Menstruációs ciklus változása az életkor előrehaladtával

Tartalomjegyzék

Kevés dolog kíséri az életed közel negyven éven keresztül. A ciklusod ezen kevés dolgok egyike, ráadásul tömérdek, óriási súllyal bíró életesemény során életbevágó, hogy ismerd, és bátran merj rá támaszkodni. A szexualitásod, az általános egészséged, a gyermekvállalás – mind-mind masszívan bele vannak szálazva a ciklusod minőségébe. Érdemes tehát vetnünk egy pillantást a nagy képre, és megnézni, hogy az állandó kísérőd hogyan változik – és hogyan segít téged változni, alkalmazkodni – az évek előrehaladtával. Ebben a cikkben tehát a menstruációs ciklus teljes élethossz alatt zajló változásait vesszük szemügyre – kalandos út lesz, ígérjük! 

Menstruációs ciklus változása az életkor előrehaladtával – Funkcionális orvoslás

A kezdetek – menarché 

Kezdjük azzal, hogy beszélünk valami olyanról, amiről talán a legkevesebb szó esik: a pubertás biológiájáról- azaz arról, hogy mi történik az első menstruáció (vagy másnéven a menarche) előtt. 

A kisspeptin – hormonális startpisztoly

Hallottál már a kisspeptinről? A kisspeptin olyan, mint a pubertás kapuőre. Ez a GnRH (gonadotropin felszabadító hormon) kiválasztásának legfontosabb szabályozója, tulajdonképpen a főnöke. Az egész folyamat beindításában kulcsfontosságú szerepet játszó fehérje a GnRH szekréció serkentése által LH és FSH termelésére buzdítja az agyalapi mirigyet. Ezek a hormonok a petefészkekben elősegítik a tüszőfejlődést, amely valamikor aztán életünk első ovulációjában csúcsosodik ki. Ekkor lesz hozzáférésünk az ösztrogénhez és a progeszteronhoz, amelyek által egy visszacsatolási mechanizmus, egyfajta kommunikáció alakul ki a petefészkek és az agy között. 

Szerepet játszik az egész művelet elindításában, mert serkenti a GnRH pulzáló szekrécióját, ami aztán az agyalapi mirigyet az LH és FSH termelésére biztatja majd. 

Ezek a hormonok ezután a petefészkekre hatnak, hogy elősegítsék a tüszőfejlődést (ami az első ovulációhoz vezet), és az általunk már alaposan megismert és rajongott nemi hormonok, az ösztrogén és a progeszteron termelését.

Ez a folyamat létrehozza azt a visszacsatolási hurkot, amely az FSH és LH termelését szabályozzák a későbbi menstruációs ciklusokban az egész élet során. Mindez átlagosan 12 éves korra zajlik le és az első menstruációban csúcsosodik ki  – de olykor már akár 8 éves korban is elkezdődhet (és egyre gyakrabban kezdődik ennyire korán, ebben nem kis szerepet játszik az endokrin diszruptorok jelenléte az életünkben). Ha a ciklus 16 éves korban sem jelentkezik, mindenképpen érdemes kivizsgálni a háttérben húzódó potenciális okokat!

Persze az első beszélgetések az agy és a petefészkek között még sokszor kezdetlegesek – nem akadémiai székfoglalókról beszélünk egyelőre, inkább ismerkedésről. Hogy mit jelent ez? Lássuk, milyen a ciklusunk kamaszkorban!  

Menstruációs ciklus változása az életkor előrehaladtával – Funkcionális orvoslás

A kamaszkor ciklusai – a konszolidálódás időszaka 

A kamaszkor alatt tehát a totális anovulációs állapotból a rendszeres ovuláció és menstruáció állapotába érkezünk – ez pedig óriási odafigyelést igénylő időszak, hiszen a hormonrendszerünk egészséges működésének alapjait kell lefektetni. Ahogyan az az átmeneti periódusokkal szokott lenni, ez az időszak sem a rendszerességről szól. 

Az első menstruációt követő 5-7 évben a reproduktív rendszered alkalmazkodik az új szerepéhez. Ebben a szakaszban gyakran találkozunk anovulációs ciklusokkal, jellemző a lassabb tüszőfejlődés és kisebb méretű domináns tüszők megjelenése. Mit jelent ez, mit tapasztalnak a tinik? 

 • kimaradó menstruációk 
 • szabálytalan hosszúságú ciklusok
 • gyengébb vagy erősebb vérzések 

Ha ezeket a tüneteket tinédzserként tapasztalod, az NEM jelenti azt, hogy PCOS-ben szenvedsz, vagy hogy a jövőben nehézségeid lesznek a fogamzással, sőt, azt sem, hogy a hormonrendszer, mint olyan, abszolút nem lesz a barátod. És semmiképpen sem jelenti azt, hogy fogamzásgátló tablettát kell szedned (sőt, épp ellenkezőleg!). 

Egyszerűen azt jelenti, hogy a tested most tanulja meg, hogyan kell ezt a teljesen új folyamatot szabályozni, és ez eltarthat egy darabig. 

A ciklusod célja nem az életed megkeserítése – éppen ellenkezőleg: a hormonegyensúly helyreállítását követően az első számú segítséged lesz, hogy elérd a legjobb formádat! Tudj meg mindent a hogyanról az Útmutató a tökéletes menstruációhoz ebookból!

Útmutató a tökéletes mentsruációhoz

Normalizálni kell a beszélgetést a fogamzásgátlás kérdéseiről, és ezt tini korban kell elkezdeni, ezért is írtunk a fogamzásgátló módszerekről egy hosszú cikket, ez segíthet ismerkedni, hogy milyen módszerek elérhetőek.

Kamaszok, szex és ciklustudatosság

A kamaszkor a szexszel való első találkozása is. Ennek a korszaknak a leggyakoribb dilemmája a lányok esetén a fogamzásgátlóval vagy nélküle kérdésköre. Mi a helyzet ezzel?  Nem felelőtlenség a kamasz lányokat fogamzásgátló nélkül engedni a szexszel való kísérletezés korai szakaszába? Nem ad nekik hamis magabiztosságot a cikluskövetési módszerek ismerete, nem mozdítja-e őket felelőtlen döntések irányába.

A válasz egyértelmű nem, de ezt a nemet csak és kizárólag akkor tudjuk a megfelelő határozottsággal kimondani, hogy ha leszámolunk néhány óriási tévhittel – köztük a kiszámíthatatlan időpontokban fenyegető, állandó női termékenység mítoszával (ebben a cikluskövetési módszerek óriási kapaszkodót jelentenek), és azzal is, hogy a fogamzásgátló mellékhatásokkal együtt is jobb a nem kívánt terhességtől.

A cikluskövetési módszerek előnyei ráadásul messze túlnyúlnak azon, hogy képesek támogatni a termékenységi célokat – legyen az akár a terhesség megakadályozása, akár az elősegítése. Kamaszkorban pedig ezernyi okból nem javasoljuk őket barrier módszer (óvszer) nélkül alkalmazni: elengedhetetlen ugyanis a megfelelő jártasság a választott módszerben és természetesen ezek nem védenek a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben sem. Milliónyi, kamaszok számára elengedhetetlen és másként tulajdonképpen beszerezhetetlen tapasztalatot tartogatnak mégis a cikluskövetési módszerek. 

Miben segíthetik a kamaszokat ezek a módszerek?

 • Stabil testtudat elérésében
 • A normális női működések megismerésében
 • A hormonrendszer zavarainak korai diagnosztikájában
 • Jobb kommunikációs lehetőségeket kapnak – párkapcsolatban, orvosi kezelésekkel kapcsolatban egyaránt
 • A női hormonrendszer működésének átható megértésében
 • A tabukkal való leszámolásban
 • Az ovulációhoz kapcsolódó egészségügyi előnyök megszerzésében
 • A ciklusuk megtartásában

Ez az időszak tehát mindent összevetve szimplán a legtökéletesebb alkalom arra, hogy te is felvedd a fonalat, és megismerkedj a ciklusod működésének alapvető mechanizmusaival: a termékenységhez kapcsolódó tünetek megfigyelése, a saját jellegzetes mintázataid és testérzeteid azonosítása óriási lehetőség a testtudatos jövő megalapozására. A cikluskövetés mellett a ciklustudatossággal is fontos lehet barátkoznod, hiszen a tinédzser ciklusok épp úgy ki vannak téve az életmóddal összefüggő változásoknak, mint a felnőttkoriak. 

A menstruációs ciklus megértése + visszatérés a ciklustudatossághoz

Milyen jelekből tudhatod ebben az életszakaszban, hogy valami nincsen rendben a ciklusoddal? 

 • Súlyos, erős vérzés vagy több mint 8 napig tartó menstruáció
 • Szélsőséges menstruációs fájdalom
 • 20 napnál rövidebb ciklusok

Ha ezeket tapasztalod, mindenképpen érdemes a kezelőorvosodhoz fordulni. 

Menstruációs ciklus változása az életkor előrehaladtával – Funkcionális orvoslás

A húszas évek – találj otthonra a ciklusodban!

Most, hogy magad mögött hagytad a viharos tinédzser kort, itt az ideje, hogy igazán belakd az életed – és a ciklusodat. Izgalmas évtized vár rád, tele szerelemmel, magánnyal, kérdésekkel, kezdetekkel és lezárásokkal, indulásokkal és megérkezésekkel – főiskola, egyetem, családalapítás. A menstruációs ciklus változásának ez a szakasza az élet legmozgalmasabb periódusai közé tartozik – ezért óriási előny, ha mostanra közelről ismered a ciklusod. Miért? Mert a rengeteg változás biztosan nem hagyja érintetlenül a hormonjaid működését sem. Minden ilyen életesemény egy-egy normatív krízis, még akkor is, ha pozitív az előjelük. És mint minden krízis, ezek is stresszel járnak.  

Alapvetően három jellegzetes tábor alakul ki a húszas éveinkre a ciklusunkhoz való viszonyulásban:

 1. A pubertáskori problémák folytatódnak – emiatt eddigre talán meg is unod az egészet, és egyre távolabb kerülsz attól, hogy békében működj együtt a ciklusoddal
 2. A ciklusunk elkezd normalizálódni, és kiszámíthatóvá, szabályossá válik – ilyenkor van a legkönnyebb dolgod, hiszen egészen sima utat biztosítanak neked a hormonjaid a testtudatosság felé
 3. Olyan problémák ütik fel a fejüket, amelyekkel tinédzserként még nem találkoztunk – ebben az esetben valószínűleg minden meg szeretnél tenni azért, hogy megtaláld a probléma okát

Ha egyet üzenhetnék neked, ha a kettes vagy a hármas tábort erősíted: a korod a legjobb barátod, ne mondj le a ciklusoddal járó előnyökről!! A tested valószínűleg minimális odafigyelésre is elképesztően jól fog reagálni, a ciklustudatosságot ilyenkor legszívesebben receptre írnánk fel mindenkinek. 

Ciklusszinkron Minitanfolyam

Mire figyelj mindenképpen? 

 • a menstruációs ciklusod korábbi mintázatainak tartós változásaira: erősebb vagy éppen túl gyenge vérzés
 • 3-4 napnál nagyobb eltérés a ciklusaid hossza között
 • anovulációs ciklusok
 • megsemmisítő menstruációs fájdalom, amely esetleg erős vérzéssel, hányingerrel, hányással jár, és amely alapvetően tematizálja a napjaidat⁠
Menstruációs ciklus változása az életkor előrehaladtával – Funkcionális orvoslás

A harmincas évek

Terhesség, szülés és a menstruáció változásai

Kicsit csalunk, hiszen a húszas éveidet is meghatározhatják a perinatális időszak változásai, mégis ebben a szakaszban tárgyaljuk, hiszen a nők többségét inkább a húszas évek legvégén, vagy a harmincas éveiben érinti a gyermekvállalás kérdése 

De mit is jelent ez pontosan a menstruációdra nézve?

Nos, a gyermekvállalás igazából orosz rulett – anyaként biztosíthatok mindenkit arról, hogy sok értelemben, de a ciklusod viszonylatában mindenképp. 🙂 Míg egyesek a szülést követően a teljes hormonális kánaán időszakáról számolnak be, addig másoknál gyakran ebben a szakaszban indulnak a nehézségek: erősebb, fájdalmasabb vérzést tapasztalnak, mint valaha. Hogy melyik tábort fogod erősíteni, azt lehetetlen bejósolni, fontos tehát, hogy eddigre a kezedbe kerüljön egy átfogó, alapos tudás a ciklusod működéséről, és arról, hogy mi normális NEKED. 

Miért fontos ez? Mert bár természetesen a normális menstruációs ciklusnak van egy karakterisztikája, mégis: a normalitás határai nagyon széles spektrumot fognak közre. 

Ha ismered, hogy a te tested hogyan működik, képes leszel: 

 • türelmes lenni, míg visszaáll a tested a szülés és szoptatás időszakát követően a normális kerékvágásba – hiszen a cikluskövetés által monitorozhatod a folyamatot, és ez magabiztossá tesz
 • a felmerülő problémákra a ciklustudatosság módszerei azonnal bevethető fegyvertárként állnak majd rendelkezésre
 • és természetesen azt is tudni fogod, mikor van szükséged komolyabb beavatkozásra. 

Persze nem mindenki vállal gyermeket – mégis mindannyian osztozunk abban az élményben, hogy a harmincas évek második fele a változásokról szól. Lehet, hogy ebben az időszakban kezded észrevenni, hogy a ciklusaid rövidebbek és a menstruációd erősebb lesz, VAGY a menstruációd lerövidülhet és könnyebbé válhat. 

Emlékszel, hogy a húszas éveknél azt mondtuk, a korod a legjobb barátod? Nos, sok aspektust figyelembe véve ez a harmincas években is így van, a stresszel szembeni ellenálló képesség azonban radikálisan csökken. Az ezekben az években gyakran megnövekvő életmóddal összefüggő terheknek köszönhetően sokkal nagyobb tudatosságra van szükséged a hormonegyensúly fenntartásához, mint eddig bármikor. A jó hír az, hogy ez a befektetés a hátralévő életed minden napján kamatostul megtérül majd.  

Perimenopauza⁠

A rendszeres ciklus évei és a menopauza kezdete közötti átmeneti időszak hivatalosan nagyjából 35 éves korban kezdődik. Persze a menstruációs ciklus változása és az ehhez kapcsolódó tünetek nem egyik napról a másikra jelentkeznek.  Amit a legtöbb nő 40 felé közeledve észrevesz, az az anovulációs ciklusok számának növekedése, és ezzel összefüggésben a progeszteron szint csökkenéséhez kapcsolódó bosszantó mellékhatások megjelenése. 

Mit okozhat ez? 

 • alvás- és hangulatzavart
 • a ciklus végén jelentkező pecsételő vérzést 
 • mellfájdalmat
 • súlyosabb pms-t
Menstruációs ciklus változása az életkor előrehaladtával – Funkcionális orvoslás

Negyvenes évek – menopauza ⁠

Azt hiszed, hogy a menstruáció folyamatának változása itt ér véget, és egyfelől igazad van, mégis – itt kezd igazán érdekessé válni a dolog. Elmesélem, miért gondolom így, de nézzük meg először azt, hogy mi történik a ciklusoddal ebben a misztikus-rettegett menopauzához vezető időszakban. 

Míg a 20-as és a 30-as éveid viszonylag következetesek, addig a 40-es éveidben más lesz a helyzet…

Csakúgy, mint az első menstruációd utáni időszak, az az évtized, amely során a petefészkeid véglegesen bezárják a kapuikat szintén meglehetősen viharos lehet. Megspékelve minden korábbinál több és áthatóbb tabuval. Ezeket talán sorolnom sem kell. Izzadva, ébren fekszek majd egész éjjel, miközben hol sírok, hol nevetek, mindenkit kikészítek magam körül, és a legváratlanabb időpontokban vérzem át a fehér szivarnadrágom. Nos, nem fogok hazudni – ez megtörténhet, de semmiképpen nem kell így lennie! A perimenopauzának és a menopauzának – ahogy a reproduktív éveknek sem –  NEM kell szörnyűnek lennie, a szenvedés ebben az átmeneti időszakban nem kötelező. De van néhány dolog, amivel érdemes tisztában lenni.

Ebben az időszakban valóban tapasztalhatsz: 

 • mindenféle cikluszavart: a progeszteron mennyiségének az ösztrogénhez viszonyított csökkenése (más néven ösztrogéndominancia) több éven keresztül zajló folyamat, amelynek eredményeképpen egyes nőknél rendszertelen vérzés alakul ki, egyes hónapok erősek és hosszúak, míg mások rövidek és enyhék.
 • növekvő számú anovulációs ciklust
 • csökkenő progeszteron szintet, annak minden tünetével
 • a legtöbb nőnél pedig a perimenopauza ezen szakaszában a menstruáció már olykor elmarad – a menopauza közeledtével ugyanis az FSH és az LH szintje emelkedni kezd, az ösztrogéné pedig csökken a progeszteronéval együtt, ami egyre hosszabb és hosszabb menstruációs ciklusokhoz vezet

A menopauza hivatalosan akkor kezdődik el, ha 12 hónapig nem volt menstruációd. 

Ezek tehát az események, a puszta tények. És hogy miért gondolom azt, hogy mégis ez a legérdekesebb időszak? Nos, azért, mert ez a szakasz egyfajta összegzés. A menopauzában hatványozottan tapasztalhatod meg, hogy minden egyes ovulációs ciklus előnyt ad neked. Olyan erőforrássá válnak, amelyek elképesztő erővel támogatják a legteljesebb egészséged fennmaradását. Hogyan? 

Minél többet ovuláltál ugyanis (azaz minél hosszabban üzemeltetted a tested progeszteron gyárait), annál jobb esélyeid vannak arra, hogy elkerüld a csontritkulást, lassítsd az izomtömegvesztést (ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy elkerüld a metabolikus zavarok és a cukorbetegség kialakulását), és fenntartsd a kognitív funkcióid egészségét. 

Amikor tehát a ciklusodról van szó, a tudás hatalom. Minél hosszabb időn át volt a társad, és nem az ellenséged a hormonrendszered, annál nagyobb nyereségekkel számolhatsz. 

A hormonokra hajlamosak vagyunk egyfajta irányíthatatlan természeti erőként gondolni: ideje ezzel a perspektívával leszámolni. Közel sem vagyunk olyan kiszolgáltatottak, amennyire hittük. Minél többet tudunk a saját hormonjainkról és a menstruációs ciklusunk működéséről, minél jobban megértjük, hogy ez a komplex rendszer az egészségünk legkiválóbb pártfogója,  annál valószínűbb, hogy harmóniában tudunk élni azzal, ami a felszín alatt történik, sőt, akár befolyásolni is tudhatjuk azt. Ahogy elkezded felismerni a ciklusunk különböző fázisaiban bekövetkező változásokat, elkezdheted őket támogatni, és hidd el: számíthatsz arra, hogy a tested meghálálja a befektetett energiát. 

Ha eddig nyűgként gondoltál a ciklusodra, ez az élethosszon átívelő perspektíva remélhetőleg új szemléletet tud hozni az életedbe. Bárhol is tartasz most éppen a menstruációs életciklusodban, remélem, élvezed az utazást! Ha valami miatt mégsem, itt vagyunk – segítünk békét kötni a testeddel. Ciklusszinkron Programunkat éppen erre a célra hoztuk létre.  

Image 1 for category MenopauzaImage 1 for category Női ciklus
 • https://www.cemcor.ubc.ca/resources/why-%E2%80%9C-pill%E2%80%9D-harmful-bones-adolescent-women
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8683685/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1632789/

Hasonló cikkek

Értesülj első kézből!

Tartalomjegyzék

Egészséges életmód,
kezdő e-book szett

10 Dolog, amit érdemes
tudni a pajzsmirigyedről

Visszatérés a
ciklustudatossághoz

PCOS Program
- A természetes recept

9 lépés a hormonegyensúly, az egészséges anyagcsere és a termékenység felé

Ismét megnyitottuk 05.16-ig!

A helyek száma korlátozott - biztosítsd a tiédet még ma!