A PCOS diéta: Miért fontosak az élelmiszerek és hogyan használd őket?

A PCOS diéta: Miért fontosak az élelmiszerek és hogyan használd őket? – Funkcionális orvoslás

Tartalomjegyzék

A PCOS és a táplálkozás közötti kapcsolat teljesen egyértelmű, mégis meglehetősen alulértékelt perspektíva, napjainkban is. Az “egyszerűen csak fogyjon végre le” pedig még mindig túlságosan gyakori tanács a rendelőkben. 

A legtöbb PCOS-ben szenvedő nő, aki küzd a testsúlyával, már kipróbált számtalan diétát – gyakran szélsőségesen korlátozó diétákat is, amelyek a gigantikus erőfeszítések ellenére is csak kedvezőtlen változásokkal járnak. Emiatt sokan úgy érzik, hogy a fogyás „sikertelensége” az akaraterejük hiányának következménye, egyfajta jellemhiba. Holott valójában a makacs túlsúly, és más, az étkezéssel kapcsolatos kihívások a PCOS tünetei – nem pedig okai. 

A PCOS ráadásul nem csak a túlsúlyos nőket érinti. Előfordul normális testsúlyú nők között is, akik közül sokan évekig küzdenek nemcsak a menstruációs ciklus rendellenességeivel, de pattanásokkal, hajhullással és nem kívánt szőrnövekedéssel, depresszióval, szorongással és az étkezéssel kapcsolatos problémákkal is, beleértve a kontrollálhatatlan sóvárgásokat és a falásrohamokat. 

Mindezek eredménye egy meglehetősen terhelt kapcsolat az étkezésekkel, amelyek rengeteg félreértésen, és még több szorongáson alapulnak. 

Ebben a cikkben megmutatom, hogyan használhatod az ételeket arra, hogy kezedbe vedd az irányítást a PCOS tünetei, az érzéseid és a testsúlyod felett. Az étrend és a PCOS közötti kapcsolatra fogunk összpontosítani – mit egyél és mit kerülj – ez ugyanis az alapja a PCOS kezelésének. 

A PCOS diéta: Miért számít az, hogy mit eszel?

A PCOS diéta: Miért számít az, hogy mit eszel? 

Amiről most beszélni fogunk az nem egy hagyományos diéta vagy fogyókúra, a szó extrém módon terhelt értelmében. Egy olyan étkezési módot szeretnénk bemutatni, amely támogatja az optimális egészséged. Ez kvázi mellékhatásként vezet a súlyod normalizálódásához is. A PCOS-re ugyanis nem létezik egyetlen diéta. Olyan étkezési és táplálkozási stratégiák léteznek, amelyek segítenek kordában tartani a betegség tüneteit. A diéta szóhoz annyi negatív stigma kapcsolódik, hogy jobb is kihagyni ebből a beszélgetésből.  

Bár a PCOS-ről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy elsősorban a női hormonok egyensúlyzavara áll a hátterében, ennél azért jóval többről van szó. A PCOS egy összetett állapot, amely érinti a női hormonokat – beleértve a tesztoszteront is, amiről sokszor azt feltételezzük, hogy kevés dolog irrelevánsabb a női működések szempontjából, – de különösen is érinti ezek mellett az anyagcsere-hormonokat: az inzulint, a leptint és a ghrelint. Az egyensúlytalanságok középpontjában az inzulinrezisztencia nevű jelenség áll. Ez hat a szervezetben tapasztalható gyulladás mértékére és az étvágy szabályozására egyaránt, és ezért lesz a táplálkozás a PCOS kezelésének kritikus pontja. 

Inzulinrezisztencia és gyulladás

Az inzulin egy hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely szabályozza a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjét azáltal, hogy elősegíti a glükóz felszívódását a vérből a máj-, zsír- és vázizom sejtekbe. Az inzulinrezisztencia az az állapot, amikor a sejtek már nem reagálnak optimálisan a véráramban lévő inzulinra, ami magas vércukorszintet okoz, ez pedig idővel krónikus betegségek, például a cukorbetegség kockázatának növekedését okozhatja.

Az inzulinrezisztencia a PCOS egyik fő tünete – a PCOS-ben szenvedő nők akár 70%-a küzd a laborban is kimutatható mértékű inzulinrezisztenciával, és ennél sokkal több PCOS-ben szenvedő nőnél fordulhat elő enyhébb, a hagyományos laborértékek alapján nem detektálható mértékű vércukor anyagcsere probléma. 

Az inzulinrezisztens állapotban a petefészkek több tesztoszteront termelnek, ami rontja az ovuláció minőségét és a PCOS klasszikus androgén tüneteihez vezet (hajhullás, szőrnövekedés, aknék). Emellett gyulladást is okoz, ami depresszióhoz és fáradtsághoz vezet, és a egy sor anyagcsere probléma hosszútávú kockázatának teszi ki a PCOS-ben szenvedő nőket, és természetesen egy életre megkeserítheti az étkezésekkel való kapcsolatot is az állandó sikertelenségek miatt. 

A PCOS-val kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdéseket ebben a cikkben válaszoltuk meg.

Étvágy és súlyproblémák

Az inzulinrezisztencia kéz a kézben jár más hormonok diszregulációjával, amelyek befolyásolják az anyagcserét, a testsúlyt, az étvágyat és a jóllakottságot, valamint a gyulladást. 

A PCOS-ben szenvedő nőknél kimutatták, hogy a leptin nevű hormon elválasztása károsodott lehet. Ez az a hormon, amely az étvágyat és a jóllakottság érzését szabályozza, azaz ez jelzi az agyunknak, hogy mikor vagyunk jóllakottak, és mikor kell abbahagynunk az evést. PCOS-ben a leptin nem tölti be megfelelően ezt a szerepet, és ahelyett, hogy az éhség és a jóllakottság jeleit váltakozva generálná az agyban, állandóan éhségérzetet idéz elő. A magas kalóriatartalmú, magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása súlyosbítja ezt a jelenséget, mivel az agy egyes területeit hiperaktívvá teszi, és fokozza a  szénhidrát és a cukor iránti sóvárgást. A PCOS-hez társuló magas leptinszint magyarázata lehet tehát az évek óta tartó sikertelen fogyási kísérleteknek, annak az érzésnek, hogy a te esetedben semmi nem működik, egyszerűen soha nem tudsz jóllakni. 

Itt nagyon fontos újra hangsúlyoznunk valamit, mert ez kulcsfontosságú a táplálkozásod megváltoztatásával kapcsolatban. Nem vagy gyenge, és nem a te hibád, ha nem tudtál lefogyni, vagy hogy képtelen voltál kontrollálni a természet által kontrollálhatatlannak tervezett falási rohamaidat. A PCOS-t kiváltó, mögöttes zavarok okozták ezeket a tüneteket. Azzal, hogy visszaállítod ezt a kuszává vált hormonális jelátvitelt a táplálkozási stratégiáid megváltoztatása által segíthet visszavenni az irányítást ezen folyamatok fölött. Lássuk, hogyan lehetséges ez! 

Hogyan működik a PCOS diéta?

Hogyan működik a PCOS diéta? 

Számos tanulmány bizonyítja, hogy az étrend milyen fontos hatással lehet a PCOS-re. Valójában az egészséges táplálkozás és a testmozgás kombinációja önmagában legtöbbször hatékonyabbnak bizonyul, mint a PCOS kezelésére használt leggyakoribb gyógyszeres kezelés (metformin). A kulcs az inzulinrezisztencia kezelésében rejlik. Ezt legegyszerűbben úgy érheted el, ha növeled a fehérjék és az egészséges zsírok mennyiségét az étrendben, és csökkented az egészségtelen szénhidrátok, valamint a cukor mennyiségét.

Ilyen módon még látható fogyás nélkül is csökken a tesztoszteronszint, javul az inzulinérzékenység, és csökken a gyulladás mértéke is. A tesztoszteron szint csökkentése számos, a PCOS-szel kapcsolatos tünetet visszafordít, beleértve az aknét, a túlzott szőrnövekedést, a férfias hajhullást és a menstruációs ciklus rendellenességeit is, valamint javítja a termékenységet, ráadásul csökkenti a hosszútávú szövődmények előfordulási valószínűségét is. 

Egészséges életmód

A PCOS diéta: Mit kellene enned? 

A PCOS-diéta alapjai tulajdonképpen megegyeznek a mediterrán típusú étrenddel, amely bizonyítottan stabilizálja a vércukorszintet, visszafordítja az inzulinrezisztenciát, és a leghatékonyabban támogat a testsúllyal kapcsolatos célok elérésében is.

Minden étkezésnek tartalmaznia kell:

 1. Fehérjét: tenyérnyi állati fehérje (hal, baromfi), 2 tojás vagy 1/2 csésze bab/ hüvelyesek. 
 2. Egészséges zsírokat: 1-2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál ghee vagy kókuszolaj, vagy ½ avokádó.
 3. Zöldségeket: 1-2 csésze zöldség, vagy zöldség és gyümölcs kombinációja

Plusz mindennapos cél pedig: 

 • 6-8 adag zöldség, és legfeljebb 1-2 adag alacsony glikémiás indexű gyümölcs fogyasztása
 • ½ csésze lassú felszívódású szénhidrát napi 1-2 alkalommal történő fogyasztása
 • Körülbelül 1 marék dióféle vagy más mag, esetleg 1 ek dió- vagy más magból készült krém fogyasztása.
 • 6-8 pohár víz 

Az alábbiakban részletesen megnézzük azokat az ételeket – fehérjéket, zsírokat és lassú felszívódású szénhidrátokat („lassú szénhidrátokat”) -, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva egyenletesen tartják a vércukorszintet, az energiádat, és visszaállítják a vágyott hormonegyensúlyt.

Hormonbarát fehérjék

A fehérjebevitel priorizálása a nap folyamán segít egyenletesen tartani a vércukorszintet, csökkenti a tesztoszteron szintet, növeli a jóllakottság érzését, és csökkenti a PCOS tüneteit, még más egyéb változtatások, például a szénhidrát mennyiségének csökkentése vagy a testmozgás növelése nélkül is. A szénhidrátok fehérjével való helyettesítése segíti a fogyást és javítja a glükóz anyagcserét.

 • A táplálékod tartalmazzon állati fehérjét, beleértve a baromfit, a tojást és a halat.
 • Hüvelyesek: A hüvelyesek heti két-háromszori fogyasztása szintén bizonyítottan javítja a vércukorszintet és javítja a testsúlyt. A legjobbak erre a célra a fekete bab, a csicseriborsó, a lencse, a fehérbab, és a tofu
 • Kerüld a feldolgozott húsokat és a túlzott vörös hús fogyasztást (max. 1 adag/hét) – ezek a vérben a gyulladásos markerek mérhető növekedéséhez vezethetnek. 

Egészséges zsírok 

Az egészséges zsírok segítenek abban, hogy az étkezések után jóllakottnak és elégedettnek érezzük magunkat, egyenletes energia- és vércukorszintet tartanak fenn, és könnyebben legyőzhetővé teszik a cukor utáni sóvárgást. A zsírbevitel bizonyítottan csökkenti a hasi zsír mennyiségét, javítja az inzulinérzékenységet, és csökkenti a tesztoszteronszint emelkedettségéhez kapcsolódó tüneteket is. Fontos megjegyezni, hogy az alacsony omega-3 és a magas omega-6 szint – ami az emberek 80%-ára jellemző – összefügg az inzulinrezisztencia és a PCOS kialakulásával. A jó minőségű zsírok ezzel szemben javítják az iinzulinrezisztenciát, csökkentik a tesztoszteron szintet, javíthatják a depressziót, visszaállíthatják a ciklusodat és támogatják az egészséges testsúly elérését is. 

 • Részesítsd előnyben az olívaolajat, az avokádót, a dióféléket és a magvakat, valamint alkalmanként, kis mennyiségben a ghít és a kókuszolajat.
 • Fogyassz heti 3 alkalommal esszenciális zsírsavakban gazdag zsíros halat, pl. a lazacot, makrélát, szardellát vagy szardíniát.
 • Ha nem szereted a halat, vagy nem tudsz ilyen gyakran enni, szedj naponta halolajat vagy alga alapú omega-3-kiegészítőt.

Lassú felszívódású szénhidrátok

A csökkentett szénhidráttartalmú étrend nagyon fontos a termékenység, az endokrin/anyagcsere paraméterek, a fogyás és a jóllakottság javítása szempontjából a PCOS-ben szenvedő nőknél. Ugyanakkor a nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéta kifejezetten kontraproduktív lehet. Kis mennyiségben fogyasztva a teljes kiőrlésű gabonafélék, az egészséges, energiadús gyökérzöldségek és a tökfélék PCOS esetén is előnyösek lehetnek. A kulcs az, hogy kis adagokban, viszonylag ritkán fogyasszuk ezeket. Mit jelent ez? Legfeljebb ½ csésze főtt gabona egy étkezésen belül vagy egy adag „energiadús” zöldség. Milyen gyakran? Naponta egyszer, vagy legfeljebb kétszer.

 • Egészséges gabonafélék: A barna rizs, a köles, a zab, a quinoa, a vadrizs, a vörös, vagy fekete rizs mind nagyszerű választás. A hajdina – technikailag mag, nem gabona – különösen hasznos lehet a vércukorszint egyensúlyának javításában és az inzulinrezisztencia csökkentésében. 
 • Keményítő tartalmú „energiadús” zöldségek például a paszternák, a burgonya, a sütőtök és az édesburgonya. 

Fogyassz több növényt!

Ez nem azt jelenti, hogy vegánnak vagy vegetáriánusnak kell lenned, sőt, a hal és az állati fehérje más formái fontos részét képezik a PCOS-barát diétának. Fontos azonban, hogy növeld a zöldségek, gyümölcsök, diófélék, magvak és növényi alapú fehérje források, például hüvelyesek bevitelét. Ezek fontosak a gyulladáscsökkentés, az emésztés, és a vércukor szint szabályozása miatt is – különösen a bennük lévő rostok miatt. A tanulmányok szoros kapcsolatot mutatnak az alacsony rostbevitel és az inzulinrezisztencia között, és azt is bebizonyították, hogy a magas élelmi rost bevitel javíthatja az inzulinérzékenységet. Azt is tudjuk, hogy a rostok valóban fontosak az étkezés közbeni jóllakottság érzés kialakításában, a túlevés megelőzésében, a fogyás támogatásában és a bél mikrobiom egészségének támogatásában. 

 • Törekedjünk napi 8-10 adag zöldség fogyasztására, a tápanyagok sokféleségének támogatása érdekében a szivárvány minden színéből válasszunk!
 • Különösen fontos a zöld színű zöldségek fogyasztása: pak choi, brokkoli, kelbimbó, káposzta (minden fajta), karfiol, saláta, stb. 
 • Bár a friss gyümölcsök nagyon egészségesek, PCOS esetén tartsd a napi 2 adagot, és ragaszkodj az alacsony glikémiás indexű gyümölcsökhöz, mint például a szeder, áfonya, málna, eper. 

Nagyon fontos a minőség!

Több tanulmányban is magasabb BPA-szintet mutattak ki a PCOS-ben szenvedő nőknél, ezt pedig összefüggésbe hozták a gyulladás magasabb markereivel. A BPA serkenti az androgén termelést is, és beavatkozik a tesztoszteron csökkentő mechanizmusokba – ami azért problematikus, mert a magas tesztoszteronszint a PCOS egyik legfőbb tünete. 

Íme, néhány tipp ahhoz, hogy elkerüld ezt a problémát:

 • Fogyassz szigorúan organikus húsokat és tejtermékeket.
 • Ideális esetben válassz bio gyümölcsöket és zöldségeket
 • Válassz alacsony higanytartalmú halakat
 • Kerüld a műanyag csomagolást és az élelmiszerek műanyagban való tárolását 

Szükségem van táplálék kiegészítőkre?

PCOS-ben gyakoriak a különféle hiányállapotok különösen  bizonyos vitaminok (pl. D-vitamin, B-komplex) és ásványi anyagok (pl. króm, magnézium) hiánya. Ezek elengedhetetlenül szükségesek a vércukorszint szabályozásához, hiányuk összefüggésbe hozható az emelkedett vércukorszint, az inzulinrezisztencia, a PCOS és a cukorbetegség kialakulásával. Bár a tápanyagbevitel alapját mindig az ételeknek kell képezniük, minden PCOS-ben szenvedő nőnek fontos lehet, hogy naponta vegyen be jó minőségű multivitamint és ásványi anyagokat, D-vitamint és inozitolt

Túl azon, amit megeszel: Az időzítés is számít!

Túl azon, amit megeszel: Az időzítés is számít!

A testünknek fontos, hogy számíthasson az étkezésekre – ezért kötött időpontokban érdemes táplálkoznunk. Ez szükséges ahhoz, hogy ne váltsunk jegyet állandóan a cukor hullámvasútra, és ne sóvárogjunk a muffin, a palacsinta, vagy fánk után már délelőtt 10 órakor. 

Néhány tipp ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen a táplálkozásod: 

 • Egyél rendszeresen, és gondoskodj arról, hogy minden étkezés a fent említett tápanyagokat tartalmazza, ne emelje hirtelen a vércukor szintedet, valamint lehetőleg tartasa azt egyensúlyban a nap folyamán végig. 
 • Reggelizz minden nap, és győződj meg arról, hogy a reggeli jó minőségű fehérje- és zsír forrást tartalmazzon.
 • Ne éhezz: tarts magadnál mindig vész esetre is valamilyen egészséges rágcsálnivalót, legyen pár szem mandula mondjuk a táskádban, az íróasztal fiókjában, a kesztyűtartóban is.
 • Vezess étkezési naplót. Ez hasznos eszköz lehet az étel és a test közötti kapcsolatok kialakításához. Jó módszer az is, ha pár hétig lefotózol mindent, amit megeszel – rengeteg apró hiba láthat így napvilágot. 

A menstruációs ciklus megértése

Mi a helyzet az időszakos böjtöléssel?

Nők esetében a legtöbb bizonyíték azt mutatja, hogy a túlságosan korlátozó időszakos böjt nem optimális. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a nőknél a vércukorszint-szabályozás jelentősen romlott három hétnyi, étkezések kihagyásával járó időszakos böjt után – ez a férfiaknál nem történt meg. Ha azonban megfelelően végezzük, hihetetlenül hatékony lehet az inzulinrezisztencia csökkentésében és a vércukorszint egyensúlyának javításában. Már 8-12 hetes időszakos böjtölés is bizonyítottan 20-31%-kal csökkenti az inzulinszintet és 3-6%-kal a vércukorszintet a prediabéteszben szenvedő egyéneknél. Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a nyolc hetes időszakos böjtölés csökkentette a depresszió tüneteit és a falási rohamokat, miközben javította a testképet túlsúlyos felnőtteknél. A rövidebb étkezési ablak és az akár 16 órás éjszakai böjtölés tehát metabolikus előnyökkel járhat. Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy hogyan valósítható ez meg ciklustudatos módon. 

A PCOS diéta: Mit kell kerülnöd?

A PCOS diéta: Mit kell kerülnöd?

Nem vagyok híve a megszorításoknak. A pozitív táplálkozásban hiszek, ami inkább arra fókuszál, hogy mi az, amiből többet kellene az étkezéseinbe beiktatni, és nem arra, hogy mi az, amit el kell hagynunk, esetleg kényszeresen kerülnünk kell. 

Egészséges életmód

Az ételeinknek táplálónak kell lenniük, információt kell közvetíteniük a sejtek számára, és élvezetet adni a lélek számára. Van azonban néhány gyakori élelmiszer a hagyományos magyar étrendben, amelyek kétségtelenül hozzájárulnak az inzulinrezisztencia fenntartásához. Ha rövid időre – 6-12 hétre – teljesen elhagyjuk őket, az megkönnyítheti az életmódváltást, és megdöbbentően hatékony a tünetek mérséklésében. A cél természetesen a teljes elhagyásuk, ami sokkal könnyebbé válik, amikor elkezded energikusabbnak érezni magad, jobban alszol, jobb lesz a hangulatod, szebb a bőröd, és észreveszed, hogy a hormonjaid és az anyagcseréd kezd újra egyensúlyba kerülni! Melyek ezek? 

Cukor és “üres” szénhidrátok

Megkerülhetetlen – a cukros étrend, a feldolgozott élelmiszerek, a lisztkészítmények, az üdítők, sőt még a dobozos gyümölcslevek is hatalmas károkat okoznak. A finomított élelmiszerekből hiányoznak a tápanyagok – a fehérjétől, a zsírtól és a rostoktól kezdve a fontos ásványi anyagokig és vitaminokig  tulajdonképpen minden. Ha megtanulsz többet fogyasztani a tápanyagokban gazdag ételekből, amelyeket fentebb említettünk, ha gondoskodsz arról, hogy kiürítsd a kamrádat, és feltöltsd azokkal az alapanyagokkal ezek helyett, szó szerint áttréningezheted az agyadat arra, hogy az egészséges ételeket részesítse előnyben, és magad mögött hagyhatod a feldolgozott élelmiszerek által kiváltott függőséget. 

Tejtermékek 

Tanulmányok újra és újra felvetik a tejfogyasztás és a PCOS közötti kapcsolat lehetőségét. Úgy tűnik, hogy a PCOS-ben szenvedő nők étrendjében több a tejtermék, különösen a zsírszegény tej, amely magasabb cukortartalmú, mint teljes tej. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek növelhetik az inzulinszerű növekedési faktor I (IGF-I) szintjét, amely a jelek szerint szerepet játszik a PCOS kialakításában. Továbbá minden tejtermék (a bio termékeket leszámítva), hormon- és antibiotikum tartalma miatt hozzájárulhat egy sor hormonális egyensúlyzavar kialakulásához. Ezért lehet az, hogy sok PCOS-ben szenvedő nő tapasztalja, hogy a tejtermékek elhagyása jótékony hatással lehet a hormonális tünetek, különösen a pattanások csökkentése érdekében. Azt javaslom, hogy próbáld ki, hogy 3-6 hónapra száműzöd a tejet, és ha jobban érzed magad nélküle, akkor hagyd ki az étrendedből. Számos kiváló módja van annak, hogy tejtermékek nélkül is megfelelő mennyiségű kalciumot juttass a testedbe. Ha mégis úgy döntesz, hogy a tejtermékeket megtartod, vagy egy próbálkozás után újra bevezeted őket, legyen bio, teljes zsírtartalmú, és fogyassz belőle keveset. 

Alkohol és koffein

Az alkohol különösen problematikus lehet a PCOS-ben szenvedő nők számára. Még a kis mennyiségű alkohol fogyasztását is összefüggésbe hozták a PCOS-ben szenvedő nőknél a nem alkoholos zsírmáj betegséggel (NAFLD), a testsúlyra és az inzulinrezisztencia mértékére is nagyon káros hatással van. 

Bár tudom, hogy sokan imádjuk a kávét, a koffein növelheti a stresszhormonok szintjét, megemelheti a vércukorszintet, és inzulinrezisztenciához vezethet. Így sajnos összességében nem éri meg fogyasztanod. 

Ne ess túlzásba!  

A túlzott korlátozások persze a PCOS esetében sem tarthatóak fenn hosszan, hiszen maga a korlátozás is a stresszválasz aktiválásához vezethezt – ami viszont a kortizol szint és az inzulin szint növekedéséhez vezet. 

Idővel ez súlygyarapodást okozhat, és súlyosbíthatja a gyulladást is. A korlátozás hajlamos aktiválni a jojóeffektust, a kontrollálhatatlan sóvárgást és a falási rohamokat is. Továbbá minél korlátozóbb az étrended, annál kevésbé változatos tápanyagokat kap a szervezeted. Tehát: mindenképpen egyél rendszeresen, tanuld meg, hogyan ismerhető fel a jóllakottság, mekkora a számodra optimális adag, és bár bizonyos ételeket kiiktathatsz, ne alkalmazz túlságosan korlátozó szemléletet az étkezéseid kialakításában. Próbáld tartani a 80-20 elvét, amikor az idő 80%-ban tartod az egészséges étkezést, odafigyelsz a fent leírt szempontokra, az idő 20%-ban pedig lazítasz kicsit.  Ez nyilván nem azt jelenti, hogy akkor indulhat  a zabálás, és a mértéktelen cukorfogyasztás, de mindenképpen érdemes ilyenkor az étkezések élvezeti értékére koncentrálnod. 

Mire számíts a PCOS diétával kapcsolatban?

A PCOS egy összetett állapot. A legjobb megközelítés az egyes kiváltó okok kezelésére összpontosít. Az ételek fontos részét képezik a PCOS kezelésének, valamint lehetőséget adnak arra, hogy visszaszerezd az egészséges kapcsolatot a testeddel. A PCOS-diéta nem egy gyors megoldás vagy egy varázslatos divatdiéta, irreális ígéretekkel. Ezek egyszerűen nem léteznek. A varázslat abban rejlik, hogy ezt a fenti rendszert az életünk részévé tesszük. Ez az, ami a tünetek javulásához vezethet majd. Olykor már néhány hét után is észrevehetsz kis változásokat, de tudd, hogy a nagyobb változások kialakulásához 3-6 hónap is kellhet, a tünetek súlyosságától függően. Légy türelmes és megértő önmagaddal – különösen, ha nagyon terhelt a kapcsolatod a testeddel és az étkezésekkel. Most már tudod, hogy ez nem a te hibád!  Az étkezési szokások megváltoztatása nem mindig könnyű, de idővel el sem tudod majd képzelni, hogyan tudtál másként létezni!

PCOS Program

Ha pedig szeretnéd, hogy kísérjünk a PCOS-ed gyökérokainak keresésében, és a gyógyulásod felé vezető úton, akkor várunk szeretettel a PCOS Programunkban.

Image 1 for category PCOS
 • Chakrabarti J. Serum leptin level in women with polycystic ovary syndrome: correlation with adiposity, insulin, and circulating testosterone. Ann Med Health Sci Res. 2013;3(2):191-196.
 • Giallauria F, et al. Androgens in polycystic ovary syndrome: the role of exercise and diet. Semin Reprod Med. 2009 Jul;27(4):306-15.
 • Kamel HH. Role of phytoestrogens in ovulation induction in women with polycystic ovarian syndrome. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. May 2013;168(1):6063.
 • Knowler WC, et al. Reductiom in the incidence of type 2 diabetes with lifestyle intervention or metformin. N Engl J Med 2002. Feb 7; 346 (6): 393-403.
 • Krug I, Giles S, Paganini C. Binge eating in patients with polycystic ovary syndrome: prevalence, causes, and management strategies. Neuropsychiatr Dis Treat. 2019;15:1273-1285. Published 2019 May 16. doi:10.2147/NDT.S168944
 • Mavropoulos JC, et al. The effects of a low-carbohydrate, ketogenic diet on the polycystic ovary syndrome: A pilot study. Nutr Metab (Lond). 2005;2:35.
 • Nowak D, et al. The effect of flaxseed supplementation on hormonal levels associated with polycystic ovarian syndrome: a case study. Curr Top Nutraceutical Res. 2007 ; 5(4): 177–181.
 • Rajaeieh G,et al. The Relationship between Intake of Dairy Products and Polycystic Ovary Syndrome in Women Who Referred to Isfahan University of Medical Science Clinics in 2013. Int J Prev Med. 2014;5(6):687-694.
 • Rondanelli M, et al. Focus on metabolic and nutritional correlates of polycystic ovary syndrome and update on nutritional management of these critical phenomena. Arch Gynecol Obstet. 2014 Dec;290(6):1079-92.
 • Smith RN, et al. A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2007;86:107–115.
 • Smith RN, et al. The effect of a low glycemic load diet on acne vulgaris and the fatty acid composition of skin surface triglycerides. J Dermatol Sci. 2008;50:41–52.
 • Van Vugt DA, et al. Glucose-induced inhibition of the appetitive brain response to visual food cues in polycystic ovary syndrome patients. Brain Res. 2014 Apr 16;1558:44-56.
 • Veltman-Verhulst SM et al. Emotional distress is a common risk in women with polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis of 28 studies. Hum Reprod Update. 2012 Nov-Dec;18(6):638-51.

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!