkívül fontos tudni, hogy a hajhullás gyakran az egyik utolsó terület, ahol javulást észlelünk – hónapokig is eltarthat, amíg a hormonok újra egyensúlyba kerülnek, a hajhullás megáll, és a hajnövekedés újra megindul. Légy tehát türelmes, amennyire csak tudsz, az eredmények általában 3-6 hónap múlva észrevehetőek.

PCOS Program

4. Inzulinrezisztencia

Ez a hormonális probléma akár önmagában, akár PCOS-val együtt hajhulláshoz vezethet. A vércukorszint egyensúlyának helyreállítása és a gyulladás csökkentése a kulcsa az inzulinrezisztencia visszafordításának – ami a legtöbb nőnél abszolút megvalósítható mediterrán jellegű étrenddel, néha rövid ideig tartó időszakos böjtöléssel, és szükség esetén támogató táplálékkiegészítőkkel. Ez nemcsak a hajhullás visszafordítása szempontjából fontos, hanem a hosszú távú egészség szempontjából is, a jólét szinte minden területén. Az inzulinrezisztencia kezeletlenül 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, és pusztítást végezhet az szervezetedben. 

Szülés utáni hajhullás

5. Szülés utáni hajhullás 

Sok újdonsült anya tapasztal néhány hónappal a szülés után hajhullást. Ez nemcsak, hogy normális, az Amerikai Bőrgyógyász Szövetség állásfoglalása szerint nem is nevezhető valódi hajhullásnak. A jelenség oka a hirtelen csökkenő ösztrogénszint. A tüszők itt is nyugalmi fázisba kerülnek. Ugyanez a fajta hajhullás előfordulhat betegség, trauma vagy műtét után is, ahogy a telogén effluviumnál említettük fentebb. A jó hír az, hogy nem kell semmit sem tenni ellene. A legtöbb nőnél a haj sűrűsége a gyermek első születésnapjára visszaáll a szülést megelőző állapotba, sőt, sok nő ettől jóval korábban visszanyeri eredeti hajkoronáját.

Megoldás

 • Adj neki egy kis időt, folytasd a szülés előtti vitaminok szedését, és igyál minden nap egy adag csalánteát, hogy ásványi anyagokkal lásd el és támogasd a mellékveséidet. A pajzsmirigy problémák is szuper gyakoriak, akár egy évvel a szülés után is, ezért ha pajzsmiriggyel kapcsolatos tüneteid vannak, csináltass egy teljes pajzsmirigy panelt.

6. Progeszteron hiány és hajhullás

A progeszteron hiánya számos egészségügyi problémához vezethet, és hozzájárulhat a hajhullás kialakulásához is. A progeszteron az 5-alfa-reduktáz nevű enzim termelődésének természetes gátlója. Ez egy olyan enzim, amely a tesztoszteront DHT-vá alakítja. A DHT pedig – ahogyan fentebb is említettük – a hajhulláshoz vezető egyik legfontosabb ok mind a férfiak, mind a nők esetében. Progeszteron hiány esetén a tehát a DHT nagyobb mennyiségben termelődik – potenciálisan hajhullást triggerelve ezzel. 

Megoldás

7. Változókori hajhullás

A perimenopauzában nagyon gyakori a női hajhullás vagy a haj elvékonyodása, ami a nők körülbelül 6%-át érinti. Ahogyan a nők szervezetében csökkenni kezdenek a hormonszintek, ezzel párhuzamosan azonban nő a tesztoszteronra (DHT-ra) való érzékenység, ami hajhulláshoz vezethet. Ez a folyamat a hajvonalat is érintheti a haj sűrűsége mellett, a jó hír azonban az, hogy a legtöbb nőkben előforduló hajhulláshoz hasonlóan ez is jól kezelhető. 

Az ösztrogén segít megőrizni a szőrtüszők egészségét; ennek csökkenésével a szőrtüszők összezsugorodhatnak, és ennek következtében kihullhat a haj.

A gyakoriság nem teszi kevésbé zavaróvá, de fontos tudni, hogy egyes nőknél ez az oka, és vagy elfogadjuk, vagy tehetünk ellene valamit – ami általában a hormonokra való odafigyelés valamilyen formáját jelenti. Azt is nagyon fontos megjegyezni, hogy ha hajhullást és esetleg a perimenopauza egyéb tüneteit tapasztalod, de még nem vagy 42 éves, ez a korai menopauza jele lehet – ebben az esetben nagyon fontos, hogy konzultálj egy orvossal, aki megfelelő vizsgálatot tud végezni, hogy segítsen helyreállítani a petefészek működését, vagy ha szükséges, segítsen egy olyan terv kidolgozásában, amely védi a csontokat, a szívet és az agyat.

Megoldás

 1. Kövesd a fenti ajánlásokat az androgén allopéciára vonatkozóan.
 2. Mivel a perimenopauza gyakran érzelmileg is stresszes időszak, amikor átvészeljük ezt az új életszakaszt, és alvásproblémákkal is járhat, fontold meg egy holisztikus terv kidolgozását az egészséges alvás helyreállítására, valamint a stressztűrő képességet támogató adaptogének alkalmazását.
Pajzsmirigy problémák és a hajhullás

8. Pajzsmirigy problémák és a hajhullás

Mind az alul-, mind a túlműködő pajzsmirigy okozhat hajhullást, illetve elvékonyodó, töredező hajszálakat is. Ennek az az oka, hogy a pajzsmirigy kulcsszereplő a hajhagymák egészségének fenntartásában, és az új hajszálak növesztésében egyaránt.

Mind a Hashimoto-kór, mind a Grave-kór közismert oka a hajhullásnak, különösen az alopecia areata nevű formájának. Valójában a hajhullás e formájának új eseteinek közel 25%-a pajzsmirigy-ellenes antitestek és pajzsmirigy-alulműködés jelenlétéhez kapcsolódik. Megjegyzendő, hogy a cink nem csak a pajzsmirigy egészséges működéséhez fontos, hanem az egészséges pajzsmirigyműködés a cink felszívódásához is szükséges. Egy vizsgálatban a cink pajzsmirigy-gyógyszerekkel együtt történő pótlása a hajhullás utáni hajnövekedéshez vezetett.

Megoldás

Pajzsmirigy gyógyítása természetesen

9. Endometriózis és hajhullás 

Egyes kutatások kapcsolatot fedeztek fel az endometriózis és az alopecia areata (AA) nevű autoimmun, hajvesztéssel járó betegség között. Bár további vizsgálatokra van szükség az eredmények szélesebb körű validálásához, de egy több mint 35 000 endometriózisos beteg bevonásával végzett vizsgálat az alopecia areata fokozott kockázatára utal ebben a betegcsoportban. Ezt az endometriózis által kialakított krónikus gyulladás, de akár a mindkét betegséget potenciálisan triggerelő hormonális környezet is indokolhatja. 

10. A Mirena spirál

Bár a Mirena és a hajhullás közötti kapcsolatra vonatkozó kutatások hiánya miatt a statisztikák még mindig korlátozottak, ez egy ismert mellékhatás. Más hormonkezelések, például az endometriózis, a mióma esetében, a csak progesztin tartalmú fogamzásgátlók és az endometriózis kezelésére használt GnRH-analógok, valamint egyes kemoterápiás protokollok részeként alkalmazott gyógyszerek szintén hajhullást okozhatnak. Ez eleinte nem biztos, hogy nyilvánvaló, így előfordulhat, hogy a hónapokkal később kezdődő hajhullást nem hozod összefüggésbe egy olyan gyógyszerrel, amelyet jelenleg szedsz, vagy amit a közelmúltban rövid ideig szedtél. De ha a hajhullás néhány hónapon belül kezdődik, miután ilyen vagy más gyógyszereket szedtél, akkor ez lehet az oka, és általában a gyógyszer szedésének abbahagyása megállítja a hajhullást, és a növekedés újraindul. Természetesen, mielőtt bármilyen gyógyszert abbahagynál, egyeztess orvosoddal.

Hiányállapotok

11. Hiányállapotok

A hajhullás kialakulásához leggyakrabban a cinkhiány, az A-vitamin, a vas, D-vitamin és a jód hiánya kötődik, valamint a fehérje hiány, az alacsony esszenciális zsírsav bevitel, nyomelemek és egyéb mikrotápanyagok hiánya is hozzájárul a hajhulláshoz. Ha hirtelen sokkal több hajszálat veszítesz el, mint korábban, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnod, hogy ezek mindegyikéből elegendőhöz jut-e a szervezeted. Ételintoleranciák, különböző gyulladásos bélbetegségek esetén könnyebben alakulnak ki hiányállapotok és felszívódási zavarok, így ha ezek valamelyikével küzdesz, ez lehet az első lépés a kivizsgálásban!

Alacsony vas

Hogyan lehet az alacsony vasszint hormonális probléma? Az erős menstruáció, a mióma okozta vérzés stb. mind-mind okozhatják a vasraktáraid alacsony szintjét, és ez hajhulláshoz vezethet. Egy tanulmányban a hajhullásban érintett nők több, mint 80%-ánál 70 µg/L alatti ferritin szintet találtak.

Megoldás

Ellenőriztesd a ferritin szintet – ez a legjobb módja az alacsony vasszint kimutatásának; győződj meg róla, hogy elegendő vashoz jutsz az étrendedből, és szükség esetén szedj 30-60 mg vasat + 500 mg C-vitamint a felszívódás elősegítésére, minden másnap 3-6 hónapig, majd ellenőrizzétek újra a kezelőorvossal a szinteket. A cél a 70 µg/l-es vagy kissé e feletti ferritinszint. Szedj jó minőségű multivitamint is.

+1. Ne hagyjuk ki az egyéb orvosi – és nem orvosi okokat sem

A hajhullás leggyakoribb nem orvosi oka valójában a mindennapi hajápolás, vagy annak hiánya. Egyes hajfestékek és egyéb termékek, sőt bizonyos frizurák is hajkárosodást és hajhullást okozhatnak. A hajhullás olyan hajviseletek következtében alakulhat ki, amelyek a hajgyökereket húzzák, beleértve a szoros lófarkat és kontyokat. Ha a hajhagymák károsodnak, ez akár tartós hajhulláshoz is vezethet. Légy tehát kíméletes a hajadhoz.

A hajhullás egyik leggyakoribb orvosi oka, amit figyelembe kell venni, az autoimmun betegség. Az alopecia hajhullást jelent; az alopecia areata és az alopecia universalis olyan autoimmun betegségek, amelyekben a hajhullás a fő tünet. Becslések szerint körülbelül 6,8 millió amerikai érintett; az autoimmun pajzsmirigybetegségeknél is gyakoribb. Az autoimmun alopeciával járó hajhullás a szemöldök és a szempillák elvesztésével, az alopecia universalisban pedig a testszőrzet teljes elvesztésével is járhat.

A genetika is nagy szerepet játszik. Kiábrándító, hogy ha a családodban a nőknél nagyrészt hajritkulás tapasztalható, vagy – akár hiszed, akár nem – a családodban a férfiaknál korai kopaszodás, akkor ez szerepet játszhat a saját hajvastagságod – vagy az idő múlásával bekövetkező ritkulás és hajhullás – meghatározásában. Ha a genetika játssza a legjelentősebb szerepet, a természetes megközelítés segíthet, de hormonális kezelésre is szükség lehet.

A hajhullás kezelése 

Természetesen, ha hirtelen fokozott hajhullással találod szemben magad, minden esetben érdemes felvenned a kapcsolatot bőrgyógyászoddal. Fontos, hogy amennyiben szükséges beavatkozni, az oknak leginkább megfelelő kezelést kaphasd. 

A nőknél jelentkező hajhullás kezelése esetén tehát a legfontosabb és legelső lépés mindig a hajhullás okainak vizsgálata. Ezt követően sor kerülhet:

 • Lokális szerek használatára: szérumok, krémek, samponok segíthetnek a haj sűrűségének visszaállításában és a további hajvesztés megelőzésében
 • A hiányállapotok orvoslására: rengeteg különböző étrendkiegészítő kapható, amelyek kifejezetten a hajhagymák egészségének helyreállítását támogatják, illetve olyan vitaminokat tartalmaznak, amelyek hiánya leggyakrabban áll a hajvesztés mögött. 
 • Életmódbeli változtatásokra: ha a túlzásba vitt testmozgás vagy a túl alacsony kalóriabevitel áll a háttérben, érdemes az étrended és az edzési rutinod változtatásán is elgondolkozni. 
 • ÉS természetesen a háttérben meghúzódó potenciális  hormonális problémák kezelésére
Image 1 for category BőrápolásImage 1 for category PCOS

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!